Home : Stiri : 2008-03-08
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhul lasat fara litera "s"

08.03.2008, Bucuresti - Ziua.ro Afisari: 3774   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel

Sfantul Sinod a eliminat prevederea din articolul 26 al Statutului BOR, care ii conferea PF Daniel dreptul de a transforma orice manastire sau schit in stavropighie, pentru a o putea conduce prin delegati

Lucrarile Sfantului Sinod s-au incheiat ieri cu o noua infrangere pentru Patriarhul Daniel. Dupa ce a decis ca mitropolitul Moldovei si Bucovinei sa fie IPS Teofan, un adversar al PF Daniel, ieri, Sfantul Sinod a eliminat paragraful care ii conferea Patriarhului puteri prin care sa poata controla manastirile si schiturile din tara, prin ridicarea acestora la rangul de stavropighii.

Este vorba despre litera "s" cu care a fost completat articolul 26 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane in care se preciza ca Patriarhul "conform traditiei ortodoxe, are dreptul de a infiinta stavropighii patriarhale si de a le conduce prin delegatii sai, in limitele competentelor stabilite prin decizie patriarhala, aducand la cunostinta chiriarhului locului acestea".

Introducerea literei "s" in Statutul Bisericii Ortodoxe Romane a creat nemultumire in randul multor inalti ierarhi si stareti din intreaga tara. Pentru a rezolva problema creata, Sfantul Sinod a avut de ales, asa cum ZIUA a dezvaluit ieri, intre mai multe variante. Una dintre ele, cea dorita de Patriarh, era realizarea unei expertize prin care Comisia Canonica a Sfantului Sinod sa stabileasca sub ce forma se poate reformula litera "s", pentru ca acest paragraf sa corespunda traditiei si canoanelor Bisericii Ortodoxe. Solutia nu a fost insa agreata de ierarhii nemultumiti, intrucat ea ar fi insemnat ca problema literei "s" sa nu se rezolve in actuala sesiune a Sfantului Sinod. In cele din urma, a fost aleasa varianta eliminarii totale a literei "s", lasandu-se Patriarhului posibilitatea de a infiinta stavropighii. Dar nu prin transformarea manastirilor si schiturilor existente, ci prin infiintarea unor stavropighii de la zero. In aceste conditii, cel putin pentru viitorul apropiat, Patrirahul nu va dispune decat de stavropighiile deja existente: Schitul Sfanta Maria de la Techirghiol, Schitul Sfanta Maria de la Dragoslavele si alte doua schituri aflate la Calimanesti, respectiv Olanesti. Cele noi vor trebui construite de la zero. 
 
Povestea articolului 26

Litera "s" a fost introdusa in Statutul Bisericii Ortodoxe Romane fara acordul si stiinta Sfantului Sinod. Dupa cum ZIUA a dezvaluit, cu ocazia dezbaterilor de la Sfantul Sinod din toamna anului trecut a fost citita o varianta a articolului 26 care nu cuprindea litera "s", varianta care de altfel a si fost aprobata. Documentul a fost trimis apoi Guvernului pentru parafare. Ulterior, Statutul a fost publicat in Monitorul Oficial la data de 22 ianuarie 2008, dar intr-o forma diferita. Cea care continea litera "s". Pe langa faptul ca paragraful fusese introdus fara acordul inaltilor ierarhi din Sfantul Sinod, el incalca un principiu ecleziologic ortodox fundamental. Cel conform caruia episcopul titular administreaza nestingherit propria eparhie, iar Sfantul Sinod intreaga Biserica. Mai exact, un ierarh, inclusiv Patriarhul, nu se poate amesteca in treburile altei eparhii, lucru ce poate fi facut doar de catre Sinod.

In prezent, orice manastire ortodoxa are in frunte un staret (stareta) care se afla sub ascultarea episcopului eparhiei in care se gaseste asezamantul. In cazul in care litera "s" ramanea neschimbata, Patriarhul putea numi sau schimba staretul oricarei manastiri transformate in stavropighie, doar printr-o "notificare" trimisa episcopului local.

Scrisoarea lui IPS Bartolomeu catre PF Daniel

Asa cum spuneam, introducerea paragrafului care ii conferea Patriarhului puteri prin care sa poata controla manastirile si schiturile din Romania a creat o stare de nemultumire in randul inaltilor ierarhi si al staretilor din tara. Printre cei mai vehementi contestatari ai literi "s" s-a numarat si Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

IPS Bartolomeu Anania (foto) a dezvaluit, printr-un comunicat de presa, ca i-a trimis PF Daniel o scrisoare intitulata "Un text apocrif in Statut", in care isi arata nemultumirea fata de prevederile literei "s". Mitropolitul sustinea ca paragraful ingradeste autonomia eparhiilor locale si cerea eliminarea lui. "Preafericite Parinte Patriarh, citind Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane in varianta presupusa definitiva, parafata de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, am descoperit cu stupoare ca in articolul 26, care enumera atributiile Patriarhului, a fost intercalat un paragraf inexistent in varianta ultima, aprobata de Sfantul Sinod, si anume litera "s" (...). Dupa parerea mea, scopul acestei insertii este acela de a-l compromite pe Patriarh, atribuindu-i aspiratii jurisdictionale fara nici o acoperire canonica si prezumandu-i delicte penale precum abuzul de putere, falsul si uzul de fals", se arata in scrisoarea lui IPS Bartolomeu. De asemenea, inaltul ierarh atragea atentia ca autorul anonim al insertiei a scris-o in mare graba, de unde neglijentele de ordin gramatical, cum era absenta virgulei dupa cuvantul "ortodoxe" sau plasarea pronumelui "acestea" la sfarsitul frazei, locul sau corect fiind dupa verbul "aducand". "Cred ca e de competenta si datoria Preafericirii Voastre de a intreprinde o cercetare pentru identificarea autorului, dar mai importanta si mai urgenta este o nota catre Guvernul Romaniei, in sensul ca, datorita unei erori de redactare, paragraful "s" din articolul 26 trebuie eliminat in intregime, modificare ce va fi publicata in Monitorul Oficial. Urgenta e motivata de faptul ca, pana la publicarea acestei modificari, statutul ramane inoperant", se mai arata in scrisoare.

Preotii pot candida la alegerile locale

O alta decizie importanta luata de Sfantul Sinod in cadrul sedintei ce s-a desfasurat in aceste zile priveste implicarea preotilor in politica. Astfel, preotii vor putea candida pentru functiile de consilier local sau judetean ca independenti, deci nu din partea vreunui partid, cu aprobarea episcopului local si dupa o verificare prealabila a acestora.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a precizat ca in cazul in care se va constata ca acestia se abat de la conduita morala si se implica in alte activitati decat cele pentru care s-au angajat, vor pierde sprijinul episcopului, ierarhului episcopiei din care fac parte si vor fi obligati sa-si dea demisia.

Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, nu este vorba despre o implicare politica a preotilor, ci doar despre o continuare a activitatii misionare a acestora in cadrul comunitatilor locale.

De altfel, decizia Sfantului Sinod a fost motivata prin faptul ca preotii sunt "la curent cu problemele sociale ale comunitatii". IPS Bartolomenu Anania, mitropolitul Clujului, a declarat, citat de NewsIn, ca "preotii vor fi astfel in serviciul cetatii. De asemenea, preotii ar putea sa sprijine si un mirean care este apropiat de Biserica". Totusi, IPS Barolomeu a admis ca exista riscul ca unii dintre preoti sa faca jocul unor partide.

Pagina realizata de George TARATA si Andrei GHICIUSCA

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: Sinoade ale BOR
Categoria: Statutul BOR
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772063