Home : Stiri : 2005-03-19
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

"Libertate de constiinta" sau anticrestinism?

19.03.2005, Bucuresti, RO - Ziua.ro Afisari: 3522   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
In Ziua din 10 martie, dl. Gabriel Andreescu publica un text despre Intruziunea lacasurilor de cult in viata comunitatilor bazat pe un raport al Asociatiei "Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta" (SLC) cu titlul "Constructia de lacasuri de cult in Romania dupa 1989 si impactul sau asupra libertatii de constiinta si secularitatii statului". Sub acoperirea unei pretinse obiectivitati, atat SLC cat si dl. Andreescu sunt de fapt purtatorii de cuvant ai unei ostilitati abia disimulate fata de Biserica Ortodoxa Romana si locul sau in spatiul public. Prin cuvinte conotate negativ ca "intruziune", "invazie", "acaparare", sau prin expresii de genul "ceea ce ni se intampla", acestia induc cititorilor un sentiment de ura impotriva Bisericii, descrisa ca un invadator al spatiului public si mental al romanilor.

De la bun inceput, trebuie spus ca SLC comite un lapsus graitor vorbind despre "secularitatea statului". Probabil ca SLC isi doreste o noua "secularizare" a tarii, intelegand prin aceasta expulzarea manifestarilor religioase din spatiul public. Constitutia Romaniei (vezi site-ul guvernului) nu spune nicaieri ca statul roman ar fi un "stat secular", si de altfel cuvantul "secular" nu are statut juridic. Deci nici o lege nu va veni sa apere "secularitatea statului", care ramane, din fericire pentru credinciosii romani, o obsesie a miscarilor ateiste si antireligioase.

La randu-i, titlul d-lui Andreescu da de inteles ca lacasurile de cult "intrud" in viata comunitatilor, ca si cum ele nu ar fi construite de insesi comunitatile cu pricina. Dupa cum replica Pr. Costel Stoica in "Ziua" din 11 martie, "nu Biserica Ortodoxa Romana, ca institutie, a construit aceste locasuri de cult, ci comunitatile de credinciosi (...); peste 80% din fondurile cheltuite pentru construirea acestor biserici provin de la respectivele comunitati de credinciosi." Cu toate acestea, dl. Andreescu isi incheie articolul subliniind, surprinzator, "necesitatea de a separa statul de biserica", ca si cum Romania ar fi o tara condusa de aiatolahi sau de ierarhi ortodocsi.

Dincolo de acest semnal de alarma impotriva pretinsei "invazii" a locasurilor de cult se citeste necinstea unui demers partizan, vadit antireligios, si in special antiortodox. Oare nu stiu acesti domni ca edificarea fara precedent de biserici in Romania este rezultatul interdictiilor si demolarilor din perioada comunista? Credinta redesteptata a poporului roman, secularizat cu forta vreme de patru decenii, este expresia cea mai autentica a libertatii de constiinta. Ei i se opune falsa "libertate de constiinta" in numele careia, pe urmele lui Stalin si Ceausescu, SLC ar dori sa secularizeze din nou Romania. E "libertatea de constiinta" a politiei gandirii, a bienpenseurilor ateisti, "libertatea" impusa tuturor de a gandi ca ei!

Andreescu ne mai spune ca "bisericile ortodoxe urmaresc in mod sistematic sa invadeze spatiile inconjuratoare, tintind la statutul de nucleu al vietii comunitatilor in sanul carora au fost plantate. Frecvent, lacasurile ortodoxe au acoperit putinele spatii libere, dislocand parculete sau locuri de joaca". Aceasta afirmatie este un nou exemplu de necinste: e poate cazul sa i se explice d-lui Andreescu ca bisericile (si nu doar ortodoxe!) sunt construite unde e loc, dat fiind ca "urbanistica" ceausista a construit cartiere de zeci de mii de locuitori fara nici o biserica, si, de altfel, fara spatii verzi, parcari etc. Unde ar prefera dl. Andreescu sa se construiasca bisericile pe care le finanteaza chiar locuitorii acestor cartiere? Pe soselele de centura, in plin camp, pe Marte? Bisericile sunt dintotdeauna nucleele in jurul carora s-au dezvoltat orasele. Si-apoi nu e normal ca bisericile sa fie aproape de cei care le frecventeaza, adesea batrani si incapabili sa se deplaseze pe distante mari?

Dl. Andreescu si SLC invoca si considerente estetice. Observand ca "duratele de constructie (ale bisericilor, n. m.) depasesc deseori un deceniu", dl. Andreescu citeaza din nou raportul SLC, care considera ca santierele "uratesc si mai tare peisajul urban si incomodeaza viata riveranilor". Le-as raspunde acestor domni ca europenii vor fi fost incomodati sute de ani de santierele catedralelor medievale, si ca bisericile actuale, oricat ar fi de urate, sunt de departe cele mai frumoase constructii din sinistrele cartiere comuniste. In cat timp ar vrea SLC sa se construiasca un locas de cult, cand multe blocuri cu valoare comerciala enorma de pe "Victoria socialismului" zac inca neterminate?

In fine, as putea fi de-acord cu obiectiile SLC fata de difuzarea slujbei prin megafoane, la care se preteaza multe biserici. Dar chiar si aceasta practica de prost gust tine mai degraba de faptul ca multi credinciosi nu incap in biserica, participand la slujba din strada. Nadajduiesc asadar ca sporirea numarului bisericilor va duce si la abandonarea acestui obicei.

Personal, consider ca locul Bisericii este in cetate, ba chiar in mijlocul ei. Credinta nu poate fi redusa la sfera privata, si nicidecum redusa la tacere. Si in nici un caz nu li se poate interzice comunitatilor de credinciosi (platitori de impozite) sa-si construiasca lacasuri de cult. Sa spunem lucrurilor pe nume: sub mantia stravezie a unei pretinse "libertati de constiinta", dl. Andreescu si SLC ascund de fapt un anticrestinism totalitar, pe care de-acum inainte societatea romaneasca ar trebui sa-l sanctioneze imediat (inclusiv penal) alaturi de antisemitism si de alte atitudini care ataca adevarata libertate de constiinta!

Adrian PAPAHAGI

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771427