Home : Stiri : 2008-03-12
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Asteptam demontarea "Cathedral Plaza"

12.03.2008, Bucuresti - Ziua.ro Afisari: 5456   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cathedral Plaza
Cathedral Plaza

Interviu cu IPS Ioan Robu realizat de Victor Roncea

Sfantul Parinte al Bisericii Catolice, Papa Benedict al XVI-lea, Biserica Ortodoxa Romana, Parlamentul European si presedintele acestuia, liderul Partidului Popular European Hans Gert Pöttering, Senatul Romaniei, Inspectoratul de Stat pentru Constructii al Guvernului Romaniei, societatea civila si mass-media preocupate de apararea valorilor Romanie, si-au exprimat ingrijorarea si opozitia fata de ridicarea unei cladiri mastodont in imediata apropiere a unui monument istoric si arhitectural cum este Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti. Cu toate acestea, scheletul imobilului ameninta in continuare Catedrala. IPS Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit al Bisericii Catolice, face precizari asupra asteptarilor sale.

Excelenta, din cate am observat, in ciuda unei hotarari judecatoresti, se lucreaza in continuare atat pe langa imobilul-mastodont de langa monumentul de arhitectura care este Catedrala Sf. Iosif cat si, mai ales, la imaginea cazului in presa. Reprezentantul firmei Millennium, avocatului Lanny Davis, ajutat de diversi deformatori de opinie, a declansat o adevarata campanie publicitara negativa de joasa speta la adresa Bisericii Catolice si a Sfintiei Voastre. Cum comentati?

Intelegem, din prezentarea pe care si-o face in Romania, ca domnul avocat Lanny Davis este reprezentant al intereselor de afaceri ale familiei Ofer - investitorul constructiei - dar si un specialist in PR. Scopul urmarit de domnul avocat, prin campania de la Bucuresti este, dupa parerea noastra, de a da o alta infatisare realitatii si adevarului legat de constructia autointitulata "Cathedral Plaza", ce se ridica la numai opt metri de zidurile Catedralei Sfantul Iosif.

Din declaratiile facute in interviurile publicitare din presa reiese foarte clar strategia abordata de dl. Lanny Davis si anume acreditarea ideii ca acest caz ar fi numai un litigiu intre doi vecini; un investitor privat si Biserica Catolica, nemultumita de faptul ca nu i s-ar fi satisfacut "pretinse" pretentii materiale. In opinia domnului Davis avizarea si autorizarea noii constructii sunt perfect legale. Domnia Sa ignora in totalitate continutul si concluziile Raportului Inspectoratului de Stat in Constructii nr. 2910/10 mai 2006 precum si Hotararile Senatului Romaniei nr. 40/17 noiembrie 2006 si nr. 5/ 23 februarie 2007.

Daca in cele 4 luni, pe care, conform propriei declaratii, dl. Davis le-a alocat studiului acestui proiect acesta ar fi consultat aceste documente, ar fi inceput in mod cert sa aiba si Domnia Sa mari indoieli asupra corectitudinii celor peste 20 de aprobari oficiale la care face referire in interviu si din care ii enumeram: cele doua concesiuni de teren date de Primaria Municipiului Bucuresti firmei Millennium prin fostul si actualul primar; aprobarea, la aceeasi primarie a unui nou plan urbanistic zonal, iesit total din tiparele legii, la baza caruia stau doua avize cel putin suspecte; lipsa avizului Serviciului Roman de Informatii; a acordului de mediu; a expertizelor tehnice a vecinatatilor impuse prin ultimul certificat de urbanism si prin avizele Inspectoratului in Constructii si Ministerului Culturii si Cultelor; ar mai fi si altele.

Revenind la Hotararile Senatului Romaniei, acestea au fost adoptate in plen, in urma investigatiilor unei comisii speciale de ancheta avand drept scop "investigarea conditiilor de legalitate si de oportunitate privind construirea imobilului Cathedral Plaza, in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif, precum si a proiectelor de construire si sistematizare care afecteaza zonele istorice din municipiul Bucuresti". Comisia a fost formata din 7 membri, presedinte fiind senatorul PSD Ungureanu Ioan Danut. Nu altcineva, dupa cum au lasat sa se inteleaga cativa rauvoitori. Investigatiile s-au efectuat prin audieri si rapoarte de experti. Comisia a solicitat firmei Millennium toate documentele referitoare la proiect.

Se afirma ca Dumneavoastra va opuneti acestui proiect pentru ca nu vi s-au acordat doua etaje, solicitate de Dumneavoastra, din aceasta constructie, fapt ce ar fi dus la retragerea acceptului dat, in anul 1999, pentru acest proiect. Care este adevarul?

Asupra acestor lucruri am facut o ampla declaratie publica, inca in luna mai a anului 2006, in revista Actualitatea Crestina, declaratie preluata si de presa centrala. Acceptul meu initial, de principiu, a constat in scrisoarea din 19 noiembrie 1999, in care era vorba de discutii asupra unui viitor proiect, care a fost prezentat in cu totul alta forma decat ce este acum. Nu am dat niciodata un acord, in forma autentica asa cum prevedea atat Certificatul de Urbanism din anul 2004 cat si cel din 2005, in baza caruia, in mod grav si ilegal, s-a emis in februarie 2006 autorizatia de construire.

Retragerea acceptului initial, dat in anul 1999, s-a datorat avariilor produse unui imobil vecin in timpul executiei bancii Egnatia cu numai cinci nivele, in faza de realizare atunci peste drum de Catedrala. Reafirmarea repetata pana in anul 2006 a retragerii oricarui accept s-a datorat in special gravului accident de la Biserica Armeneasca, produs de realizarea unei constructii similare celei ce urma sa se realizeze langa Catedrala si aceasta in pofida tuturor asigurarilor prealabile date de specialisti. Toata corespondenta Arhiepiscopiei, dintre anii 1998 si 2006, referitoare la proiectul autointitulat "Cathedral Plaza" a fost pusa la dispozitia tuturor autoritatilor romane, competente, mass-mediei precum si Parlamentului Europei, noi neavand nimic de ascuns.

Si totusi, ramane problema acelui acord, mijlocit prin profesorul Cismigiu...

Millennium, prin dl avocat Davis si prin dl. arhitect Arsene, proiectantul lor, isi permit tot felul de afirmatii verbale, pe care nu le pot proba, stiind ca domnul profesor ing. Cismigiu, parasind aceasta lume, nu mai poate da marturie despre toate acestea. Ramane insa marturia sa scrisa, de care acesti domni se fac ca nu stiu, anume scrisoarea pe care profesorul Cismigiu i-a trimis-o proiectantului Arsene, prin care il anunta pe acesta ca se retrage din orice colaborare referitoare la acest proiect, scrisoare pe care v-o pun la dispozitie si din care chiar va citez acum: "Insist, este vorba, in primul rand de un acord care sa garanteze durabilitatea absoluta a Catedralei Sfantul Iosif, pe durata executiei complexului si in timp dar si de un acord uman intre vecini. Insist in plus ca este vorba de un monument de arhitectura si istorie, de valoare inestimabila, cu regim de existenta seculara si nu de o cladire oarecare."

Avocatii firmei sustin ca Dvs si inginerul romano-american Emanuel Necula ati indus in eroare atat Senatul Romaniei cat si Parlamentul European si chiar si pe Papa de la Roma, pe Sfantul Parinte Benedict al XVI. Cum ati reusit?

In primul rand este de remarcat ca se comite o grava desconsiderare fata de aceste foruri supreme ale democratiei romanesti, europene si, in ce ne priveste, ale Bisericii cat si ale Justitiei, care, in mod normal, a blocat lucrarile la imobil pana la finalizarea procesului.

Nu numai dl. ing. Necula, fost angajat al investitorului, s-a pronuntat asupra faptului ca aceasta constructie este nesigura pentru Catedrala si celelalte vecinatati. Nesiguranta acestei constructii consta in faptul ca ea, in timpul unui cutremur puternic, va influenta in mod nefast constructiile vechi din jurul ei. Acest lucru este mentionat si de alti specialisti si confirmat de un studiu bazat pe masuratori de vibratii in vecinatatea noii constructii. Studiul a fost realizat de specialisti ai unui observator seismic din Italia.

In alta ordine de idei este absurd a crede ca o singura persoana, sau chiar doua, considerandu-ma si pe mine implicat, ar fi putut influenta negativ judecata membrilor comisiei senatoriale a Senatului Romaniei, a presedintelui Parlamentului European, Hans Gert Pöettering si a celor 424 de europarlamentari semnatari ai declaratiei scrise nr. 54, adoptata de Parlamentul Europei, referitoare la modul cum s-a promovat aceasta constructie la numai opt metri de Catedrala Sfantul Iosif, monument istoric si de arhitectura de valoare locala si universala, protejat prin legile din Romania, dar si de conventiile europene de protejare a patrimoniului cultural, la care Romania este parte. De asemenea, este greu de presupus ca judecatorii care au dispus oprirea lucrarilor pana la judecarea pe fond a cauzei ar fi putut fi derutati de declaratii cand au actionat conform legii si in baza documentelor enumerate.

Ce se intampla cu procesul in instanta?

Dupa cum bine este stiut, noi avem un proces pe rol la instanta de contencios administrativ din Targoviste, impotriva primarului sectorului 1, emitentul autorizatiei de construire. Millennium este parte in acest proces doar ca beneficiar al acestei autorizatii. Constructia firmei Millennium se executa in zona de protectie a doua monumente, Catedrala Sfantul Iosif si Palatul Episcopal Mitropolitan. Noi consideram ca autorizatia de construire s-a emis cu incalcarea legii 50/1991, pentru autorizare dar mai ales a legii 422/2001 pentru protectia monumentelor, lucru confirmat de altfel de Raportul ISC, de Hotararile Senatului si nu in ultimul rand de dezvaluirile aparute in presa. Procesul pe fond, deschis aproape cu doi ani in urma, dupa trei stramutari cerute de Millennium este din nou blocat. Investitorul contesta la Curtea Constitutionala prevederi ale legii 422/2001 de protectie a monumentelor. Este clar ca Millennium nu doreste judecarea acestui proces incercand prin orice mijloace sa finalizeze constructia, ca fapt implinit.

Ce parere are Sfantul Scaun fata de aceasta situatie?

Vaticanul si Sfantul Parinte si-au exprimat deja ingrijorarea in cateva randuri, iar noi suntem extrem de dezamagiti fata de atitudinea unor oficiali care prefera sa inchida ochii in fata distrugerii valorilor acestui oras. A contat insa sprijinul reprezentantilor onesti ai presei si societatii civile. Asupra afirmatiilor d-lui Davis referitoare la contacte cu reprezentanti ai Vaticanului va pot asigura ca Sfantul Scaun ca si Arhiepiscopia sunt foarte bine informati referitor la acest caz. Domnul avocat Davis nu face decat sa ascunda ca de obicei adevarul incercand rastalmaciri favorabile pentru cei a caror interese le reprezinta.

Noi nu avem nimic de discutat si nici de negociat cu Millennium sau alti reprezentanti ai investitorului. Asteptam in continuare ca Justitia sa se pronunte asupra autorizatiei de construire si a actelor ce au stat la baza ei. Asteptam demontarea scheletului cladirii care ameninta Catedrala si inca mai credem in respectarea si apararea adevarului si dreptatii in Romania.

Victor RONCEA

 

Comentarii
24.03.2008 Catedral Plata. de Ioan Marinoiu
Primul vinovat pentru aceasta situatie este Primarul Capitale si Primarul Sectorului in care este amplasata Catedrala Sf Iosif.

Cat priveste investorul acestia nu au respect pentru Monumen-tele istorice,Vinovati nu sunte ei ci, noi romannii pentru ca votam pe toti neterminatii sa ne conduca tara, Se vede ca suntem un popor fara demnitate, toti se p....e pe noi. Suntem un neam bolnav fara vreme cu un trecut trist fara istorie spunea Goga. Facem umbra pamantului dedeaba. Ce sa asteptam de la noi pana si tiganii vor sa ne fure indentitatea latina, ei vor sa fie rrrom, ( cu 2-3.4. "r") vor ajunge acolo pentru ca noi dormin. Cei care ne-a invatat carte, cei care ne-au civilizat romanii ardeleni greco-catolicii nu sunt buni. Am tipat afara cu sasii. Sasii au plecat, in satele lor sunt mai multi tigani decat romani, Politicienii actuali, exceptie Prese-dintele Taian Basesu fac jocul UDMR-tilor, le-a dat jumatate din fostele Judete Tarnava Mare si Tarnava Mica Romanii nu au viziune politica ei dorm pe urechea ca granitele tarilor mici sunt eterne. Granitele tarilor se fixeaxa in functie de gradul de cultura dar mai ales de gradul de viata spirituala. Noi romanii stam cu f... in doua barci.

Asa a prorocit Pr.Dumitru Staniloe; politic, in prezent sa zicem suntem in occident, spiritual am ramas intepeniti in Rasaritul inapoiat balcanic si islamic. Treziti-va domni-lor romani, intelectuali, gazetari maine va fi prea tarziu. Problema "Catetral Plata" este o actiune anti-romaneasca anti-cuturala si anti spirituala.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3702377