Home : Stiri : 2007-09-06
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

A Treia Adunare Ecumenica Europeana - Sibiu, 4-9 septembrie 2007

06.09.2007, Sibiu, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 5443   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

In perioada 4-9 septembrie 2007 are loc la Sibiu, a Treia Adunare Ecumenica Europeana. Este cel mai important eveniment spiritual, din prisma ecumenismului, care are loc in tara noastra, pentru care acest eveniment reprezinta o premiera absoluta. Adunarea Ecumenica Europeana se desfasoara o data la zece ani. Prima astfel de intalnire a avut loc in Basel, Elvetia, in 1989 iar in 1997 intalnirea s-a desfasurat la Graz, Austria. Intalnirea din aceasta saptamana este prima intr-o tara majoritar ortodoxa. La aceasta manifestare, de anvergura internationala, sunt prezenti peste 2500 de inalti reprezentanti ai diferitelor religii si denominatiuni din tara si strainatate. Tema acestei adunari este: „Lumina lui Cristos lumineaza tuturor”.

Intalnirea este organizata in comun de Consiliul European a Bisericilor, condus de Pastorul Jean-Arnold de Clermont si de Consiliul Conferintelor Episcopale Catolice Europene, condus de Cardinalul Péter Erdö. Impreuna, aceste doua grupuri reprezinta majoritatea comunitatilor catolice, protestante, ortodoxe si anglicane din Europa.

Intre cei mai de seama delegati la intalnirea de la Sibiu se numara Cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor; Mitropolitul Kirill de Smolensk, seful cu relatiile ecumenice din partea Bisericii Ortodoxe Ruse si Rev. Samuel Kobia, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor. Participa de asemenea la intalnire José Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene; Terry Davis, secretarul general al acesteia; Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Traian Basescu, Presedintele Romaniei precum si premierul roman Calin Popescu Tariceanu.

Ceremonia de deschidere a Adunarii Ecumenice a debutat in seara zilei de 4 Septembrie la ora 19.00, in Piata Mare din oras, in prezenta prelatilor invitati, dar si cu participarea unui numeros public, pelerini si sibieni cu o ceremonie care a cuprins o scurta rugaciune si apoi cuvinte de salut din partea organizatorilor: Conferinta Bisericilor Europene (CBE) si Consiliul Conferintelor Episcopale Europene (CCEE).

In aceeasi seara, un sobor de preoti condus de IPS Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a oficiat o slujba in Catedrala Mitropolitana Sibiu, la care au participat zeci de credinciosi. Patriarhul Constantinopolului a sosit ieri la pranz la Sibiu, iar de la aeroport a mers direct spre Catedrala. La slujba au participat IPS Daniel, mitropolit al Moldovei, loctiitor la functia de Patriarh al BOR, mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, dar si numerosi episcopi si preoti. IPS Bartolomeu I a spus ca Adunarea Ecumenica la care participa este extrem de importanta si este un eveniment istoric. „Transilvania este o Europa in miniatura".

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si loctiitor la functia de Patriarh al BOR, prezent la Sibiu, a spus ca „avem nevoie de reinnoire duhovniceasca, de adancire a credintei si, in acelasi timp, de mai multa unitate. Adunarea Ecumenica Europeana este un eveniment deosebit de important mai ales prin tema sa, «Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru reinnoire si unitate in Europa»". El a mai declarat ca Transilvania da un exemplu tuturor participantilor la Adunarea Ecumenica prin buna convietuire de secole a tuturor confesiunilor.

La deschidere a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a tinut un discurs de bun venit. Presedintele a spus ca a treia Adunare Ecumenica Europeana reprezinta "pentru noi toti semnul solidaritatii intre credinte si o speranta reinnoita de unitate". Basescu a explicat ca prezenta sa la eveniment reprezinta "un semnal ca politicienii sustin unificarea crestinilor pentru ca Europa are nevoie acum de o legatura solida intre credinciosi". Presedintele a mentionat ca apropierea intre crestini este un element cheie pentru Europa.

Papa Benedict al XVI-lea este considerat marele absent de la cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana. Motivul oficial pentru care Sanctitatea Sa a declinat invitatia Conferintei Bisericilor Europene de la Geneva a fost o vizita in Austria, cu ocazia implinirii a 850 de ani de la intemeierea Sanctuarului Marian de la Mariazell, unul dintre marile Sanctuare europene.

In locul sau, la Sibiu este prezenta o delegatie de la Vatican, condusa de cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor.

Papa Benedict al XVI-lea a spus, in mesajul ce a fost citit miercuri, la Sibiu, in prima zi a Adunarii Ecumenice Europene, ca spera ca evenimentul sa contribuie la regasirea unitatii crestinilor, pe care o considera o "prioritate pastorala", transmite corespondentul NewsIn.

"Speranta mea este ca aceasta importanta intalnire sa contribuie pe cale ecumenica la regasirea unitatii tuturor crestinilor", a spus Papa in mesajul sau. "Acest lucru este o prioritate pastorala, iar eu, personal, i-am acordat multa atentie de la inceputul pontificatului meu. Preocuparea pentru unitatea tuturor crestinilor este evidenta pentru ca lumina lui Hristos sa lumineze tuturor oamenilor."

Sfantul Parinte a facut si o scurta retrospectiva a celor doua adunari ecumenice precedente, pe care le-a numit „semne ale timpului". Adunarea Ecumenica ce se desfasoara la Sibiu pana pe 9 septembrie este prima organizata intr-o tara majoritar ortodoxa. Prima adunare a avut loc in 1989 la Basel, Elvetia (tara majoritar protestanta), iar a doua in 1997 la Graz, Austria (tara majoritar catolica).

"Este misiunea noastra sa lasam lumina lui Hristos sa lumineze tuturor barbatilor si femeilor acestei lumi: nu propria noastra lumina, ci aceea a lui Hristos. Sa cerem lui Dumnezeu unitatea si pacea pentru oamenii din Europa si sa ne declaram pregatiti pentru o adevarata dezvoltare sociala a continentului nostru de la Rasarit la Apus. Angajarea in cautarea unitatii vizibile a tuturor crestinilor este esentiala pentru ca lumina lui Cristos sa poata straluci peste toti oamenii. La intalnirea de la Sibiu se vor dobandi multe experiente pentru continuarea si aprofundarea vocatiei speciale a Europei, care ne vor permite sa construim un viitor mai bun pentru popoarele noastre."

Suveranul Pontif si-a exprimat si dorinta ca cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana sa "creeze spatii de intalnire intru unitate si diversitate". "Intr-o atmosfera a increderii si a constientizarii reciproce ca radacinile comune sunt mult mai adanci decat diferentele dintre noi, va disparea falsa modestie, se va depasi eterogenitatea si se va cunoaste in mod spiritual fundamentul comun al credintei. Europa are nevoie de locuri de intalnire si de experiente spirituale ale unitatii in credinta."

Mons. Aldo Giordano, secretarul general al Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa, vorbind despre asteptarile acestei intalniri a spus ca evenimentul ecumenic, avand ca tema “Lumina lui Cristos lumineaza tuturor. Speranta de reinnoire si unitate in Europa", se desfasoara la 10 ani de la Adunarea de la Graz, in Austria, pe tema "Reconcilierea, darul lui Dumnezeu si izvor de viata noua", si la 18 ani de la prima Adunare Ecumenica europeana, organizata la Basel, in Elvetia, in 1989, pe tema "Pace in dreptate".

"Se asteapta ca aceasta Adunare sa fie cu adevarat o noua pornire la drum pentru a redescoperi acea lumina care sa ne ajute sa facem un pas inainte pe calea reconcilierii intre crestini. Se asteapta, de asemenea, sa vrem sa ne intrebam cu adevarat care este contributia pe care, ca crestini, o putem da la marile provocari ale Europei actuale si la marile sfidari din lumea moderna". Mons. Aldo Giordano a aratat ca tema intalnirii este una cristologica, "suntem la Sibiu cu spiritul de pelerini pentru ne converti din nou la Cristos. Astazi, avem aceasta convingere ca trebuie sa pornim din nou de la Evanghelie, de la crestinism, si numai persoanele care cunosc crestinismul si il traiesc cu adevarat pot da o contributie la ecumenism. Suntem constienti ca primul mare obstacol al ecumenismului este ignorarea crestinismului sau superficialitatea vietii crestine."

Mons. Aldo Giordano a mai spus: "Devine extrem de urgent pentru Europa, care, constient sau nu, cauta o lumina, sa dea marturie ca aceasta lumina exista. Numai in acest fel Europa, redescoperind acea lumina care, in viziunea noastra, se naste si face parte din radacinile crestinismului, va fi in masura sa infrunte marile provocari ale lumii actuale. Suntem intr-o lume diferita fata de cea in care s-au desfasurat adunarile ecumenice europene precedente: in 1989, la Basel, Europa era despartita de un zid; in 1997, la Graz, Europa cauta inca o cale spre libertate si unificarea continentului. Acea Europa nu putea sa-si imagineze ca va trebui sa se confrunte atat de curand cu terorismul, cu cresterea abisului dintre nordul si sudul lumii, cu intalnirea dintre culturi si religii, cu un fenomen al migratiilor atat de mare; nu-si imagina ca dezvoltarea stiintifica si tehnica avea sa puna probleme etice atat de profunde incat privesc indeaproape viziunea insasi despre om... Avem nevoie de o noua lumina si noi suntem la Sibiu pentru a da marturie despre aceasta lumina, pentru a cauta impreuna aceasta noua lumina."

Adunarea Ecumenica de la Sibiu prezinta diversitatea si bogatia traditiilor crestine europene, temele abordate si in Carta Ecumenica, document adoptat in 2001, la Strasbourg. In program sunt incluse conferinte, forumuri, sesiuni plenare, rugaciuni comune, studii biblice, meditatii.

Conferinta Episcopilor Catolici din Romania, forul reprezentativ al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica si Bisericii Romano-Catolica, s-a implicat activ in organizarea si desfasurarea acestei ample manifestari, bun prilej pentru ecumenism si reala apropiere interconfesionala.

Eparhia Greco-Catolica de Lugoj este reprezentata de catre PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Mons. Angelo Pop, Vicar General si Pr. Coriolan Muresan, Vicar Judecatoresc. La evenimentele liturgice, de o adanca semnificatie, va participa, la invitatia Arhiepiscopiei Majore de Alba-Iulia si Fagaras, o delegatie a Protopopiatului de Sarmisegetuza, condusa de Pr. Vasiloni Trandafir Florin, Protopop al Districtului Protopopesc de Sarmisegetuza si Responsabil Eparhial cu Pastoratia laicilor.

In data de 8 septembrie 2007, va avea loc Sfanta Liturghie solemna, celebrata in rit bizantin (greco-catolic), de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. (orele 8,45-10,15, in sala Transilvania) la care vor participa aproximativ 1000 delegati. In seara aceleiasi zile se va desfasura asa numitul „Pelerinaj al luminii (orele 20,00-22,00 in Piata Mare din Sibiu). In ziua de 9 septembrie 2007, se va celebra Sfanta Liturghie in ritul latin (romano-catolic), intre orele 9,00-10,30 – in Piata Unirii.

Adunarea se va incheia cu un mesaj care va promova necesitatea infaptuirii unitatii spirituale intre biserici. Reuniunea de la Sibiu este punctul final al unui proces care a fost gandit ca un pelerinaj simbolic, inceput in ianuarie 2006 la Roma, care a trecut prin Wittenberg, orasul lui Martin Luther, si care se incheie in Romania, in aceasta saptamana. Festivitatea de inchidere a Adunarii Ecumenice va avea loc duminica, 9 septembrie, in Piata Mare a Sibiului, care se dovedeste si prin organizarea acestei ample manifestari ca poarta cu mandrue numele de "capitala Culturala europeana".

Speranta noastra este ca ecumenismul promovat la Sibiu si apropierea atat de necesara intre toti crestinii sa transpara si la nivelul comunitatilor religioase locale, astfel incat orice tensiune aparuta intre credinciosii de diferite confesiuni sa poata fi aplanata prin dialog sincer si rugaciune comuna.

Pr. Vasiloni Trandafir Florin
Protopop de Sarmisegetuza
Responsabil Eparhial cu Pastoratia Laicilor Lugoj

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771463