Home : Stiri : 2008-03-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

BOR face precizari: Preotul independent politic, dar implicat in decizii comune

13.03.2008, Bucuresti - Patriarhia.ro Afisari: 3920   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Ortodoxa Romana
Biserica Ortodoxa Romana

In legatura cu unele comentarii aparute dupa hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de a permite candidatura preotilor numai ca independenti si numai pentru Consiliile locale si Consiliile judetene cu aprobarea episcopilor lor, Patriarhia Romana face urmatoarele precizari:

Remarcam faptul ca cei ce au publicat materiale de presa pe aceasta tema mentioneaza ca atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane difera de cea a Bisericii Romano-Catolice si a Cultului musulman, in timp ce ignora celelalte culte recunoscute din Romania care sunt de acord si practica implicarea deserventilor de cult in Consiliile locale si judetene. Aceasta situatie se regaseste, cu prioritate, in Transilvania unde, in Consiliile locale sau judetene, sunt mai ales reprezentanti ai cultelor protestante si neoprotestante. Pana in prezent, nu avem informatii ca activitatea personalului deservent al altor culte in Consiliile locale si judetene ar fi fost defavorabila cultelor respective sau comunitatilor locale.

Hotararea Sfantului Sinod (nr. 410/2004) de a interzice implicarea clerului in politica a fost luata in urma unor propuneri venite din Transilvania. Acum,insa, pe baza experientei acumulate in ultimii ani, propunerea de a se permite preotilor sa candideze ca independenti in Consiliile locale si Consiliile judetene a venit tot din Transilvania. Hotararea de a permite preotilor sa se implice, numai ca independenti si numai in Consiliile locale si judetene, a fost luata tot de catre Sfantul Sinod, Patriarhia Romana fiind receptiva la propunerile ierarhilor tocmai pentru ca acestia cunosc foarte bine problemele cu care se confrunta comunitatile locale din eparhiile lor.

In concluzie, experienta ultimilor ani a determinat Sfantul Sinod sa nuanteze hotararea sa anterioara de a interzice implicarea clerului in politica partinica, permitand, totusi, preotilor, in anumite conditii, sa desfasoare activitate decizionala in Consiliile locale si judetene. Daca experienta anilor viitori va arata ca hotararea Sfantului Sinod este benefica pentru viata comunitatilor locale, firesc, aceasta va fi mentinuta, in caz contrar, ea va fi revizuita.

Conducerea Bisericii este constienta de riscul unei posibile secularizari a comportamentului preotilor activi in Consiliile locale si judetene, dar si de posibilele avantaje ale influentei pozitive pe care preotii o pot exercita asupra celorlalti consilieri, daca acestia au o viata spirituala intensa si un simt practic.

Prin urmare, consideram ca este prematur sa emitem judecati radicale si pripite inainte de a vedea roadele acestei misiuni sociale a preotului.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772527