Home : Stiri : 2007-09-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Imbulzeala la prima slujba a Patriarhului

15.09.2007, Ias, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 2934   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

Curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi a fost neincapatoare la Sfanta Liturghie oficiata ieri de catre Prea Fericitul Daniel.

Prima slujba a Prea Fericitului Daniel, in calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a adunat, ieri, la Iasi, sute de credinciosi care au incercat sa obtina binecuvantarea inaltului ierarh. Multi dintre acestia au venit din judetele invecinate ca sa asiste la Sfanta Liturghie oficiata de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Slujba a avut loc in vechea catedrala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu hramul „Sf. Gheorghe“, cladirea noua fiind in renovare. Inca de la primele ore ale diminetii, credinciosii au facut coada la intrarea in curte. Copii, tineri, batrani s-au aliniat ca sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Altii se indreptau cu pasi repezi spre biserica pentru a prinde un loc inauntru.

Georgeta Pintilie este pensionara si a venit impreuna cu sotul ei tocmai din localitatea Codresti, judetul Vaslui. Se mai plimba prin curte, ca sa se dezmorteasca, pentru ca vrea sa stea pana la finalul slujbei. „Am mai venit aici la Sfanta, dar de data asta am venit special pentru Prea Fericitul Daniel. E bine ca el a fost ales, asa a vrut Dumnezeu“, ne-a spus femeia.

Paznici la usa bisericii

Si Magdalena V. din Iasi marturiseste ca vrea sa asculte prima slujba oficiata de noul Patriarh. „Am aflat de la televizor ca l-au ales si m-am bucurat tare. Eu am zis de la inceput ca el o sa castige. O sa stau cat ma tin picioarele, ca-s bolnava“, ne-a explicat ieseanca.

Intre timp, in curtea Mitropoliei sosesc credinciosii in valuri. Coada se mareste, iar cersetorii umbla de la un om la altul. Intrarea in catedrala este strajuita de doi barbati imbracati in negru si cu ochelari de soare, aratand a bodyguarzi, care scruteaza atent multimea. Din cand in cand, se aude soneria unui telefon mobil. „Da, mama, sunt aici, la Mitropolie. Vorbim mai tarziu“, incheie scurt convorbirea o batrana.

Elena Manea, de 65 de ani, sta cu ochii pe cele doua nepotele imbracate in rosu. Le aseaza la rand si incearca sa asculte slujba. „Le aduc mereu (n.r. - pe fetite) la Sfanta Biserica. De obicei vin cu ele dupa-amiaza cand nu e aglomerat. Acum l-am prins si pe Prea Fericitul Daniel“, ne-a spus ieseanca.

Intr-un colt, o maicuta sta cu capul plecat. Vine la Mitropolie in fiecare zi de sarbatoare, cu atat mai mult ieri, cand slujba a fost oficiata de noul Patriarh. „Sfantul Sinod l-a ales pentru ca asa a considerat. Daca asa cred preotii cei mari, noi ce avem de spus?“, se intreaba maicuta.

Povete despre Sfanta Cruce

In predica tinuta la finalul slujbei, Prea Fericitul Daniel a vorbit despre semnificatia sarbatorii de ieri. „Cinstirea Sfintei Cruci este de fapt cinstirea rastignirii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si a Invierii Sale, pentru ca noi nu putem desparti niciodata pe Hristos de Cruce si Crucea de Hristos. Atunci cand cinstim Sfanta Cruce, noi cinstim puterea iubirii lui Hristos aratata in jertfa Sa de pe Cruce si in Invierea Sa“, le-a spus noul patriarh credinciosilor prezenti.

Noul mitropolit, ales in noiembrie

Prea Fericitul Daniel va fi intronizat ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane pe 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhala din Capitala. De asemenea, pana pe 28 noiembrie, va asigura in continuare si conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Nu se va intampla decat ceea ce a fost randuit sa se intample. A fost stabilita la Bucuresti data de 28 noiembrie pentru alegerea urmatorului mitropolit care ne va tine locul. Pana atunci ii vom tine noi locul“, a declarat PF Daniel, joi seara, la sosirea pe aeroportul din Iasi. (Cezar Padurariu)

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771602