Home : Stiri : 2007-10-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cuvantul Preafericirii Sale Arhiepiscopul Major Lucian, adresat Excelentei Sale Mons. Jean-Claude Périsset, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova

18.10.2007, Blaj, RO - Bru.ro Afisari: 3658   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
18 octombrie, 2007 - Sinodul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, impreuna cu Nuntiul Jean Claude Perisset
18 octombrie, 2007 - Sinodul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, impreuna cu Nuntiul Jean Claude Perisset

Cuvantul Preafericirii Sale Arhiepiscopul Major Lucian,
adresat Excelentei Sale Mons. Jean-Claude Périsset,
Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova

Celebrarea Dumnezeiestii Liturghii ne ofera de fiecare data imense bucurii si tot atatea posibilitati de a multumi Bunul Dumnezeu pentru felurite daruri primite, cat si pentru a-i cere ajutorul si binecuvantarea. Fiecare dintre cei participanti isi are “agenda” sa in relatia personala cu Tatal ceresc.

Astazi, insa, comunitatea credinciosilor nostri din Blaj are posibilitatea sa-i intalneasca si sa se roage impreuna cu toti episcopii Bisericii noastre din tara si din Statele Unite, episcopi care sunt intruniti in Sinod pentru dezbaterea diferitelor situatii in care se afla Biserica noastra.

Mai mult insa, cu totii, credinciosi, preoti si episcopi, avem onoarea de a fi concelebrat Taina Iubirii, Dumnezeiasca Euharistie, dimpreuna cu Excelenta Sa Monseniorul Jean-Claude Perisset, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova, care in curand va prelua o noua misiune, deoarece zilele trecute, la 15 octombrie, Sfantul Parinte Papa Benedict al XVI-lea a anuntat numirea Excelentei Sale ca Nuntiu Apostolic in tara sa de origine, Germania. Este placut moment pentru noi ca la aceasta Liturghie pe care am oferit-o pentru Excelenta Sa Nuntiul, sa-l omagiem, la sfarsitul sfintei misiuni diplomatice pe care a desfasurat-o in tara noastra, incepand cu 12 noiembrie 1998.

Excelenta Voastra,

Dupa studii temeinice de teologie, dupa specializare in drept canonic, dupa absolvirea Academiei Pontificale Ecleziastice, dupa ce ati fost hirotonit preot si apoi episcop, dupa ce ati indeplinit misiuni in cadrul Reprezentantelor diplomatice ale Sfantului Scaun in Africa Meridionala, Peru, Franta, Pakistan si Japonia, Bunul si vrednicul de pomenire Papa Ioan Paul al II-lea V-a numit Nuntiu apostolic in tara noastra. Cu siguranta ca Papa cunostea foarte bine problemele cu care se confrunta Biserica Catolica din Romania, dupa tavalugul unui regim totalitar-comunist, cand episcopi, preoti, calugari, calugarite si credinciosi au fost chemati sa depuna marturie pentru Cristos si Biserica Sa, pentru fidelitatea lor fata de urmasul lui Petru, Papa de la Roma.

Ati stat cu noi noua ani, timp in care ati invatat limba noastra, timp in care ati constatat la fata locului problemele cu care se confrunta Biserica noastra, ati cunoscut conditiile de viata ale romanilor, i-ati cunoscut pe fratii nostri ortodocsi si pe fratii altor confesiuni crestine si necrestine, ati fost martorul atator evenimente de factura politica, sociala si economica ale tarii noastre. Ca decan al Corpului diplomatic ati avut posibilitatea sa exprimati pozitia Sfantului Parinte Papa si a Bisericii Catolice fata de feluritele probleme cu care se confrunta comunitatea umana.

Pentru multe avem a Va multumi!

Mai intai, pentru ca in timpul misiunii Excelentei Voastre in tara noastra, un Papa ne viziteaza la noi acasa, doar in Capitala, intre 7 si 9 mai 1999, dar suficient timp si loc pentru ca milioanele de romani de buna credinta sa constate ca Roma ne este cu adevarat Mama, iar Papa Romei ne este cu adevarat parinte si prieten. Pentru ca aceasta vizita sa aiba loc, meritul Excelentei Voastre este de necontestat.

Tot in timpul misiunii incredintate, de reprezentant al Papei, am avut ocazia sa auzim proclamate in limba materna a Bisericii, limba latina, pe esplanada acestei Catedrale, la 30 aprilie 2006, cele doua Bulle papale, prin care Provincia Mitropolitana a Bisericii noastre a fost inaltata la demnitatea de Arhiepiscopie Majora, iar nevrednicia mea la demnitatea de Arhiepiscop Major.

Ati fost prezent la toate marile manifestari ale Bisericii Catolice de ambele rituri din Romania: la hirotonii de episcopi, la pelerinaje, la sfintiri de biserici, la depuneri de voturi, la sesiunile Conferintei Episcopale, la diferite simpozioane si aniversari. Ati fost mereu alaturi de noi. De noi, greco-catolicii, carora le-ati cunoscut bine problemele, ne-ati fost in mod special aproape. Nu odata, ati luat atitudine in privinta rezolvarii diferendelor patrimoniale si a punerii in drepturi depline a Bisericii noastre.

Pentru inca multe altele, pe care nu le mai amintesc aici, avem a Va multumi, Excelenta!

Plecati in curand din tara noastra! Plecati cu amintiri frumoase, lasand in urma realizari frumoase. Va vom insoti cu rugaciunea si cu dragostea in noua misiune incredintata. Transmiteti Sfantului Parinte ca ramanem statornici in credinta si in marturie, totdeauna fideli Bisericii celei una, sfanta, catolica si apostolica!

Intru multi ani, sanatosi si binecuvantati, Excelenta!

PF Lucian Muresan

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771513