Home : Stiri : 2007-10-19
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

A luat fiinta Episcopia Zalaului, Silvaniei si Salajului

19.10.2007, Zalau, SJ - MagazinSalajan.ro Afisari: 3831   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Zalau - crearea episcopiei Ortodoxe a Salajului
Zalau - crearea episcopiei Ortodoxe a Salajului

Ceremonia de semnare a procesului verbal de optiune pentru infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Salajului care a avut loc la Catedrala Sf. Vineri in cursul zilei de ieri a fost un moment remarcabil si istoric pentru comunitatea ortodoxa salajeana.

Semnarea procesului verbal de optiune reprezinta primul pas oficial pentru infiintarea episcopiei, urmand a fi validat, si mai apoi aprobat de Sinodul Mitropolitan si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 28 noiembrie, si de Adunarea Nationala a Fetelor Bisericesti.

La ceremonie au participat oficialitatile municipale si judetene, parlamentari de Salaj, preoti, teologi, protopopii de Salaj, reprezentantii Mitropoliei si Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, membrii Adunarii Eparhiale, reprezentantii partidelor politice,filielele locale, profesori universitari si directori ai institutiilor deconcentrate.

Momentul semnarii procesului verbal de optiune a fost precedat de o slujba de liturghie oficiata de episcopul vicar Petroniu Salajanul.

"Azi pentru Salajul nostru crestinesc este o zi istorica, o zi in care se consfinteste ideea de a implini Episcopia Zalaului, Silvaniei si Salajului. Episcopia pe care vrem sa o infiintam nu este numai a noastra, ci a urmasilor, urmasilor nostri si a acelor care cred cu tarie in Dumnezeu. Ce poate fi mai frumos decat o comunitate crestina care sa vina si sa se roage pentru a-si intari credinta intr-o episcopie. Noi vom trece, dar Episcopia va dainui peste veacuri", a spus protopopul Stefan Lucaciu.

Aceasta zi a fost cu atat mai importanta cu cat Catedrala Sf. Vineri a gazduit trei inalte fete bisericesti: Mitropolitul Clujului, Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, Sofronie Dincec si episcopul vicar Petroniu Salajanul.

Mirela SERBAN

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771411