Home : Stiri : 2008-03-17
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pe cine va avantaja candidatura preotilor: PD-L, PNL, PSD sau PRM?

17.03.2008, Bucuresti - HotNews.ro Afisari: 3464   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Statul Bisericesc Ortodox Roman?
Statul Bisericesc Ortodox Roman?

Preotii care vor candida la 1 iunie pentru functia de consilier judetean sau consilier local vor lua voturi in special de la PD-L, afirma teologul Radu Preda. El a declarat, la Discutia Saptamanii difuzata duminica de HotNews.ro si BBC, ca prin dezlegarea data preotilor de a candida la functii in administatia locala, este posibil ca Biserica Ortodoxa sa faca de fapt un joc politic. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Costel Stoica a declarat ca, desi pare o utopie, este posibil sa se intample asa. Stoica a precizat insa ca prezenta preotilor in administratia locala tine seama de problemele comunitatii si nu este o implicare in politica.

Eu ma intreb, retoric deocamdata,  daca nu cumva noi prin aceasta decizie facem un joc politic pe deasupra capetelor credinciosilor si chiar a preotilor care candideaza”, a declarat teologul clujean Radu Preda la dezbaterea HotNews.ro-BBC. Preda spune ca face un exercitiu de fantezie si ca in loc de 6 consilieri PD-L intr-un consiliu din mediul rural, este posibil sa intre “patru si jumatate”.

E un gand, o proiectie politica ca un cetatean ce sunt. Si anume, de fapt de unde isi vor trage respectivii candidate-preoti voturile? Din ce zona a electoratului daca nu cumva din acea zona a dreptei romanesti atat de greoaie si inca divizata, lipsita de programe, de viziuni. Nu cumva aceasta portita oferita de Patriarhie, pana la urma urmei , constient sau nu, declarat sau nu, ascunde un joc politic pe care chiar ca ar trebui sa-l evitam daca intr-adevar  el ar corespunde unei realitati”, s-a intrebat Radu Preda.

In replica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Costel Stoica, a declarat ca “este de discutat si deocamdata s-o luam doar ca fantezie. Pare o utopie, dar in egala masura este si posibil sa se intample”. Stoica a spus insa ca  “preotul pledeaza pentru construirea unei mori, pentru asfaltarea soselei din satul respectiv” si ca nu va fi implicat in probleme politice.

Scriitorul Horia Roman Patapievici s-a declarat insa impotriva candidaturii preotilor  la functii in administratia locala. “Eu vreau sa-mi vad preotul in  biserica, in comunitate si in relatia mea personala cu el ca duhovnic. Eu nu vreau sa-l  vad facand politica chiar si a binelui comun, la nivelul structurilor administrative de stat. Deloc”, a spus Horia Roman Patapievici.

Sfantul Sinod a decis in 6 martie sa le permita preotilor sa candideze ca independent la functia de consilier local sau consilier judetean, dar a mentinut interdictia din 2004 astfel incat preotii nu vor putea candida la functia de primar sau sa intre in politica.

Dan Tapalaga

P.S. Un material mai amplu despre discutia intre Horia Roman Patapievici, Radu Preda si pr. Costel Stoica gasiti la adresa: http://www.greco-catolica.org/a319-Patapievici-Imi-displace-profund-sa-vad-preotii-in-lupta-politica.aspx

Comentarii
17.03.2008 preotii si politica de Nedumeritul
Am postat urmatorul comentariu si pe site-ul HotNews. Sper sa mi-l aprove.


Am vazut multe comentarii postate vis-a-vis de implicarea preotilor in politica. Si cei care-i acuza pe preoti au dreptate, si cei care spun ca preotii sunt cetateni, prin urmare au dreptul de a candida, au dreptate.

Unde este problema, insa?

In faptul ca din experienta pe care lumea a acumulat-o din trecut, BOR nu a dat dovada de credinciosie in ceea ce priveste urmarea Cuvantului lui Dumnezeu, prin urmare lumii ii e greu sa creada ca acesti preoti vor fi "credinciosi", cu buna credinta, in ale politicii. La adresa de mai jos gasiti cateva articole stranse despre implicarea BOR in politica:
http://www.greco-catolica.org/c54-BOR-si-politica.aspx

Daca in schimb BOR si preotii ei ar fi oameni cu frica de Dumnezeu, oameni care sa caute dreptatea si propovaduirea Cuvantului lui Dumnezeu, nu cred ca cineva ar avea o problema cu implicarea lor in politica. Ai sti ca macar sunt in politica cativa oameni cu "frica de Dumnezeu". In conditiile actuale, insa, nimeni nu are certitudinea ca implicandu-se in politica, preotii ortodocsi nu vor deveni mai rai decat dracii care deja sunt in politica.
17.03.2008 Preoti si politica. de Ioan
Preotul este slujutorul lui Dumnezeu, Armata este pazitorul granitelor Tarii.
Deci, Protii si militarii nu au voie sa fie amestecati in politica. Preotul in consiliile de administratie este arbitrul de drept divin. Amestecandu-se in politica isi pierde demnitatea, devine un nenea ca ori care cenatean. Deci, preotul si militarul trebuie sa steea deoparte. Cine se amesteca in tarate...........p
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772494