Home : Stiri : 2007-08-19
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Vizita pastorala a PS Alexandru in judetul Hunedoara

19.08.2007, Hunedoara, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 6074   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Grota Maicii Domnului de la Campul lui Neag, jud. Hunedoara
Grota Maicii Domnului de la Campul lui Neag, jud. Hunedoara
Ziua de 19 august anul curent a fost o zi cu semnificatie deosebita pentru credinciosii greco-catolici hunedoreni din Parohia Silvasul de Jos, jud. Hunedoara.

In dimineata acestei zile, PS Alexandru, Episcopul Lugojului a facut o vizita pastorala in Parohia Silvasul de Jos, jud. Hunedoara, momentul avand insemnatate istorica, constituind prima vizita canonica a unui Episcop Greco-catolic in aceasta Parohie dupa mai mult de 60 de ani. Pentru a spori solemnitatea acestui moment, PS Alexandru a fost insotit de Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Diecezei de Lugoj, pr. Preda Doinel si Parohul acestei comunitati, Silviu Stroe. Pr. Dragota Pavel, Protopopul Hategului, in varsta de 85 de ani, a primit cu aceasta ocazie inalta numire de Prelat Papal, ca o recunoastere a meritelor unei vieti puse in slujba lui Cristos si a Bisericii. Din pacate, Sfanta Liturghie nu s-a putut oficia in Biserica care de drept ne apartine, ci s-a pontificat intr-o capela improvizata in casa distinsului Prof. Univ. Duma Sigismund. Multimea de credinciosi l-a asteptat pe PS Parinte Alexandru cu flori, dar mai ales cu bucurie si speranta. La Sfanta Liturghie, multi credinciosi au primit Sfanta Euharistie din mainile Ierarhului de Lugoj. In predica sa, Inaltul Ierarh a amintit credinciosilor despre rolul Preacuratei Fecioara Maria in istoria mantuirii neamului omenesc. De asemenea, credinciosii au fost indemnati sa stea statornici, cu rabdare si umilinta, in credinta greco-catolica, a mosilor si stramosilor lor de pe aceste plaiuri.

In aceeasi zi, in drumul sau spre jud. Hunedoara, PS Alexandru a vizitat santierul viitoarei Biserici Greco-catolice din Bautarul de Jos, unde se lucreaza la demisolul Bisericii si de realizarea careia a fost insarcinat Pr. Protopop Vasiloni Trandafir Florin. Nici Biserica de la Bucova nu a fost ocolita, aici aflandu-se in lucru, sub supravegherea aceluiasi preot, o “grota a Preacuratei Fecioare Maria”, ce va fi impodobita cu o statueta imitand pe cea aflata la Lourdes, Franta

In dupa-masa aceleiasi zile, PS Alexandru a vizitat santierul Bisericii din Uricani si a participat la Pelerinajul anual de la Campul lui Neag, jud. Hunedoara, care se efectueaza in preajma Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului. Acolo exista intr-un cadru natural deosebit, o copie a statuii Maicii Domnului de la Lourdes. Aceasta a fost instalata inca din anul 1913 de catre Pr. Stefan Berinde si sotia Maria, pastrata ca prin minune si restaurata de catre fiul acestora, Stefan Danila in anul 1977. In acelasi loc, numit generic “Bradet”, se gaseste de asemenea o cruce monumentala, ridicata in anul 1895 de catre preotul greco-catolic Constantin Stanciu, in memoria eroilor locali cazuti in timpul Razboiului pentru Independenta (1877-1878)!

Pelerinajul, la care au participat multi credinciosi, a fost organizat de catre Pr. Nagy Adrian, Protopopul Vaii Jiului.

Aici, Ierarhul Lugojului si Vicarul general au oficiat Sf. Rozariu, apoi Sf. Liturghie incepand cu orele 16:30, fiind insotiti de un sobor de preoti, printre care Mons. Puni Emil, Vicar General Emerit, care de la inaltimea venerabilei varste de 91 de ani, a adresat asistentei o predica inaltatoare avand ca subiect central Adormirea Maicii Domnului. A participat un sobor de 14 preoti, printre care Mons. Pavel Dragota, Prelat Papal, Florin Trandafir Vasiloni, protopopul Sarmisegetuzei, Pr. Gabriel Buboi de la Paris si altii. La sfarsit, multimea de credinciosi au cantat cantece marine si au primit Binecuvantarea PS Alexandru.

La ambele manifestari au participat oficialitati locale si judetene. Programul incarcat, unic pentru credinciosii hunedoreni, plin de semnificatie si bucurie spirituala a acestei zile s-a incheiat in jurul orelor 19:00.

A consemnat,
Pr. Vasiloni Trandafir Florin
Protopop de Sarmisegetuza
Responsabil Eparhial cu pastoratia laicilor.

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

27.10.2014 Monica Macovei atacata de PSD ...
Monica Macovei, candidat independent la presedintia Romaniei, a fost atacata in seara zilei de 21 oc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772255