Home : Stiri : 2007-09-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Mesajul Papei catre episcopii ucraineni: "Sa intensificati o cordiala colaborare intre episcopi latini si episcopi greco-catolici pentru binele intregului popor crestin!"

24.09.2007, Roma, IT - Greco-Catolica.org Afisari: 3136   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

Papa Benedict al XVI-lea a primit luni in audienta episcopii de rit latin ai Ucrainei prezenti zilele acestea la Roma pentru vizita ad Limina ce se desfasoara intre 24 si 30 septembrie. Ca invitati speciali ai acestei intalniri, la cererea expresa a Papei, au fost si episcopii Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

Prezentam in continuare cuvantul Papei adresat episcopilor ucraineni, asa cum a fost el tradus de catre sectia Romana a postului de Radio Vatican.


Domnilor cardinali,
Iubiti si venerati Frati in Episcopat,

Sunt deosebit de bucuros sa va primesc si adresez fiecaruia dintre voi salutul meu cordial de bun venit la inceputul vizitei ad Limina a episcopilor de rit latin. Salut cu mare placere episcopii greco-catolici care au acceptat invitatia mea de a fi de fata la aceasta intalnire. Astazi sunt reuniti in mod ideal in jurul Succesorului lui Petru toti pastorii iubitei Biserici care traieste in Ucraina. Este vorba de un gest de comuniune ecleziala, marturie graitoare a acelei iubiri fraterne pe care Isus a lasat-o ucenicilor sai ca semn distinctiv. Ne insusim cuvintele psalmistului: “Iata cat este de bine si de placut ca fratii sa traiasca impreuna!”. Si mai departe: celor care traiesc in iubirea sa, Domnul “le da binecuvantarea si viata in veci de veci” (Ps 133,1-3). Cu aceasta constiinta si cu sentimente de stima si profunda cordialitate, multumesc fiecaruia dintre voi pentru munca pastorala pe care o desfasurati zilnic in slujirea poporului lui Dumnezeu.

Stiu cu cat de mare angajare va straduiti sa proclamati si sa marturisiti Evanghelia in iubitul pamant al Ucrainei, intampinand uneori nu putine dificultati, dar sustinuti mereu de constiinta ca Cristos calauzeste cu mana sigura turma sa, acea turma pe care El insusi a incredintat-o mainilor voastre de slujitori ai sai. Papa si colaboratorii Curiei Romane va sunt aproape si urmaresc cu afectiune mersul fiecareia dintre Bisericile voastre locale, gata in orice imprejurare sa va ofere contributia lor, constienti pe deplin de a fi chemati de Domnul la a sluji unitatea si comuniunea Bisericii.

Din misterul Bisericii, intalnirea de astazi pune in lumina frumusetea si bogatia. Biserica - aminteste Conciliul Vatican II - este “comunitate de credinta, de speranta si de dragoste voita de Cristos, unic mijlocitor, ca organism vizibil pe pamant… Oranduita si organizata in aceasta lume ca societate, subzista in Biserica catolica, carmuita de urmasul lui Petru si de episcopii care sunt in comuniune cu el (Lumen Gentium, 8). In felurimea riturilor sale si a traditiilor sale istorice, unica Biserica catolica vesteste si marturiseste in orice colt al pamantului pe acelasi Isus Cristos, Cuvant de mantuire pentru fiecare om si pentru omul intreg. De aceea secretul reusitei oricarui program al nostru, pastoral si apostolic, este inainte de toate fidelitatea fata de Cristos. Noua, pastorilor, la fel ca tuturor credinciosilor, ne este cerut sa traim o intima si constanta familiaritate cu El in rugaciune si in docila ascultare a cuvantului sau: aceasta este singura cale de parcurs pentru a deveni in orice ambient semne ale iubirii sale si instrumente ale pacii si concordiei sale.

Sunt sigur ca, insufletiti de aceste spirit, nu este greu pentru voi, dragi si venerati Frati, sa intensificati o cordiala colaborare intre episcopi latini si episcopi greco-catolici pentru binele intregului popor crestin. Aveti astfel posibilitatea de a coordona planurile voastre pastorale si activitatile voastre apostolice oferind mereu marturia acelei comuniuni ecleziale care este si conditie indispensabila pentru dialogul ecumenic cu fratii ortodocsi si ai celorlalte Biserici. In special, imi permit sa pun in atentia voastra propunerea a cel putin a unei intalniri anuale, in care sa se reuneasca impreuna episcopii de rit latin si cei de rit greco-catolic, pentru o concertare oportuna intre toti, in scopul de a face tot mai armonioasa si eficienta actiunea pastorala. Sunt convins ca fraterna cooperare intre pastori va fi pentru toti credinciosii incurajare si imbold la a creste in unitate si in entuziasmul apostolic si va favoriza si un dialog ecumenic util.

Iubiti si venerati frati, multumesc inca o data pentru ca ati acceptat invitatia mea de a participa la aceasta reuniune fraterna. Asupra fiecaruia dintre voi si asupra comunitatilor voastre invoc ocrotirea materna a Sfintei Fecioare, pe care astazi liturgia latina o venereaza ca Fericita Fecioara a Pretului de rascumparare. Ea sa va sustina in slujirea zilnica si sa o faca bogata in roade spirituale; Ea sa va mangaie si sa va intareasca in greutati si in ceasul incercarii; sa va obtina bucuria unei comuniuni din ce in ce mai profunde cu Fiul sau divin si sa faca si mai tare fraternitatea intre voi, succesori ai Apostolilor. Mariei ii incredintam, in mod special, vizita ad Limina a episcopilor de rit latin care a inceput astazi si proiectele pastorale ale tuturor comunitatilor voastre. Cu aceste auspicii, in timp ce invoc o imbelsugata revarsare de haruri si mangaieri ceresti asupra persoanelor voastre si asupra respectivelor voastre activitati bisericesti, din inima va dau fiecaruia o binecuvantare speciala, pe care o extind bucuros la credinciosii incredintati ministerului vostru episcopal, precum si intregului iubit popor al Ucrainei.

Papa Benedict XVI

* * *

In Ucraina, peste 97% dintre comunitatile religioase sunt crestine si aproximativ jumatate din ele sunt ortodoxe. Independenta Ucrainei de Uniunea Sovietica in 1991 a marcat o faza de sciziuni care a dus astazi la prezenta a trei Biserici ortodoxe diferite. In tara, exista si comunitati de crestini protestanti, de evrei si de musulmani. Biserica catolica se exprima in dubla sa traditie: Biserica Greco-Catolica de rit bizantin slav, cu circa 3300 de comunitati raspandite mai ales in partea de vest a tarii, a fost suprimata in timpul regimului lui Stalin si “unita” in mod fortat cu Biserica ortodoxa rusa. Biserica de rit latin, supusa unui sever control statal in perioada Uniunii Sovietice, a fost marcata de o profunda reinnoire, inceputa in 1991. Din acel an - a declarat intr-un recent interviu secretarul Conferintei episcopale ucrainene de rit latin, mons. Marian Buczek - prioritatea pastorala a fost cea a aprofundarii si cresterii constiintei religioase urmarind si promovarea unui dialog fratern intre crestinii ortodocsi si cei catolici. Ambele Biserici, cea de rit bizantin si cea de rit latin, au redobandit libertatea dupa evenimentele din 1989 si independenta Ucrainei. (cf. Radio Vatican)

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772082