Home : Stiri : 2008-03-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Mitropolitul Clujului isi sfatuieste preotii sa nu candideze

13.03.2008, Cluj, RO - Ziua.ro Afisari: 3846   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Mitropolitul Bartolomeu Anania
Mitropolitul Bartolomeu Anania

"Pentru protejarea titlului de noblete duhovniceasca pe care il presupune uniforma sacerdotala, preotii sunt sfatuiti sa se abtina de la implicarea lor in organismele politice ale statului, cum sunt Consiliile locale si judetene", se arata intr-o scrisoare trimisa de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului catre preotii din Mitropolie. 

Documentul aduce la cunostinta clericilor care decid totusi sa candideze, regulile impuse de Sfantul Sinod. Astfel, preotii trebuie sa faca o cerere scrisa care sa cuprinda o declaratie, atestata de protopop si de inspectorul eparhial, ca sunt la zi cu obligatiile pastorale. "Preotul candidat isi va face campania electorala pe spese proprii, fara sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic si fara implicarea energiilor parohiale sau a altor preoti locali sau vecini", se precizeaza in scrisoare. In cazul in care un cleric castiga alegerile, activitatea acestuia va fi urmarita in continuare de catre Chiriarhul care i-a acordat aprobarea de a candida.

Preotul isi va informa Chiriarhul

Preotul este obligat ca, dupa fiecare sedinta a Consiliului local sau judetean, sa aduca la cunostinta Chiriarhului temele votate de acesta pro sau contra. Daca Chiriarhul constata ca prezenta sau activitatea preotului intr-un astfel de consiliu este neproductiva sau daunatoare, el ii poate retrage aprobarea, iar acesta trebuie sa-si dea demisia", avertizeaza documentul. In plus, clericii ar putea avea probleme si in situatia in care candideaza fara succes. Potrivit scrisorii, lipsa voturilor necesare castigarii cursei electorale "se considera un vot de blam din partea societatii", care ii ofera invinsului "un prilej de reflectie pe viitor". Sfantul Sinod a decis, pe 6 martie, ca preotii pot candida din postura de independenti la Consiliile locale si judetene.

In situatia in care sunt alesi consilieri, daca se constata ca se abat de la conduita morala impusa de Biserica, vor pierde sprijinul ierarhului si vor fi obligati sa demisioneze, a precizat Sfantul Sinod. Implicarea preotilor in politica a fost posibila pana in 2004, perioada in care acestia au putut candida la locale. Interdictia de a intra in cursa electorala a fost votata la propunerea IPS Bartolomeu Anania, la vremea respectiva arhiepiscop. Mai recent, Mitropolitul Clujului a apreciat ca, prin alegerea lor drept consilieri, clericii vor putea fi astfel "in misiune in serviciul cetatii". (R.I.P.)

Comunicatul integral al Patriarhiei Romane vis-a-vis de implicarea clericilor in politica il puteti cititi aici: http://www.greco-catolica.org/a315-Comunicat-BOR-Implicarea-clericilor-in-politica.aspx

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.10.2014 Monica Macovei atacata de PSD ...
Monica Macovei, candidat independent la presedintia Romaniei, a fost atacata in seara zilei de 21 oc... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772059