Home : Stiri : 2007-01-17
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Prefectul Todea se opune demolarii unei biserici din secolul XVIII

17.01.2007, Vatican, VA - Guv.ro Afisari: 3877   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Prefectul Andrei Todea a efectuat o vizita in localitatea Badon, din comuna Hereclean, pentru a analiza – la fata locului - care este situatia privind intentia comunitatii de a darama biserica veche din piatra, in scopul construirii – pe acel amplasament – a unui nou lacas de cult. In timpul vizitei, prefectul Todea s-a intalnit si a avut o serie de discutii cu preotul paroh, precum si cu presedintele Comitetului parohial.

Referitor la aceasta situatie, prefectul Todea considera ca unul din motivele pentru care nu poate fi de acord cu decizia de a darama biserica din piatra din Badon este acela ca „desi nu figureaza pe lista monumentelor apartinand patrimoniului cultural, conform informatiilor existente pana la aceasta ora, biserica este atestata documentar ca fiind construita in anul 1720. Aceasta biserica reprezinta o parte din istoria locului si nu putem sa nu luam atitudine.” In acest sens, prefectul Todea a avut marti, 16 ianuarie 2006, o intalnire cu conducerea Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu National de Stat (DJCCPNS) Salaj. In urma discutiilor s-a stabilit ca directia sa inceapa demersurile pentru constituirea unei comisii de experti, care sa faca o evaluare exacta a bisericii. Prefectul Todea a mentionat ca intentioneaza ca, pentru aceasta comisie, sa solicite specialisti de la nivelul autoritatii regionale Cluj, precum si de la nivelul Ministerului Culturii si Cultelor.

De asemenea, prefectul a discutat si cu inspectorul sef al Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC) Salaj, care va incepe procedura pentru suspendarea autorizatiei, cel putin pana la finalizarea raportului de evaluare al comisiei de experti.

In functie de rezultatele expertizei efectuate de specialisti se va putea decide fie anularea autorizatiei si inceperea demersurilor necesare pentru includerea bisericii pe lista monumentelor apartinand patrimoniului national cultural, fie se va pune in practica intentia Comitetului parohial.” – a mai declarat prefectul Andrei Todea.

Nu in ultimul rand, prefectul judetului Salaj a dorit sa mentioneze ca „am ramas dezamagit de intalnirea cu preotul si presedintele Comitetului parohial, care sunt decisi sa darame vechea biserica si sa construiasca in acel loc o alta, mai mare. Nu pot intelege ca fiecare lucru face parte din istoria locului, din spiritualitatea acestui popor. Si aici se potriveste citatul pomenit de presedintele Traian Basescu „Daca vrei sa ucizi un popor, suprima-i memoria!”. Sunt atat de putine valori, dar si pe acestea se pare ca vrem sa le distrugem, in loc sa le valorificam din punct de vedere istoric, turistic, chiar si economic. Oricum, sper sa reusim sa salvam acest monument al locului.

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772484