Home : Stiri : 2007-10-22
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Mica Roma evocata la Targu-Mures

22.10.2007, Targu-Mures - Greco-Catolica.org Afisari: 3627   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

"Intelectualitatea ecleziastica. Preotii Blajului (1806-1948)", volumul prof. univ. dr. Cornel Sigmirean a fost lansat miercuri, 17 octombrie 2007, incepand cu ora 17,00 la sediul Protopopiatului greco-catolic din Targu-Mures, in prezenta unei numeroase asistente. Aparut prin bunele oficii ale Editurii Universitatii "Petru Maior" din Targu-Mures, volumul mai sus mentionat reprezinta rodul unor migaloase eforturi depuse de autor timp de cativa ani prin diverse fonduri de arhiva mai putin valorificate. O carte de istorie si in acelasi timp una de suflet care prin continutul ei evoca spiritul crestin si national al celor formati la Scolile Blajului.

"Care scoala, intre toate scolile romanesti, poate sa arate atatia barbati mari iesiti din sanul lor?... Unde s-a vazut candva, cu mijloace asa de putine, a se castiga efecte mai insemnate de cum ne arata istoria acestui loc si a acestor scoale", spunea atat de inspirat Timotei Cipariu, unul din marii corifei ai Scolii Ardelene referindu-se la Blaj, orasul numit deseori, dar cu deplin temei "Mica Roma". In spiritul acestei afirmatii a lui Cipariu, volumul profesorului Sigmirean, prin semnificatia lui, este inainte de toate o carte necesara despre istoria intrerupta brutal in anul 1948 a unei biserici si a scolilor sale, institutii care au avut un aport covarsitor in realizarea idealului de unitate nationala romaneasca.

Spiritul Blajului sau ce a insemnat “miracolul blajan”

El insusi un produs intelectual al Blajului, parintele Liviu Sabau, protopop greco-catolic, referindu-se la volumul profesorului Sigmirean, a tinut sa mentioneze: "... lecturand aceasta carte am redescoperit cu emotie acel spirit unic al Blajului de care avem atata nevoie azi, poate mai mult ca oricand pentru ca cei care au purtat tiparul Blajului au fost foarte buni crestini, dar si foarte buni romani". La randul sau preotul Flaviu Mihet aratand importanta volumului lansat si care prin continutul sau se inscrie in contextul preocuparilor actuale de reconsiderare a unor importante momente de istorie nationala, a precizat: "In volumul de fata - de fapt o istorie in imagini si cuvinte - ii regasim atat pe preotii martiri ai acestei biserici, cat si pe cei 3527 de preoti pe care i-a dat Blajul in intervalul de timp 1806-1948. Este o carte cu atat mai valoroasa cu cat are marele merit ca aduce in prim plan un important volum de informatii necunoscute, dar este importanta si pentru ca se pastreaza in limitele unei depline decente, fara a polemiza sau a acuza pe cineva". Prezent la aceasta manifestare, parintele Barta Cristian, rector al Institutului Teologic Greco-Catolic de la Blaj, a declarat: "Volumul profesorului Sigmirean reconstituie o traditie pentru ca istoriografia comunista a cautat sa oculteze aceasta parte de istorie. M-a surprins placut pentru ca a scris obiectiv si nu dintr-o perspectiva confesionalizata. Sunt convins ca domnia sa a depus un volum de munca foarte mare, dar laborios surprinzand foarte bine eforturile acestei biserici in sensul unirii, de fapt continutul a ceea ce unii, cu deplin temei, au numit miracolul blajan".

Nicolae BALINT

"Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa finalizez aceasta carte... As fi dorit sa o incep asa cum ar fi fost firesc, cu anul 1700, dar lipsesc parti importante de arhiva, fapt care m-a impiedicat sa fac acest lucru. Chiar si pentru perioada la care ma refer, 1806-1848, am intampinat dificultati serioase, mai ales ca si din aceasta perioada lipsesc parti importante de arhiva, urmare a evenimentelor care au avut loc in 1848 si 1948... Printre alte intentii pe care le-am avut in vedere a le materializa prin acest volum am dorit in primul rand sa arat rolul intelectualitatii ecleziastice romanesti formata la Scolile Blajului in istoria Transilvaniei si implicit in istoria romanilor...".

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean,
cancelar al Universitatii "Petru Maior"
din Targu-Mures

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772422