
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de
pe site? Aflati mai multe
aici!
Stema Episcopiei Romane Unite, Greco-Catolice, de Oradea
|
COMUNICAT
In data de 31 octombrie 2007 a avut loc la Oradea, in incinta Manastirii Sfanta Cruce, intalnirea dintre reprezentatii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea si cei ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului, prima intalnire de acest fel de la instalarea noului episcop ortodox al Oradiei PS Sofronie.
Pentru a evita orice speculatie sau confuzie vis-a-vis de cele discutate sau hotarate la aceasta intalnire, prezentam in continuare textul integral al declaratiei comune semnate la sfarsitul intalnirii.
Pr. Cristian Terhes
Purtator de cuvant al
Memorandumului credinciosilor greco-catolici
www.greco-catolica.org/memorandum
MITROPOLIA CLUJULUI, ALBEI, CRISANEI SI MARAMURESULUI
EPISCOPIA ORADIEI, BIHORULUI SI SALAJULUI
410017 Oradea, Str. R. Ciorogariu, Nr. 3, Jud. Bihor
Tel. 0259-433487, Fax. 0259-470730
www.episcopiaoradiei.ro
PROCES VERBAL
consemnat in urma intalnirii de dialog dintre reprezentantii Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului si cei ai Bisericii Romane Unite cu Roma din Oradea desfasurat la Manastirea "Sfanta Cruce" din Oradea, in data de 31 octombrie 2007
Ora 10: Rostirea rugaciunii "Imparate Ceresc" de catre PS Sofronie al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului.
Binecuvantarea data de PS Virgil Bercea al Episcopiei Romane Unite de Oradea.
Prea Sfintitul Episcop Sofronie a deschis lucrarile sedintei, multumind Prea Sfintitului Parinte Virgil, episcop greco-catolic de Oradea, Prea Cuviosilor si Prea Cucernicilor Parinti vicari-administrativi, protopopi si parohi pentru prezenta la intalnire dar si maicii starete Mina Badila pentru generozitatea oferirii spatiului pentru intalnire. Prea Sfintia Sa a subliniat ca este o binecuvantare faptul ca aceasta intalnire s-a desfasurat intr-un locas al rugaciunii si ca dialogul este singura cale ce poate duce la rezolvarea problemelor. De asemenea a aratat ca problema patrimoniala este o problema minora ce trebuie depasita pentru unitatea Bisericii. Ea este un scandal pentru credinciosii celor doua Biserici dar si piatra de poticnire pentru cei necredinciosi. Este un inceput care trebuie sa fie continuat de alte intalniri.
A luat cuvantul Prea Sfintitul Parinte Virgil care a multumit Bunului Dumnezeu pentru aceasta intalnire, Prea Sfintitului Sofronie pentru invitatia la dialog, aratand ca Prea Sfintia Sa este primul episcop ortodox al Oradiei care, dupa 1990, a facut vizite personale la resedinta episcopului greco-catolic. Prea Sfintia Sa si-a exprimat convingerea ca intr-o buna zi se va ajunge la unitate intre cele doua Biserici.
Au luat apoi cuvantul mai multi Prea Cucernici Parinti din parohiile unde sunt probleme intre cele doua comunitati, ortodoxe si greco-catolice.
In urma discutiilor s-a hotarat ca dialogul intre cele doua Episcopii sa continue si pe mai departe, avand ca temelie recunoasterea reciproca a demnitatii si a dreptului la existenta si la viata bisericeasca decenta a ambelor Biserici.
De asemenea s-a hotarat ca dialogul sa continue in comisii locale, la care sa participe, la date dinainte stabilite, cei doi ierarhi, in functie de agenda, delegati din partea celor doua Episcopii, protopopii locului, preotii parohi si credinciosi de ambele parti. Apoi, cei doi ierarhi si-au exprimat intentia de a se gasi solutii comune pozitive pentru ambele Biserici, pentru a se ajunge la mult dorita pace confesionala.
Semneaza:
PS Sofronie
Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului
PS Virgil
Episcopul Episcopiei Romane Unite a Oradiei