Home : Stiri : 2008-03-10
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Problema teologico-politica la romani

10.03.2008, Bucuresti - Ziua.ro Afisari: 4004   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Dan Pavel
Dan Pavel

In vreme ce actorii politici sunt in continuare macinati de luptele cu miza mica inspirate de Palatele Cotroceni si Victoria, Sfantul Sinod al BOR a luat decizii cruciale cu privire la amestecul ierarhilor in alegeri, politica si administratie. Desi a cochetat inca din ianuarie 1990 cu asumarea problemei teologico-politice in spatiul mioritic, Biserica a facut un pas inainte, doi pasi inapoi. Acum insa preotii si sefii lor au primit aprobarea sa candideze ca independenti pentru consiliile locale si judetene. Din comunicatul reprodus de catre presa se intelege ca decizia a fost luata deoarece preotii sunt "la curent cu problemele sociale ale comunitatii". Preotii vor trebui sa evite afilierea cu diferitele partide (cum s-a petrecut mai ales in trecut, cand apropierea de FSN a fost dezastruoasa, mai ales ca venea dupa apropierea de PCR si Securitate), iar candidatura lor va fi permisa numai cu permisiunea speciala primita de la "ierarhul locului".

Reactiile multora din asa-zisa societate civila de la noi a mers catre interpretarea acestei decizii in termenii "luptei pentru ciolan" (cascaval, tort, placinta etc.). Pe acesti papagali diletanti ii anunt ca paradigma distributionala a fost depasita de mai bine de doua decenii in stiinta politica moderna. Studiul empiric si factual al politicii i-a condus pe teoreticieni catre paradigmele nondistributionale. Cu alte cuvinte si mai ales pe intelesul diletantilor, politica nu mai este de multa vreme doar o lupta pentru resurse, cum credeati voi sau cum ati fost invatati de politicienii bastinasi. Cititi teoria partidelor politice, mai ales distinctia dintre "policy-oriented parties" si "office-seeking parties"!

Veti intelege ca pana si partide precum PNL, PSD sau PD-L sunt in primul rand interesate de realizarea unor politici. Altminteri, nu puteam intra nici in NATO, nici in UE si nici nu aveam crestere economica sau sutele de legi de care aveam nevoie (pe care presa nu se inghesuie sa le observe, darmite sa le explice, fiind preocupata mereu de legile proaste sau nefunctionale). Desigur, fripturistii continua sa existe, dar pe noi ne intereseaza constructia institutionala a politicului si analiza sa institutionala.

Unii cred ca noua ne lipsesc mari oameni de stat (si ca de aceea a ajuns unul precum Basescu sa fie considerat "mare"), dar de fapt noua altceva ne lipseste. In spatiul ortodoxiei nu au existat ganditori individuali de talia unor Marsilio de Padova, William of Ockham, Machiavelli, Locke sau, mai recent, Leo Strauss ori Robert Nozick, dar nici intreaga traditie reflexiva care lucrand la problema teologico-politica sa produca modernitatea politica (din care au iesit democratizarea, liberalizarea, capitalismul, pluralismul politic, drepturile omului, politica nondistributionala, adica preocupata de interesul public). Din modul cum Sfantul Sinod si-a motivat decizia, eu inteleg ca in sfarsit asistam la asumarea problemei teologico-politice in spatiul predominant ortodox de la noi. Altfel spus, tarziu, daca nu chiar tardiv, Biserica accepta provocarea asumarii unor functii sociale si politice deficitare, pe care partidele politice le-au cam ratat.

Ezit intre a spune ceea ce am de spus si a explica ceea ce spun, dar pentru ca spatiul de care dispun este de fix 4.000 de semne, enunt deja cateva concluzii, sarind peste cateva premise si mai ales peste o parte a rationamentului. Prin implicarea preotilor la "baza politicii", adica in alegerile locale, se acorda atentie constructiei democratice "de jos in sus", care a fost neglijata la noi, pentru ca partidele s-au apucat sa democratizeze "de sus in jos", fara notiuni de inginerie constitutionala in cap, fara a pricepe democratia, liberalismul, modernitatea. Preotii isi asuma responsabilitatea politica, de care intelectualii ratati de la noi s-au ferit ca dracul de tamaie. Si-au dat seama ca daca lasa politica la indemana manelistilor si a vedetelor TV ratam din nou modernitatea.

Dan Pavel

Comentarii
18.03.2008 Preoti si modernitatea. de Ioan Marinoiu
Domnule Dan Pavel, spuneti: prin implicare preotilor la "baza politici" se construeste o democratie de "jos in sus". Cum, nu inteleg, 12.ooo de preoti au mai mare influenta decat 22 de milioane de romani?

Si cum sa con struiasac preoti democratia daca nici ei, preotii nu o cunosc, spune Teologul clujan Radu Preda citez: Deciziile contradictorii luate de Sf. Sinod in ultimii ani au ca cauza putina experienta in democratie. Eu va intreb pe Dvs. D-lor Dan Pavel si teologul clujan Radu Preda: democratia a aparut in Grecia Antica. Ce a facut preotimea noastra de la 1054 incoace, ca sa nu o lungesc democratie inseamna ca slujitori altarelor sa se implice in treburile cetati. Acet lucru BOR nu l-a facut, ierarhii si preotimea a slujit sec-comunistii. Democratia mai inseamna respectarea valorilor morale, cinste, dezvoltarea simtului national, iubirea de tara. Acest lucru l-a facut Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica. Fara iubire de neam si de tara Adunarea Romanilor de pe Caimpia Libertatii din Blajului la 1848 nu ar fii avut loc. Nu am fi avut scolile Blajului, nici Unirea ce-a Mare de toate aceste infapturi dvs. intelectualii, ca aparatori ai adevarului, aveti obligatia morala sa cereti punera in drepturi a Bisericii Unite Greco-Catolice pentru ar fi de mare folos in conjuntura politica actuala, am avea un "atuu", sa aratam celor din UE ca noi romanii cutural si spiritual de trei secole suntem in Europa.

Cum vad, folosesc expresia dvs. Dvs. intelectalii "va feriti ca dracul de tamae" de a spune adevarul. Sunteti certati cu adevarul, balcanismul, isi spune cuvantul a cuprins si tagma intelecualilor. Evident vina nu este a dvs. ci a celor care au otravit suletul cu mincuna comunista
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772197