Home : Stiri : 2007-10-10
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Papa cere rugaciuni pentru unitate dupa ce delegatia Bisericii Ortodoxe Ruse a parasit intalnirea de dialog catolic-ortodox de la Ravena

10.10.2007, Ravena, IT - Greco-Catolica.org Afisari: 4046   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Episcopul ortodox Hilarion al Vienei si Austriei
Episcopul ortodox Hilarion al Vienei si Austriei

Papa Benedict al XVI-lea a cerut rugaciuni pentru participantii la dialogul teologic international catolic-ortodox dupa ce delegatia ortodoxa rusa a parasit intalnirea.

Va cer sa va uniti cu mine in rugaciuni ca aceasta intalnire importanta sa ajute drumul spre completa comuniune intre catolici si ortodocsi, astfel incat in curand sa putem impartasi din acelasi potir al Domnului”, a afirmat Papa pe 10 octombrie in timpul audientei generale saptamanale de miercuri.

Membrii comisiei de dialog se intalnesc intre 8-15 octombrie la Ravena, Italia, pentru a continua lucrul inceput in urma cu un an la un document care trateaza natura sacramentala a Bisericii si consecinta acestui lucru asupra structurii si a luarii de decizii in Biserica.

Delegatia romano-catolica s-a intalnit separat de cele 16 delegatii ortodoxe pe 9 octombrie pentru a se pregati pentru sesiunea de lucru comuna.

Pe durata intalnirii ortodoxe, insa, episcopul ortodox rus Hilarion al Vienei si Austriei a spus celorlalte delegatii ortodoxe ca delegatia sa va parasi intalnirea daca acestea – celelalte delegatii – nu vor cere delegatiei ortodoxe estoniene sa paraseasca intalnirea.

Un participant la dialog a afirmat pentru “Catholic News Service” pe 10 octombrie ca atat reprezentantii catolici cat si cei ortodocsi au fost “un pic socati” de ultimatum-ul episcopului Hilarion si de decizia acestuia de a parasi intalnirea, insa partea catolica a considerat acest incident ca fiind o problema internat a delegatiei ortodoxe.

Delegatii au decis sa continue lucrul inceput, iar sesiunile comune au mers “exceptional de bine”, a afirmat respectivul participant.

Biserica Ortodoxa Rusa nu recunoaste Biserica Apostolica Estoniana, care este in legatura cu Patriarhia Ecumenica a Constantipolului, s-a afirmat intr-o luare de pozitie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Aceasta din urma considera ca Biserica Ortodoxa din Estonia cade sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Ruse nu a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului si Vaticanul au fost sponsorii intalnirii de dialog, si ei au fost cei care au trimis invitatiile de participare la intalnire.

Participantul la dialog a afirmat ca se asteapta ca delegatiile sa termine lucrul la documentul “Consecintele Ecleziologice si Canonice ale Naturii Sacramentale a Bisericii: comuniune ecleziala, conciliaritate si autoritate in Biserica”.

Documentul, a afirmat acesta, va analiza fundamentele biblice care vad Biserica ca o prezenta sacramentala in lume si modul cum responsabilitatea si autoritatea sunt exercitate la nivel local, regional si universal.

Membrii comisiei de dialog spera ca documentul va furniza fundamentul pentru un nou document care se va concentra pe primatul in Biserica si, in mod special, pe statutul si rolul episcopului Romei intre toti episcopii crestini.

Dintre Bisericile Ortodoxe participante la dialog, Biserica Ortodoxa Rusa are cei mai multi membri participanti.

De asemenea, pe 10 octombrie, Vaticanul a anuntat ca Arhiepiscopul Paul Cordes, capul Conciliului Pontifical “Cor Unun”, se va intalni pe 18 octombrie cu Patriarhul Alexei II al Moscovei.

Arhiespiscolul Cordes, al carui birou promoveaza si coordoneaza activitati caritabile catolice, va vizita Rusia pentru a participa la o intalnire a organizatie Caritas din Federatia Rusa, care deseori lucreaza in cooperare cu institutii caritabile ortodoxe, se afirma in respectivul anunt.

Din Romania, sunt membri ai Comisiei mixte PS Florentin Crihalmeanu, episcop al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla iar din partea Bisericii ortodoxe PS Petroniu Salajeanul, arhiereu vicar al episcopiei Oradiei si arhidiaconul prof. Ioan Ica, jr.

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
11.10.2007 Arama pe fata de Nedumeritul
Intr-un fel e bine ca s-a intamplat astfel. Intreaga lume poate vedea adevarata fata a "ortodoxiei", in special a Bisericii Ortodoxe Ruse. Toate aceste biserici schismatice sunt de fapt folosite de guvernele tarilor lor pentru manevre politice pe plan extern care nu au nici in clin nici in maneca cu Biserica lui Cristos. Atunci cand un reprezentat al vreo unei astfel de biserici ortodoxe nationale (romanesti, ruse, bulgare, sarbe, etc) vorbeste despre UNITATE, lasa sa se inteleaga ca Biserica Catolica ar trebui sa se uneasca cu ei. Pai daca nici bisericile ortodoxe intre ele nu se inteleg pe ciolan, cu cine sa se uneasca Biserica Catolica?

Treziti-va oameni buni si realizati inselaciunea diabolica care zace in spatele acestor "incoronati" cu barbi, ca si acest episcop Hilarion.
11.10.2007 Unirea de Apostolu
Biserica Catolica sa se uneasca cu Protestanti si cu Neoprotestantii, dragul meu.
Si cu Mormonii, ca de astia uitasem. :)


11.10.2007 Pe cine reprezinta aceste biserici ortodoxe? de Curiosul
Biserica Ortodoxa Rusa s-a retras de la lucrari pe motiv ca Biserica Ortodoxa Estoniana apartine de Patriarhia Constantinopolului, cand rusii spun ca ar trebui sa apartina de ei.

Si uite asa, de la o Biserica pe care Isus a gandit-o fara granite nationale sau culturale, aceste bisericute ortodoxe au ajuns sa "predice" interesele unor state sau guverne, in loc sa-l predice pe Cristos Unul. BO Rusa nu se intelege cu cea estoniana (de fapt nu se intelege cu nici o alta biserica ortodoxa), BOR nu se intelege cu cea sarba din cauza romanilor din Valea Timocului, etc. Cine mai poate avea dubii asupra faptului ca toate aceste biserici ortodoxe sunt schismatice, care s-au rupt de Adevarata Biserica a lui Cristos? Totul a inceput cu schisma din 1054, dupa care schisma s-a schismat la randul ei.
11.10.2007 Schismaticii de Yoram545
Se vede clar cine sunr "ereticii" si "schismaticii".Trebuie sa ai o mare doza de naivitate(ca sa nu zic prostie de a continua "dialogul"(asta o fi dialog???) cu muhaialele cu barbi
Yopram545
27.10.2007 respect de DRAGUL26
interesant articol
15.11.2007 avetzi stil...nu si minte de councill0r
yoram 545 si nedumeritul au srioase probleme de intelegere a realitatzilor mondene ,fitzi siguri ca acuzele la adresa bisericii rusiei sunt camuflarile gandite dinainte pt esecul negocierilor,catolic ortodoxe
16.11.2007 k...i...l...l...e...r...s de mirel
"Inselaciunea diabolica a barbosului Hilarion" nu o cunosc.Insa cunosc sangele nevinovat care a curs prin mainilor ucigasilor de catolici.
Acum s-a facut lupu oita! hahaha :)
Asa s-au unit ei cu Hristos? hahaha
Multa intelepciune in catolicism...si multa bunatate..acum sa ma uit in spate ca ma trezesc cu un topor in ceafa :))
05.12.2007 Dialog ecumenic (Probabil si ca raspuns pentru Apostolu) de Chris
Dialogul ecumenic are loc pe mai multe laturi. Pe un plan se duce cu Bisericile protestante si intr-un alt fel cu Bisericile Traditionale.

"Biserica Ortodoxa" este probabil un termen impropriu daca privim realitatea - de ce nu se poate duce un dialog cu Patriarhia de Constantinopol, valabil pentru toata ortodoxia?

Si acum la subiect: Biserica Catolica prin acest dialog isi cauta mai intai "rudeniile" mai apropiate, daca-mi este permis a vorbi astfel. Probabil impreuna o sa poata pune bazele unui dialog mai amplu si cu ceilalti, folosindu-se de experientele amandoura (n.b. ale Bisericii Ortodoxe si Catolice)
10.12.2007 BuNiCeL de UnU
mA vOi aStIa Kre LaSaTi CoMeNtAtArIi ...SuNtEtI PaSiOnAtI De ReLiGiE ??? =))
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771586