Home : Stiri : 2007-10-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Sfintirea pietrei de temelie a bisericii greco-catolice din Pesceana

16.10.2007, Pesceana - Bru.ro Afisari: 4653   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Sfintirea pietrei de telemelie a bisericii greco-catolice din Pesceana, 14 octombrie 2007 (autor Alexandru Peterliceanu)
Sfintirea pietrei de telemelie a bisericii greco-catolice din Pesceana, 14 octombrie 2007 (autor Alexandru Peterliceanu)

In Duminica a 21-a dupa Rusalii, 14 octombrie, in comunitatea greco-catolica din Pesceana (jud. Valcea), apartinand Protopopiatului Bucuresti, a fost dubla sarbatoare: prima vizita pastorala a Intaistatatorului Bisericii Romane Unite, Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian, si sfintirea pietrei de temelie a bisericii ce urmeaza a se ridica in aceasta parohie.

Inaltul Ierarh, insotit de Pr. vicar mitropolitan Ioan Farcas, protopop al Blajului, a fost intampinat la intrarea in comuna de catre parohul locului, Pr. Victor Tudor; in fata primariei, dl. primar, dimpreuna cu dl. deputat de Valcea, Aleodor Francu, au urat bun venit inaltilor oaspeti. La locul de celebrare, si totodata loc al viitorului lacas de cult greco-catolic din Pesceana, PF Lucian a fost primit cu Sfanta Evanghelie si cu un cuvant de intampinare de catre Pr. Liviu Otoiu, protopop de Bucuresti, tineri localnici oferind Ierarhului paine si sare si buchete de flori.

Ceremonia a inceput la orele 10, cu oficiul sfintirii apei, urmat de binecuvantarea locului bisericii si a pietrei de temelie si asezarea acesteia in locul deasupra caruia se va intemeia sfanta masa a altarului bisericii din Pesceana, biserica ce va fi inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Padre Pio. Dupa binecuvantarea credinciosilor cu apa sfintita, s-a celebrat Sfanta Liturghie, pe temelia viitoarei biserici. Alaturi de Preafericirea Sa Lucian, la masa altarului s-au aflat 8 preoti, printre care protopopul de Blaj, protopopul de Bucuresti, parohii din Ramincu Valcea, din Targu Jiu, dar si Superiorul din Blaj al calugarilor augustinieni asumptionisti, pr. Gheorghe Hang. Un grup de teologi blajeni a dat raspunsurile la Sfanta Liturghie, acompaniati de credinciosii din Pesceana, dar si de un grup de membri ai AGRU Bucuresti, condus de presedintele acestuia, dl. Ion Samihaian.

Preafericirea Sa Lucian i-a salutat pe toti cei prezenti: “Am venit din Ardealul strabun la fratii nostri olteni pentru a preamari pe Dumnezeu, pentru a ne ruga si pentru a ne bucura impreuna. Psalmistul David spune: `Iata acum ce este bun si ce este frumos, decat numai a locui fratii impreuna!` Suntem frati de sange, frati ai aceleiasi ginte latine, frati ai caror inaintasi s-au adapat la izvoarele credintei si ale culturii Romei celei mari! Venim din Blajul romanismului, loc sfant al intregului nostru popor, loc unde, de pe Campia Libertatii s-a auzit strigatul din piepturile celor peste patruzeci de mii de tarani: Vrem sa ne unim cu Tara! Venim cu ganduri curate si sfinte pentru a sfinti locul si piatra de temelie pentru o noua biserica, unde, linistiti, credinciosii sa poata inalta rugi sfinte Dumnezeului Celui in Treime adorat si preamarit, pentru toate trebuintele vietii.

In cuvantul de invatatura, Inaltul Ierarh s-a referit pe larg la Evanghelia zilei, aratand si substratul pildelor Mantuitorului: “Dragii mei, Isus ne spune astazi, prin Biserica Sa, o pilda: pilda semanatorului. Toate pildele sau parabolele pe care le-a spus Isus au acelasi scop, acela de a ne ridica cu ajutorul realitatilor pamantene la realitatile vesnice, ceresti. Acelasi scop il are si pilda semanatorului.

Asezarea in randuielile firesti a parohiei greco-catolice Pesceana nu a fost lipsita, in anii ce au trecut, de unele tensiuni create de oameni care au inteles mai putin ce inseamna iubirea aproapelui. Indemnandu-i pe toti sa mediteze la ceea ce semnifica “frate intru Cristos”, Preafericirea Sa Lucian a spus: “Vizita noastra aici este pentru a sfinti locul si piatra de temelie pentru noua biserica parohiala. Este un semn bun daca se inalta multe locasuri de rugaciune. Am respectat staruitoarea dorinta a parintelui Victor de a aseza toata greaua actiune de construire a acestei biserici protectiei ceresti a Sfantului Padre Pio. Cu siguranta ca parintele v-a vorbit despre viata minunata a acestui calugar capucin, care peste 25 de ani a purtat pe trupul sau ranile lui Isus. A trait atat de intim unit cu Mantuitorul, incat putea spune intocmai cu Sfantul Pavel: Nu mai traiesc eu, ci Cristos traieste in mine! Va indemn, dragii mei, sa va rugati zilnic lui Isus, prin mijlocirea lui Padre Pio, pentru ca lucrarile la aceasta biserica sa poata fi finalizate cat mai repede, ca sa putem veni sa o sfintim, iar dumneavoastra sa puteti avea propriul locas de inchinare, unde, netulburati de nimeni, sa aduceti cuvenita inchinare lui Dumnezeu. Aceasta biserica nu se ridica in contra altei biserici; aceasta biserica se ridica numai si numai pentru a se aduce in ea slujba lui Dumnezeu, loc al prezentei Lui in mijlocul acestei comunitati. Va indemn pe toti cei prezenti sa fiti buni crestini, sa va eliberati de orice ura si rea intentie, sa lasati ca pacea si iubirea lui Cristos sa locuiasca in inimile si viata voastra, asa incat toti cei ce va intalnesc si va vad sa fie edificati in credinta. Va felicit pe toti credinciosii, pe parintele paroh, pentru curajul si statornicia de care dati dovada in marturisirea credintei celei una, in ascultare deplina fata de Sfantul Parinte Papa si in dragoste sincera fata de tara.

Dupa incheierea ceremoniei, Inaltul Ierarh a binecuvantat bucatele aduse de credinciosi, conform obiceiului locului, apoi s-a intretinut cu comunitatea, la o agapa oferita de parohie, impartind apoi tuturor rozarii si iconite spre aducerea aminte a impreunasarbatorii.

Alexandru Petarlecean

n.n. - mai multe fotografii de la eveniment gasiti aici.

Comentarii
17.10.2007 Domnul sa-i binecuvanteze! de Pr. Chris Terhes
Domnul sa binecuvanteze curajul si hotararea acestor bravi romani, care nu s-au rusinat de Domnul si de Evanghelia Sa cu toate ca au fost supusi la o persecutie sistematica de catre Episcopia Ortodoxa a Ramnicului in colaborare cu autoritatile locale.

Fiti cu totii binecuvantati!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772468