Home : Stiri : 2005-03-17
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Aparatorii Bisericii

17.03.2005, Bucuresti, RO - Ziua.ro Afisari: 3248   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Spuneam de curand ca subiectul antisemitismului pare sa trezeasca intre cititori un interes exceptional. Exista insa si o alta tema care ameninta, la randul ei, topul: atitudinea fata de religie si, in particular, fata de biserica majoritara. Lucrul se verifica prin explozia de comentarii la editorialul precedent: "Intruziunea locasurilor de cult in viata comunitatilor". Ma opresc la luarile de pozitie exprimate pe forumul cotidianului Ziua, caci ele spun multe despre adancurile societatii in care traim.

Exista doar cateva texte cu un limbaj inalt intelectual. Alte cateva isi exprima scepticismul energic si frust. Restul comentariilor de pe forum "apara credinta". Putine pe un ton linistit, eventual in forme adolescentin nationalist-patriotice. Domina, de departe, limbajul pro-ortodox radical. Credinta si ortodoxia sunt slujite in acesti termeni: "geodracii fac spume negre"; "le statea in gat", "acestui dement", "ai aruncat-o la plezneala", "SLC-istii idioti si inculti", "jigodia mercenara", "gasca aceia asociativa", "cati au luat-o in freza", "a-i bagat-o la trosneala". Pentru "aparatorii" credintei, opiniile adverse se explica doar prin mercenariat. Criticii BOR scriu ceea ce scriu pentru a primi burse in Occident. Dusmani dintotdeauna ai poporului roman, ei fac parte din concertul Europei demonice, ori sunt satanisti care au alta natie ("stim noi bine care!"). Unul dintre forumisti caracteriza exprimarile anterioare astfel: "limbaj argotic, purtari de mahala, cultura de manevra, o masa de manevra de crapa Ceausescu de invidie".

Ce au autorii lor in comun cu atitudinea crestina? N-as pune responsabilitatea pe umerii tinerilor - caci majoritatea autorilor par tineri. Intrebarea: cum a ajuns crestinismul ortodox in aceasta tara atat de desfigurat?, cere o explicatie mai ampla. Am urmarit timp de 15 ani vorbele rostite in numele credintei de protestanti sau catolici, de membrii unor biserici traditionale sau ai altora noi. Dar nu am intalnit niciodata un discurs de asemenea nivel.

O explicatie este felul in care se preda religia in scoli, la randul ei, expresia mostenirii institutionale a BOR. Absolventii de teologie ortodoxa au transformat orele lor in adevarate lectii de intoleranta. Tinerii de astazi au primit un tip de educatie lipsit de nuante si crud. In nici o societate civilizata nu gasesti, ca la noi, copii inspaimantati de afurisenia profesorilor de religie.

O alta problema este pervertirea istoriei recente, incluzand falsul enorm ca BOR ar fi reprezentat o forma de rezistenta. Ma voi opri la atentia data de forumisti, in comentariile la editorial, Bisericii Sfanta Vineri daramate in ultimii ani ai regimului comunist. In loc de date, forumistii se intalnesc cu mitologii - inclusiv, presupusul gest al preotului bisericii, care si-ar fi dat foc atunci in semn de razvratire. Stiu bine cazul, caci imediat dupa daramarea Sfintei Vineri am trimis un protest spre a fi facut public la Europa libera. A fost citit de Virgil Ierunca, pe vremea cand patriarhul Teoctist si o serie intreaga de ierarhi care si astazi vorbesc in numele BOR dezminteau daramarea locasurilor de cult si omagiau politica clanului Ceausescu fata de religie. Voi cita ultima parte din acel mic text:

"Daca priveai spre Calea Calarasi, in sus, deschiderea aceea luminata, marginita in dreapta de umerii colturosi ai magazinului Unirea si de cupola Complexului Agro-Alimentar botezat, imediat, de catre bucuresteni "Circul foamei", ochiul dadea intr-o oaza de verdeata, de sobrietate, de modestie sfanta si inaltare calda: Biserica Sfanta Vineri, construita acum cateva secole, era pusa neasteptat in valoare, retusand fericit, prin prezenta si simbol, proiectul unui arhitect grobian. Intamplarea oferise nulitatilor obsedate de eternitate o sansa, se pare, nemeritata.

In ziua de 19 iunie 1987, Biserica Sfanta-Vineri a fost daramata din vointa neinduplecata a dictatorului. Un locas-monument, trudit cu duiosie, o blanda ridicare, o intrupare de sentiment national..., in sfarsit, o binevenita completare arhitectonica s-a surpat, in pulbere, in cateva ore. Nebunie? Dar si nebunul tresare in fata sfinteniei. Agresivitate? Neindoielnic, dar si fiintele agresive sunt domolite de semnele demnei impacari. Inconstienta? Era nevoie de putina emotie, o usoara valurire a sufletului. Orbire? Lumina trebuia sa vina din interior.

Biserica Sfanta Vineri a fost doborata si cu atat mai putin inteleg acum din ce plamada besmetica este zamislit acest autor de sacrilegii."

De ce oare protestul de atunci era atat de diferit de textele mele de astazi? Intr-o epoca in care nevoile spirituale si simbolurile lor erau oprimate, ce era oare mai firesc decat sa fii solidar cu ele? Cand credinta era persecutata, temele si tonul ei meritau asumate. Astazi, logica a ceea ce se intampla si pozitia actorilor s-au schimbat. Nimic din esenta atitudinii comuniste nu s-a pastrat in Romania mai bine decat in manifestarile ierarhiei BOR. Megalomania distrugatoare al lui Ceausescu a fost inlocuita de vanitatea clericilor obsedati sa distruga ceea ce sta in calea proiectelor lor. Aceeasi clamare a unui adevar absolut; aceeasi obsesie de a controla tot spatiul social; aceeasi furie impotriva diversitatii; acelasi amestec de violenta si fariseism mieros; aceeasi lipsa de respect pentru valorile create de altii si aceeasi incapacitate de a fi delicati fata de copii si femei; aceeasi distanta intre ceea ce se propovaduieste si ceea ce autorii discursului cu pretentii fac in realitate. Ca unii se declarau reprezentanti ai idealurilor nobile ale unei societati fara clase, iar altii, ai vointei lui Dumnezeu, ce conteaza? Culoarea difera, stilul, logica, substanta se dovedesc aceleasi. Am urat autocratia lui Ceausescu, ma revolta teocratia lui Teoctist. Nu este deloc ciudat ca opozantii comunisti radicali precum Paul Goma, Doina Cornea, Dorin Tudoran, Dan Petrescu, Mircea Dinescu sunt astazi critici acerbi ai conducerii ortodoxe si ai politicii ei.

Gabrial Andreescu

Comentarii
16.08.2007 APARATORII BISERICII de RA
Este o rusine pentru G Andreescu ca il revolta teocratia lui Teoctist.Teoctist credea in puterea lui Dumnezeu iar G A in puterea Sinagogii. Sa nu uitati ca sionistii lui GA au fost considerati de ONU teroristi si sunt sefii tai si dusmanii Romaniei si ai planetei.Am incredere in puterea lui Dumnezeu ca va ajuta poporul roman spre victorie alaturi de alte popoare prin PPE-DE.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771474