Home : Stiri : 2007-09-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Va reusi oare Patriarhul Daniel sa tina Biserica Ortodoxa unita?

13.09.2007, Bucuresti, RO - Adevarul Afisari: 2966   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Avem Patriarh! Al saselea din galeria Preafericitilor care, din 1925, de la Miron Cristea incoace, au fost invredniciti pentru pastorirea Bisericii Ortodoxe Romane. Alesul este Daniel, mitropolitul Moldovei. Dangat de clopote, fosnet de patrafire, afise si sloganuri electorale, mitinguri spontane, arestari. Toate pe fundalul unor jocuri dure de culise. In culise s-au tras sfori, in strada s-au strigat sloganuri dure, pe margine s-au pus pariuri, iar la urne a iesit cine trebuia. Numirea propriu-zisa a viitorului Patriarh al Romaniei va avea loc pana la sfarsitul acestei luni, intr-o zi anume, inca nestabilita oficial, cand se va tine ceremonialul intronizarii noului Patriarh.

Taina alegerii

Noaptea dintre 11 si 12 septembrie, anul de gratie 2007, a fost una a tainelor. Mitropolitul de Alba Iulia, IPS Andrei Andreicut, si-a retras sprijinul pentru IPS Bartolomeu Anania. Cel din urma ar fi facut o "criza de personalitate", manifestata prin inalte ridicari de ton. IPS Teofan si-a anuntat retragerea din cursa patriarhala, locul fiindu-i luat de episcopul de Harghita si Covasna, Ioan Selejan.

A doua zi, cartile pareau facute. Incepand cu ora 10.00, Sfantul Sinod a fost convocat statutar de loctiitorul de patriarh, IPS Daniel, pentru desemnarea a doi sau trei candidati la scaunul patriarhal. Ce s-a intamplat, de fapt, la "intalnirea de taina" de la ora zece? Au fost trei tururi de scrutin, in urma carora au fost alesi primul, al doilea si al treilea candidat, numarul trei fiind special ales pentru a aminti de Sfanta Treime.

Primul a iesit IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, cu 27 de voturi din 47. La al doilea tur de scrutin al alegerii candidatilor, cu 18 voturi din 47 a iesit IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Candidatul-surpriza a fost Preasfintitul Ioan Salajanul, episcop al Harghitei si Covasnei. Acesta din urma a intrunit 30 de voturi din 47.

Neoficial, au fost tot felul de miscari de culise. Dupa primul tur, s-au retras, in ordine, IPS Teofan, mitropolit al Olteniei, care s-a declarat "nevrednic", si IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului, care a spus ca "nu-i trebuie aceasta lupta".

Rezultat previzibil

Incepand cu ora 17.00, cei 161 din 169 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc au avut binecuvantarea sa participe la alegerea propriu-zisa a noului Patriarh. La ora 19:30, s-a anuntat oficial ceea ce toata lumea parea a sti: Daniel este noul Patriarh. Marele perdant, IPS Bartolomeu Anania, a iesit in fata multimii, cu lacrimi in ochi, pentru a declara: "No comment!"

Un patriarh iubitor de presa

Un apropiat al masoneriei, spun unii. Un om care va milita pentru ecumenism, spun altii. Un reformator, spun cei mai multi. A stiut sa faca afaceri profitabile pentru sustinerea BOR, dar si a misiunilor filantropice. A inceput cu o fabrica de lumanari, pentru ca in scurt timp sa devina mogul de presa.

Mitropolia pe care o conduce detine un ziar, un post radio si are chiar o licenta de televiziune. Daniel Ciobotea s-a nascut la data de 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea. Dupa ce a absolvit Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), in perioada 1974-1976, a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti si, ulterior, si-a continuat studiile in strainatate.

De la moartea Patriarhului Teoctist, a indeplinit vrednicia de locotenent patriarhal. Ierarhii se intreaba, insa, daca in istorie Patriarhul Daniel va figura ca unul dintre Intai Statatorii care au reusit sa tina unita Biserica Ortodoxa Romana. Va depinde de el, de Patriarh, dar si de ei, de ierarhi. Mai ales de cei care vorbeau despre schisma.

Mesaje si declaratii

"Voi pastra Biserica pe linia trasata de PF Teoctist si dorita de Sfantul Sinod"
Patriarhul Daniel

"Presedintele Traian Basescu a urat Prea Fericirii Sale ani indelungati si impliniri ca Intaistatator al crestinilor ortodocsi din Romania."
Presedintia

"Aducem omagiu memoriei Patriarhului de ieri, rugam Domnul sa-l inspire pe cel de astazi. Asa sa ne ajute Dumnezeu!"
MS Regele Mihai

Jos masoneria din Biserica!

Cu putin inainte de ora 17.00, la poalele Dealului Patriarhiei si-a facut aparitia un grup de manifestanti condus de legionarul Marcel Petrisor, care a tinut sa atraga atentia elec­torilor ca "Biserica este ultima reduta a poporului roman". Un alt mesaj, transmis de doi insotitori ai lui Petrisor, putea fi citit pe o pancarta: "Fara masonerie in Biserica!". Cei doi tineri nu au manifestat prea mult, intrucat au fost dusi la duba.

de Christian Levant, Ariciuc Luca Corvin

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771461