Home : Stiri : 2007-10-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cavalerii Templieri absolviti de erezie

25.10.2007, Vatican - Greco-Catolica.org Afisari: 18791   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cavaleri Templieri
Poza 2 din 3
Cavaleri Templieri

Astazi, la ora 11:30 AM, in holul “Vechiul Sinod” din Vatican, a avut loc prezentarea cartii “Processus Contra Templarious” (Procesul contra Templierilor), cel de-al treilea volum din seria “Exemplaria Praetiosa” editat de Arhivele Secrete de la Vatican in colaborare cu editura Scrinium.

Cartea contine reproduceri exacte dupa actele originale ale procesului impotriva Cavalerilor Templieri (1308-1311) pastrate in Arhivele Secrete, in timp ce un alt volum contine o editie critica a transcrierii actelor facuta de Schottmuller in 1877. Noua carte s-a tiparit in 799 exemplare, va costa $8,000 si a fost deja comandata de colectori, cercetatori si biblioteci din lumea intreaga. Un exemplar a fost oferit si Papei Benedict al XVI-lea.

“Processus Contra Templarios” a fost prezentat de la catre Arhiepiscopul Raffaele Farina S.D.B., arhivist si librar al Sfintei Biserici Romane; Episcopul Sergio Pagano, prefect al Arhivelor Secrete Vaticane; Franco Cardini, profesor de istorie medievala; Valerio Massimo Manfredi, autor si arheologist; si Ferdinando Santoro, presedintele editurii Scrinium.

Volumul reda integral documentatia disponibila asupra audientelor papale de dupa arestarea si torturarea sefilor ordinului Templierulor, acuzati de erezie si imoralitate de regele Frantei, Filip al IV-lea cel Frumos. Cartea prezinta Pergamentul Chinon, un edict papal din 1308 al lui Clement al V-lea, care se apreciaza ca ar tinde sa aduca dovada ca Papa l-a absolvit pe maestrul Jacques de Molay si pe ceilalti conducatori ai ordinului Templierilor de acuzatiile formulate de Inchizitia franceza. Pergamentul, descoperit in 2001 in Arhivele Secrete de profesorul Barbara Frale, se afla intr-o locatie nepotrivita cu subiectul sau, lucru care l-a facut nedescoperit si necercetat de secole.

Pergamentul Chinon reproduce corespondenta dintre Clement V si templieri si vorbeste despre ritul de initiere a templierilor, considerat blasfemiator. Dupa explicatiile primite in corespondenta, conform carora ritul urmarea sa puna la incercare puterea credintei candidatilor si sa-i previna in legatura cu practici cu care ar fi fost confruntati daca ar fi fost capturati de necredinciosi, Papa ar fi declarat ca nu este vorba de o blasfemie.

Ordinul Templierilor, fondat la Ierusalim in 1118 ca urmare a primei cruciade, a fost un ordin religios si militar, creat cu scopul de a-i proteja pe pelerinii crestini care vizitau Tara Sfanta. Oridinul a devenit foarte puternic din punct de vedere financiar si militar pe timpul urmatoarelor cruciade, iar cavalerii sai, care intotdeauna intrau primii in batalie, erau recunoscuti pentru vitejia lor.

Dupa recucerirea Tarii Sfinte de catre musulmani si infrangerea militara a armatelor cruciate doua secole mai tarziu, cavalerii au trecut prin timpuri dificile.

Ordinul a fost desfiintat de papa Clement V, la 22 martie 1312, dupa un rasunator proces de erezie. Principalul acuzator al templierilor a fost regele Frantei, Filip al IV-lea (cel Frumos), care a prezentat la proces “confesiuni” scrise ale ereziilor comise de acestia.

Ce s-a intamplat de fapt? Regele Frantei datora sume enorme de bani luate cu imprumut de la templieri pentru a-si finanta razboaiele. Avand nevoie de bani pentru a finanta razboiul cu Anglia, regele ordona arestari masive impotriva membrilor ordinului in 1307, confiscand averea si proprietatile acestora. Regele judeca membrii ordinului pentru acuzatii care mergeau de la sodomie si blastemie, pana la erezie. Sub tortura, regele extrage “marturisi” scrise de la membrii ordinului ale acestor pacate, pe care apoi le foloseste ca dovezi in procesul care a dus la desfiintarea ordinului in 1312. Potrivit unor istorici, procesele templierilor au reprezentat un mod convenabil de a anula datoriile imense pe care le avea regele francez catre cavalerii templieri.

Vaticanul afirma ca Pergamentul Chinon arata ca Papa Clement a crezut ca membri ordinului ar putea fi vinovati de ceva comportament imoral, insa in nici un caz de blasfemie sau erezie. De asemenea, Papa credea ca ordinul putea continua sa existe, insa erau necesare unele reforme. Acest lucru, insa, nu s-a intamplat niciodata, deoarece Papei Clement “i-a fost imposibil sa se opune vointei” lui Filip, a afirmat Vaticanul.

Cu toate ca ordinul a fost desfiintat in 1312, mitul despre templieri a continuat a existe. Astazi, activitatea lor ramane centrul multor teorii conspirationiste din jurul Sfantului Graal, incluzand conspiratia din cartea “Codul lui Da Vinci” a lui Dan Brown.


Zara Pogossian, lector in istorie medievala la Universitatea Americana din Roma, descrie volumul ca “semnificativ”.

Editiile continand copii exacte dupa documente originale sunt scumpe, ele putand varia de la €1,000 la €2,000 in functie de importanta documentului, prin urmare $8,000 e mult”, a afirmat Zara pentru programul BBC Today. “In acest caz, insa, vorbim despre o editie rafinata, in piele. Pentru cei care se specializeaza in diplomatia Papala, aceste documente sunt semnificative.

Profiturile din publicarea volumului, scris in latina medievala, se vor folosi pentru restaurarea altor arhive de la Vatican.

Comentarii
20.01.2008 Observatie 1 de fizicant
Timpul .... Timpul ... Timpul
Dupa 800 de ani de la evenimente, putinatatea surselor scrise, demne de incredere si prejudecatile de tot felul, au creat o imagine distorsionata a unor vremuri si personaje fabuloase!
Sa speram ca intelepciunea celor ce detin cheile Arhivelor Vaticanului va prevala intr-o buna zi asupra intereselor politice de tot felul, si atunci, cel putin europenii, vor cunoaste o parte din adevarul (relativ)a acelor timpuri, prin citirea neingradita a documentelor.
03.08.2008 asadar de gigi
Biserica romano-catolica recunoaste de fapt masoneria, pentru ca asta sunt cavalierii templieri. Pe cand niste rugaciuni catolice pentru Jahbulon, "dumnezeul" cavalierilor templieri!?! Valabil si pentru "omul de bine" care a postat comentariul de dinaintea mea. Asa e. Abia asteptam sa citim neingradit documentele alea, noi, europenii, ca sa stim adevarul. Ne pun si cavalerii templieri (id est masoneria) documentele lor la dispozitie? Mie mi-ar placea sa citesc scrisorile lui Adam Weishaupt si pe alea ale lui Albert Pike. Se poate?

De fapt, sa nu uitam ca biserica romana a canonizat pe Jeanne D`Arc, pe care anterior tot ea a... ars-o pe rug. Frumos, nu? Suuuuuuuuuuuuuuper!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772364