Home : Stiri : 2008-01-31
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Intalnire bilaterala greco-catolica - ortodoxa la Oradea cu privire la situatia bisericii Seminarului greco-catolic

31.01.2008, Oradea, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 5076   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
31 Ian. 2008 - Dialog greco-catolic - ortodox la Oradea
Poza 1 din 7
31 Ian. 2008 - Dialog greco-catolic - ortodox la Oradea

Joi, 31 ianuarie, la sediul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea a avut loc intalnirea bilaterala de dialog dintre reprezentantii Episcopiei Ortodoxe si ai Episcopiei Romane Unite cu Roma. Au fost prezenti la intalnire: Episcopul ortodox al Oradiei PSS Sofroniu Drincec, Episcopul greco-catolic PSS Virgil Bercea, Protosincelul Episcopiei Ortodoxe Pr. Mihail Tarau, Protosincelul Episcopiei Romane Unite Pr. Florian Gui, Pr. Vasile Sabau si Pr. Emilian Susan ca Parohi la Parohia ortodoxa „Sf. Gheorghe”, Pr. Cristian Sabau, Rectorul Seminarului Teologic, Pr. Eduard Roman ca Administrator al aceluiasi Seminar, Pr. Dorin Rad, Consilier administrativ bisericesc si Dl. Ciprian Balint, Juristul Episcopiei Ortodoxe.

Tema întalnirii a fost legata de gasirea unor solutii privitor posibilitatea folosirii alternative a bisericii istorice a Seminarului Teologic Greco-Catolic, folosita în prezent exclusiv de catre Parohia Ortodoxa. Intalnirea a debutat cu cate o alocutiune a Preasfintitului Episcop Virgil, care a subliniat necesitatea ca cele doua Biserici sa caute buna intelegere si solutionarea diferendelor patrimoniale pe cai senine si umane pe care Domnul le deschide, le inspira si le doreste. Apoi a luat cuvantul Preasfintitul Sofronie, care a reiterat momentele semnificative din trecutul istoric al poporului roman, cand diferitele evenimente au fost pregatite si realizate împreuna de cele doua Biserici, insistand asupra solutiilor amiabile si de dialog in vederea depasirii situatiilor dificile prezente in teritoriul de sub pastorirea Sa. Preasfintia Sa a dat asigurarea unei cooperari sincere care sa duca la o stare de normalitate si de iubire fraterna dintre cele doua Biserici.

Chiar daca nu s-a semnat un document final definitiv, urmand ca Parintii Ortodocsi sa îsi consulte consiliul parohial, slujirea alternativa a reunit consensul, cel putin ca solutie pana la construirea unui lacas care sa gazduiasca actuala Parohie Ortodoxa. Atmosfera amiabila si frateasca pe fondul careia întalnirea s-a desfasurat, poate fi considerata un rod al Spiritului care lucreaza, chiar în urma Saptamanii de rugaciune pentru unitate a crestinilor care de curand s-a încheiat, si al vointei mature a crestinilor a doua comunitati surori, care doresc sa faca sa se incheie istoria de pana acum, facuta din discordii si din nedreptati.

A consemnat,
Ipodiacon Eduard Fischer
Profesor de Liturgica în Seminarul teologic Greco-Catolic, Oradea

Comentarii
05.02.2008 In sfarsit le revine simtul dreptatii fratilor ortodocsi! de Nedumeritul
Dupa atatia ani in care au tinut biserica Seminarului din Oradea, incapatanandu-se sa o retrocedeze proprietarilor de drept, vedem ca in sfarsit fratilor ortodocsi le revine simtul dreptatii.

E un semn bun, si nu poate decat sa ne bucure ca in sfarsit vor sa se impace cu Dumnezeu si cu aproapele.
05.02.2008 Intalnirea Bilaterala Ortooxa & Greco Catolica de la Oradea de Ioan Marinoiu
Ma bucur, un pas mic pentru un un viitor mare s-a facut, numai ca Romania politic, social si cultural este deja in UE. Spiritual, ce este mai important nu. In zadar se infiinteaza Bisericii si Episcopii ortodoxe in Occident, spiritualitatea slava este mult ramasa in urma fata de occidentul civilizat. Pe de alta parte poporul roman este rupt sufleteste in doua. Romanii ortodocsii majoritari fiind, uitandu-si originea latinita ei tin cununa catrea Rasaritul slav. Cat de mult ne iubesc ortodocsii pe noi roman vedem din coalitia antiromaneasca a Patriarhilor, Bulgar, Sarb, Ierusalim si al Moscovei cu privire la dreptul Bisericii Romansti asupra Mitropoliilor din Basarabia. Eu ii zic (numesc) "Basarabia Traiana", ca de la Traian o avem, nu de la rusi Ortodocsii greci & Co slava vor sa se instaleze definitiv la Prut. Maine la Carpati, Poimaine la granita de Vest. Calea spre Vest in prezent, subtil si viclean o pregateste Sf.Sa Bartolomeu Anaina cu o agresivitate in stil slavon. Numai orbii nu vad aceasta intentie. Slavi in numele ortodoxiei au tinut romanii in intunericul lor greco-slav o mie de ani .Intuneric care, incet dar sigur se intinde in tot Ardealul in general, in Ardealul de Nord si in Maramuresul Voivodal in mod special Moscova nu doarme.

La 1700 romanii ardeleni s-au intors la spiritatea latina a occidentului, de care, noi romanii aparinem prin sange, datini, obiceiuri si duh latin. Pe cad discutii intre ortodoxsii si greco-catolicii pentru „unire spirituala”, ca toti romanii sa se integreze si spiritual in UE. Calea este bataturita de romanii Greco-Catoliti de trei secole. Aceasta este problema arzatoare nu mici pasi a cedarii a cate o biserica. Sf. Parinti ai bisericii mele ortodoxe iesiti din Altarele slav-onesi, priviti realitatea. NU eu, un nemuritor de rand, cer acest lucru ci, momentrul istoric cere sa va intoarcei la latinitate, alfel, ramaneti de caruta istoriei, odata cu Sf.Voastre si poporul roman nevinovat. Cand spun acest lucru am in vedere faptul ca milioane de romani care muncesc in occident la patroni catolici, protestani si neoprotestantui se vor intreba "de ce noi romanii orodoxi suntem saraci, Ce ve-ti raspunde Sf. Parinti ortodocsii Dumnezeu sa va/ne luminese mintea si sufletul de cel rau si viclean, de lacomie si de dorintele mariri lumesti care strica sufletele atat a credinciosilor cat si a preotimii noastre.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771678