Home : Stiri : 2007-10-10
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Inalt Prea Securistul Arhiepiscop Pimen

10.10.2007, Bucuresti, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3954   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
IPS Pimen al Sucevei
IPS Pimen al Sucevei
Colegiul CNSAS a decis ca Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a facut politie politica. El a lucrat mai intai pentru Securitate, apoi pentru DIE.

Inalt Prea Sfintitul Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, ingroasa, de ieri, randul fostilor colaboratori ai Securitatii cu patalama de la CNSAS.

Cu un vot strans, Colegiul CNSAS a decis ca IPS Pimen a facut politie politica, furnizand, inca din anii `70, informatii mai intai pentru Securitate, cu numele de cod „Sidorovici”, apoi pentru Directia de Informatii Externe, pentru care semna „Petru”.

Tot ieri, a fost respinsa si contestatia Episcopului de Alba-Iulia, Andrei Andreicut, la decizia similara a Colegiului de la inceputul lunii septembrie.

Laudat pentru lipsa „elementelor mistice”

Dupa mai multe saptamani de amanare a dosarelor preotilor pe motiv ca inaltii ierarhi ortodocsi au refuzat, repetat, audierile la CNSAS, decizia de colaborare cu Securitatea in cazul IPS Pimen era iminenta, sustin mai multi membri ai Colegiului.

Probatoriul „destul de voluminos”, definitivat deja de mai bine de o luna, da, potrivit acestora, indicii clare despre o colaborare indelungata intr-o prima etapa cu Securitatea, care l-a propulsat ulterior spre DIE.

Racolat in vremea cand era ghid la Manastirea Putna, unde a fost staret (1957-1961) si apoi muzeograf (1964-1974), Pimen primea frecvent aprecieri din partea ofiterului de Securitate caruia ii raporta ca sursa.

Intr-un raport aflat in arhivele CNSAS, ofiterul il remarca pentru faptul ca, „spre deosebire de ceilalti”, nu foloseste „elemente mistice” atunci cand le prezinta manastirea turistilor, adesea straini.

„Petru”, note despre diaspora

De la Putna, Pimen pleaca in scurt timp staret la Manastirea „Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava” (1974-1977), perioada petrecuta, de fapt, mai mult in Germania, la Köln, unde este trimis la studii (1976-1977), tot cu acordul Securitatii.

Recomandarea fostei politii politice i-a folosit lui Pimen Zainea, potrivit unor surse din CNSAS, si la momentul trimiterii sale in 1977 la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din Statele Unite ale Americii si a Canadei, iar din 1978 pana in 1979 - ca reprezentant al Patriarhiei Romane din Ierusalim.

Informatiile transmise DIE din Occident ii vizeaza pe preoti, dar mai ales pe romanii din diaspora. Intr-una dintre note, Pimen da detalii despre un roman cu care spune ca a stat de vorba, concluzionand ca acesta „isi iubeste tara, dar nu-i iubeste pe conducatori”.

Intors in Romania, devine Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, cu titlul „Suceveanul”, si apoi Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, la nicio luna de la Revolutie. Pimen Zainea a avut o relatie apropiata atat cu Teoctist Arapasu, inca de pe vremea cand era Mitropolit al Moldovei, cat si cu predecesorul sau la Patriarhie, Iustin Moisescu.

Pimen este al treilea ierarh deconspirat, dupa IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, si IPS Andrei Andreicut, Arhiepiscopul de Alba-Iulia.

Urmatorul val: PS Calinic si PS Timotei

Episcopul de Arges, Calinic Argatu, si Episcopul de Arad, Timotei Seviciu, sunt ierarhii ortodocsi care isi asteapta randul la CNSAS. Colegiul a amanat ieri pentru sedinta viitoare luarea unor decizii in aceste doua cazuri in care probatoriile sunt deja definitivate.

Daca, potrivit unor surse citate de Mediafax, PS Calinic, al carui nume conspirativ era „Zamfir”, ar avea in dosar un angajament, note informative si marturii ale unor ofiteri despre buna sa colaborare, PS Timotei, cunoscut in arhive cu numele „Radu Viorel”, a avut cu precadere misiuni in strainatate.

Pe masa de lucru a CNSAS se afla in continuare si cazul lui IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai deconspirarii preotilor.

Anca Simina

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771440