Home : Stiri : 2007-02-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Bisericile matrioska din Ardeal

02.02.2007, Transilvania, RO - Romania-Libera.ro Afisari: 4569   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Regimul comunist a afectat in mare masura viata tuturor confesiunilor religioase din Romania. Anul 1948 a adus o zestre considerabila BOR, prin actul abuziv al comunistilor de desfiintare a Bisericii Greco-Catolice.

Dupa acest act, discursul oficial al BOR s-a confundat mult timp cu cel al Partidului Muncitoresc/Comunist Roman. Argumentele bisericii majoritare s-au conturat furibund in jurul conceptului de unicitate si unitate, iar catolicii au devenit brusc unelte ale dusmanului unic: un Vatican pofticios, ahtiat dupa duhovnicia mareata a spatiului mioritic transilvan si la fel de lacom dupa proprietatile nascute in secolele trecute din sudoarea clasei muncitoare...

Absorbtia bunurilor greco-catolicilor in pantecele chitului s-a consumat demult, fara semne de indigestie nici la aproape 20 de ani de la caderea regimului comunist. Insusi actul Unirii cu Biserica Romei, de la 1700, a fost contestat. Acesta este prezent si astazi in cartile de Istoria Bisericii editate de BOR, sub denumirea de “Uniatie”, termen cu incarcatura peiorativa si malitie nedisimulata.

Biserica Ortodoxa a fost cuprinsa, insa, de o obsesie a grandorii si a multiplului dupa caderea regimului comunist. Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a spus cu seninatate ca supravietuirea Bisericii Ortodoxe a trebuit realizata chiar cu pretul pactizarii cu regimul comunist.

Pentru mentinerea fostelor biserici greco-catolice in patrimoniul surorii mai mari s-a recurs la diferite inginerii, uneori chiar la propriu. Bisericile din Badon, judetul Salaj, ori din Ungheni, judetul Mures, nu au mai putut sa-i incapa pe credinciosii ortodocsi, astfel incat, dupa sistemul celebrelor matrioska ruse, BOR a decis sa construiasca biserici noi si sa le zideasca inauntru pe cele vechi construite de greco-catolici.

La Manastirea Nicula, in schimb, Biserica Ortodoxa a mai inaltat o biserica cu intentia de a o darama pe cea veche. Cu siguranta ca lacasele de cult noi ar fi putut fi construite si in alte locuri, fara a le inghiti sau darama pe cele vechi.

Bisericile matrioska sunt doar un tertip, frumos ambalat, care incearca sa ascunda cat mai adanc rusinea unui pact cu comunismul. Sau poate, in momentul de fata, Biserica Ortodoxa Romana, la adapostul unui numar confortabil de credinciosi, incearca sa recupereze bisericile daramate de Patriarhul Teoctist in acord cu autoritatile comuniste?

Dinu Gherman

Comentarii
01.06.2007 adevarul e ca nici greco catolicii nu mai sunt ce au fost de bogdan ilies
Pariniti mei sunt nascute in sate in care nu erau comunitati de ortodoxi inainte de 1948. In momentul de fata nimeni nu sunt greco-catolici in cele doua sate. Daca intrii intr-o noua biserica greco-catolica, proaspat construita nu poti sa nu remarci influenta atat de puternica a romano-catolicilor. O gramada de statui, statuete, icoane care mai repede arata ca niste copii ieftine, mult mai urate decat cele traditionale, cele facute pe vremuri la Nicula.
Am vazut multe iconostasuri din sticla pictata, prin care se poate vedea in altar. Acel mister, acea senzatie dispare.
Probabil ca si din aceasta cauza, multi nu sunt interesati sa treaca la greco-catolici.
Cand s-a trecut de la greco-catolici la ortodoxi, nimic din miracolul slujbei nu a fost pierdut. Acum, preotii greco-catolici nici nu prea stau in comunitatile pe care le servesc. Vin doar in masini, isi spun predica si au plecat. In momentul de fata, asa in general nu cred ca biserica greco-catolica stie cu adevarat cum sa se apropie de romani.
02.05.2008 ADEVARUL care este, OARE? de Ioan din Satu Mare
Citind articolul de mai sus *greco catolicii nu mai sunt ce au fost* nu am fost surprins de "acuzatiile care sunt aduse credinciosilor si preotilor greco catolici". Este ca si cum ai cere unui sportiv care a fost impiedicat timp indelungat sa se antreneze, sa devina campion. Multi se falesc ca sunt buni romani, buni crestini (ortodocsi), dar nu pot accepta ca cineva sa faca un lucru bun inaintea lor. Daca istoricii spun ca poporul roman este de origine daco-latina, de ce nationalista BOR nu s-a straduit in mileniul care a trecut s-a nu depinda de slavi (vezi limba liturgica folosita de BOR, pana nu cu prea multi zeci de ani in urma) de greci (vezi daniile - taxele catre muntele athos) sau dependenta de constantinopol. Daca ortodoxia vrea sa aiba un punct de referinta acela este Constantinopol - unde ortodocsi sunt mai putini decat cel mai neinsemnat cult neoprotestant din romania), Constantinopol de fapt nici nu mai exista pentru ca azi a devenit Istanbul.

Biserica Greco Catolica, SINGURA BISERICA pe care mult "iubitul" partid, aripa ocrotitoare a BOR, a voit sa o faca sa dispara pentru totdeauna, a fost si v-a ramane izvorul desteptarii romanilor atat prin Scoala Ardeleana cat si prin ceea ce a reusit sa faca pana in 1948. Dupa ce a fost persecutata, despoita de toate bogatiile sale adunate de-a lungul timpului, astazi se asteapta sa faca pentru acest popor mai mult decat biserica nationala.Un lucru luat pe nedrept nu poate sa-ti apartina, orice lege ai promulga in acest sens , sau teoria ca biserica este a credinciosilor, ca sa te speli pe maini ca Pilat. Nu odata se vede ca parintii nu sunt de acord cu copii lor. Azi sunt destul de multe culte neoprotestante. Cei care au apartinut cultului ortodox si au plecat la alt cult dupa teoria ortodoxa au dreptul la cota parte din biserica lor. Ce spun ortodocsi? Nu asa ceva nu se poate. Atunci de ce se poate ca ei sa i-a ce a fost a cultului greco catolic?! Numai ca asa vor ei. Acest lucru dovedeste ca pentru ei Cuvintele Bibliei sunt folosite ca mijloc de manipulare a oamenilor si nu ADEVARUL care trebuie RESPECTAT. Pe Biserica Ortodoxa nu este voie sa o acuzi de colaborare cu DIAVOLUL ROSU de supunere la DOCTRINA CARE AFIRMA CA NU EXISTA DUMNEZEU, dar SINGURA BISERICA PERSECUTATA IN TOTALITATE nu are voie sa spuna nimic. Fara bisericile retrocedate, fara casele parohiale furate, fara bunurile distruse, ACEASTA BISERICA ROMANA UNITA- GRECO CATOLICA nu are voie sa spuna nimic. EA TREBUIE SA DISPARA, conform dorintelor unora, pentru ca este incomoda. La fel s-a intamplat si cu Iisus - era incomod pentru autoritatile religiose si civile ale timpului - si a fost condamnat la moarte - DAR A INVIAT.

Bis. Greco Catolica a fost condamnata la moarte 1948 de Partidul Comunist si Mai Marii Bisericii Ortodoxe - DAR A INVIAT - asa cum a promis Iisus lui Petru: Pe acesta Piatra voi zidi Biserica Mea si Portile Iadului NU O VOR BIRUII!!.

Faptul ca preotii greco catolicii nu pot sa locuiasca in multe parohii ii deranjeaza pe unii, nu are importanta, si printre preotii ortocsi sunt navetisti chiar daca numarul de enoriasi in parohie este de cateva sute. Nu dintre credinciosii greco catolici s-au format sutele daca nu miile de comunitatii neoprotestante. Dar se pare ca unii clericii ortodocsi sunt mai deranjati de existenta bisericii greco catolice decat de cultele neoprotestante. Daca s-ar intampla minunea refacerii unitatii dinainte de 1054 dintre Biserica Ortodoxa si cea Catolica, atunci Biserica Greco Catolica AUTOMAT AR DISPAREA, dar din nefericire sunt prea multe ramasite crestino-ateiste care nu doresc infaptuirea cuvintelor lui Iisus CA TOTI SA FIE UNA. Primii crestinii nu aveau binerici, nu aveau iconostase, nu aveau icoane sau statui, dar isi dadeau viata pentru credinta in Hristos. Astazi crestinul ii ia viata crestinului in numele lui Iisus, zice el, daca nu face ca el.Ortodoxia nu inseamna nationalism, asa cum a fi catolic nu inseamna a fi ungur. Biserica Catolica nu inseamna Biserica Ungurilor, cei care afirma ca a fi catolic este egal cu a fi ungur sunt PROSTI SI INCULTII, sau ce poate fi si mai grav le lipseste gandirea personala. Parintele Profesor ENE BRANISTE in cartea sa Liturgica Generala afirma de Sfintele Pasti ca sunt celebrate corect de catre Biserica Catolica si nu de catre unguri. Iar mai departe spune ca la MOSCOVA in 1948 (interesant ) s-a stabilit ca Biserica Ortodoxa sa nu tina Pastele la aceiasi data cu Bis. Catolica. Cei care vad influenta latina in Biserica Greco Catolica de ce nu vad influenta comunista din BOR, de ce nu sunt deranjati de faptul ca mai toate parohiile ortodoxe din strainatate isi desfasoara slujbele in biserici romano catolice, si nu sunt deranjati de faptul ca se celebreaza mai multe liturghii pe acelasi altar.(nu conteaza-bani sa iasa).

Spune draga Bogdan Ilies, ce fac cei mai multi preoti ortodocsi toata saptamana pentru parohie. Aproape NIMIC (poate cate o inmormantare. Fac slujba de duminica, pe urma lacat pe biserica (Doamne Fereste sa poata intra cineva sa se roage). Exista este adevarat si preoti si ortodocsi care au inteles ca a fi ortodox nu inseamna a fi impotriva catolicismului.Daca in 1054 s-a intamplat despatirea suntem noi vinovati. Oare FRATII sunt VINOVATI DE DIVORTUL PARINTILOR. Daca parintii lor s-au despartit ei trebuie sa traiasca in dusmanie? Eu nu cred ca vreun crestin ortodox adevarat va spune ca DA. O parte a ortodoxiei ar vrea sa se refaca unitatea bisericii, dar mai intai sa dispara greco catolicii. Este cum ai cere fratilor din parinti despartiti sa se impace dar sa dispara nepotii.

CINEVA SPUNEA CA UN ORTODOX ADEVARAT NU POATE SA FIE DECAT DACA ESTE SI CATOLIC, respectiv UN CATOLIC ADEVARAT NU POATE SA FIE DECAT DACA ESTE SI ORTODOX,. CRESTINUL TREBUIE SA AIBA CREDINTA DREAPTA (ortodoxa) si faca parte din BISERICA UNIVBERSALA (adica catolica)
* Toate cele bune
04.05.2008 Adevarul este cel pe care la-ti scsis d-le Ion din Satu Mare de Ioan Marinoiu
* E P O C A C O N C I L I I L O R E C U M E N I C I E *=

Emisunuea “Crestinortodox.ro »aminteste de Epoca sinoadelor ecumenice, de Sinodul II ecumenic de la Constantinopol (381), si de Sinodul IV ecumenic de la Calcedon (451).

(Dar, mai intai ce inseamna ecumenic, ecumenism, erezie, secta.
1)-Ecumenic: (din fr.=Investit cu autoritate care se extinde asupra intregii biserici crestine.

2)-Ecumenism: Miscare de refacere a unitatii crestine, cu pastrarea autonomii lor.(Aici viclenia ortodocsiilor, sa ne unim, dar sa ne pastram erezia si sectarismul)

3)-Erezie: (din fr.),parere particulara. a) Conceptie religioasa in contradictie cu dogmele bisericii in cadrul carea ia nastere si condamna aceasta abatere, ratacire.

4 )-Secta :(din fr.), Comunitate religioasa desprinsa dintn-o biserica oficiala. (Mic Dictionar al limbii romane, Editura Enciclopedica. Buc.1997).
Isus Cristos a lasat lumii crestine o singura biserica prin cuvintele : tu esti Petre piatra pe care voi zidi biserica mea cu o singura « dogma », aceea ca Petru sa fie considerat Cap al bisericii ».Sf. Petru a fost primul Papa al Bisericii crestine anii (64-67). Sfintii Apostoli au propovaduit crestinismul in tot imperiul Roman, care se intindea pe trei Continente, Asia Mica, Africa de Nord si Europa. In secolul II si III. Sf Liturghie se oficia in limba greaca, cand a fost inlocuita cu limba latina devenita limba universala. De aici denumirea de Biserica catolica .(catolic in limba greaca este = universal. Domnilor de la emisiunea « crestiniortodocsi.ro ».Isus Cristos prin Petru a investit Papii cu autoritate asupra intregii biserici crestine. Cu toate ca in primele trei secole Sfanta Liturgie si multi Sf Parinti au scris in limba greaca in a doua jumatate a secolului III apare curentul latinist, (ist.Bisericii universale, pag, 58, Pr. prof. Dr.Ioan M.Bota). Biserica Catolica a fost/este Ecumenica. C-tin cel Mare, mutand capitala imperiului Roman in Bizant. Bizantul devine a doua Roma aici Constantin infiinteaza a cincea Episcopie unde el numeste si episcopul. Epis-copiile Ierusalim, Alexandria si Antiohia apartineau canonic de Roama, toate patru erau Episcopii apostolice. Primele trei Episcopii trecand sub juridictia canonica a Episcopului din Bizant numit de imparat, (ne)fiind uns de urmasul Sfantului Petru. Papa. Episcopii rasariteni, nu au har « divin » in consecinta, Biserica Ortodoxa nu este Biserica « apostolica » cum se pretinde ci, Biserica laica, imparateasca.

Episcopii rasariteni laici deci, infiinteaza in anul (381) rangul de patriarh, iar in anul (481) adopta dogma ortodoxa care a fost/este in contradictie cu dogma Bisericii Catolice in cadrul careia a luat nastere. Biserica Catolica este Ecumenica prin pastrarea primei Dogme crestine, dateaza din anul (33). Biserica ortodoxia prin adoptarea cele de a doua dogma este « erezie », si « secta » (vezi explicatia mai sus. Impartirea imperiului Roman in cel de Apus si cel de Rasarit in anul (395), sub Imparatul Theudosiu I. Constantinopolul devenind capitala imperiului. Trecerea la ortodoxie a bulgarilor sub Tarul Boris (852-889), a rusilor sub printul Vladimir al Kievului (988). Bizantul intarit numreic prin slavi ei pretind ca Constantinopolul este a Doua Roma. capitala administrativa a Rasaritului crestin. Din anul (451) partiarhii au mers impreuna cu Episcopul Romei pana la Marea Schisma crestina la (1054), Biserica crestina in mil I., a fost latina si ortodoxa. la inceputul Mil II, Biserica latina si ortodoxa se desparte in Biserica Catolica, Apostolica Roma si, Biserica Ortodoxa, greco-salavona, laica, Constantinopolul. Dupa caderea Constantino-polului sub turci (1453). Moscova in mod arbitrar isi atribue numele de a III-a Roma ortodoxa soborniceasca si pravoslavnica. Calugarii rusi, Paissie, Bodonii si alti pun stapanire pe bisericile romanesti, incat ierarhii nostrii actuali ii adora, ca vezi Doamne suntem frati intru Duh pravoslavnic, si aceasta pentru ca asa a spus pr.prof.dr. acad. Dumitru Staniloae. Doamne noi romanii uitandu-ne latinitatea ne-am grecizat, slavizati si ortodoxit si, nu-i de mirare pentru ca pana mai eri romanii au fost analfabeti. Analfabetismul, parastasele. pomenile pomenirile si rugaciunile lungi a fost arma folosita de ortodocsi greco-slavi incat romanii si in prezent cu facultati, de oamnenii simplii nu mai vorbin au ajuns sa nu gandeasca, sa se conduca dupa ce le spune popoa. Sa se cnduca dupa gura satului cum spunea acad. Radulescu-Motru.

In occidentul catolic latin Papa numea imparatii. In Orientul ortodox greco-slav imparatii numea patri-arhii. Urmarea este, dupa o mie de ani Occidentul catolic este civilizat si bogat. Rasaritul Ortodox este sarac si inapo-iat. In bisericile popoarelor latine, din Sudul si din Nordul Dunarii, slujba in biserici se oficia in limba latina, a fost inlocuita cu limba greaca si cu limba slavona, impusa prin sfanta pedeapsa crestina ortodoxa « taiatul limbi » a celor care vorbea limba latina.Domnilor istorici de la emisiunea « Crestinortodox.ro » credinta, datinele si traditiile stramose-sti cu care va laudati, nu s-au pastrat prin slujbe in limba greaca si in limba slavona (chirilica), in bisericile ortodoxe cum sustineti ci, in familie, prin graiul latin. Biserica greco-slavona urmarea greco-slavizarea romanilor. Biserica Greco-Catolica prin scoli au readus romanii la limba latina, de aici ura de moarte a ortodocsilor impotriva Blajului. Va mai amintesc d-lor istorici ca ; patru secole (64-451) romanii canonic au apartinut de Roma din anul (451-1054) si de Bizantul ortodox. Sf.Parinti crestini catolici si ortodocsi, impreuna, au stabilit in cele sapte Concilii Ecumenice randueli-le in biserica crestina, Crezul si Tatal nostru, deasemeni. Mil.I crestin a fost latin si grec-ortodox. Romanii ardeleni la 1698 si 1700, s-au intors la mil.I crestin latin si ortodox.

Autorii emisiuni crestinortodox.ro ocolesc adevarul ei spun: La Sinodul II ecumenic tinut la Conastantinopol (381), spun ca s-a combatut Erezia pnevmatomahilor etc. negarea dumnezerii lui Cristos cu exemple pe 2 pag. dar nu spun ca la acest Sinod Biserica Bizantina a intemeiat rangul de patriarh; si Biserica a fost divizata in patru scaune patriarhale. La fel autorul/rii emisiunii uita sa spuna ca la Sinodul II ecumenic,Canonul III stipula ca Episcopul ”Noii Rome » (Constantinopolul), trebuie sa aibe aceleasi prerogative ca Papa de la Roma, curata erezie si sectarism cum am aratat mai sus. … La fel, istorici au uitat sa spuna ca ; Conciliului II ecumenic,a fost prezidat de Sfantul Grigore de Nazias, care ofensat de patriarhii orientali, « ca asculta de Papa de la Roma ». Sf Grigore a demisionat, cand episcopii orientali au spus ca Isus s-a nascut in Orient si ca ei trebuie sa aibe cuvantul in probleme Ecumenice, nu Apusul. Sfantul Grigore le-a raspuns < Dar tot in Orient a fost rastignit Isus>. (Istoria Bisericii Universale si a Bisericii Romanesti de la origine pana astazi, ed.II.67. Pr.prof.dr,I.M.Bota)

Emisiunea « crestinortdox.ro » in continuare spune, citez : Sinodul IV sa tinut intre 8-25 oct.451,in Biserica Sfanta Eufimia din Calcedon. Numarul episcopilor participanti a variat intre 520-630 !. aici sinodalii au definit doctrina bisericeasca a celor doua firi din persoana lui Isus Cristos…dar uita ,sa spuna ca la acest sinod, patriarhii au adoptat Dogma Ortodoxa. Dogma izvorata din ura, invidie, dorinte de mariri lumesti a caror consecinte roamnii si aroma-nii din Sudul Dunarii a fost/este moartea noastra istorica, (E.Cioran.). Saracia si inapoierea
05.05.2008 continuare de Ioan marinoiu
culturala, in cele peste zece secole de analfabetism si misticism greco-slav, romanii au ramas cu mentalitatea inapoiata balcanica, incat, acum, in anul de gratie 2008 Romania sa se afle la periferia lumii civilzate. Istoricii de la emisiunea « crestinortodox.ro In mod deliberat uita sa spuna ca timp de mai multe secole, prin cele 75 de manastiri inchinate Ierusalimului si M.Athos, care detinea 1/5-a parte din suprafata Tarilor Romane, iar pe mosiile manastiresti erau 600 de carciumi conduse de egumeni greci, din care, in fiecare an pleca din tara bunuri in valoare de 25 mil. fr. francezi. Nic. Iorga. De aici se trage saracia moldovenilor si a muntenilor, pana mai eri analfabeti saraci cu « Duhul » Saraciea spirituala inseamna si saricie mate-riala. Nu asezarea geografica a Romaniei in calea tuturor relelor, cum se scuza uni istorici laici si teologi ortodocsii ci, analfabetisul,intunericul spiritual ortodox greco-slavon in care suntem noi romanii suntem incatusati,de o mie e de ani.

Se aud voci de la asa zisi intelecuali, educati in istoria muncinoasa comunista ; romanii ardeleni greco-catolicii sunt <sectari>.cum sa fie sectari cand in istoria uniniversala ne arata ca patru secole romanii, stramosii nostri au apartinut de Roma; au fost catolici, din 451, fara voia lor si, ortodocsi. In tot mil.I. stramosii nostri s-au rugat lui Dumnezeu in Bisericii in limba greaca si latina si dupa 1700 numai in limba romana ; Din cauza ochelarilor ortodocsii dupa 1054 romanii, acest neam spurcat latin, dar vaca de muls a grecilor, bulgarilor, sarbilor, a rusilor care, in numele ortodoxiei au furat munca romanului, rusii tot in numele ortodoxiei ne-au ciuntit granitele tarii. Credinta ortodoxa greco-slava, a pervertiti sufletul nobil de latini al romanilor in suflete de lasi, de supusi, de popor fara coloana vertrebrala. Romanii ardeleni nu sunt sectari cum sustini unii istoricii comunisit ei, s-au intors la Ginta latina, la singura Biserica lasata lumii de Cristos. Sectari si Eretici au fost greci, ei din ura impotriva romanilor au infiintat a »doua dogma crestina Dogma Ortodoxa ».Cei patru Patriarhii, in anul 381 au pretins ca sunt egal cu Papa. Patriarhii impreuna cu cei 520-630 de episcopi care au adoptat dogma ortodoxa au suparat pe Dumnezeu. Cum Dumnezeu nu bate cu ciomagul, sa n-e intrebam ?, nu pedeapsa Divina este aceia ca din falnicul Bizant patriarhal-imparatesc a ramas doar amintire. Constaninopolul a devenit Istambul, Catedrala Sf.Sofia Geamie iar Patriarhatele Constantinopol Ierusalim, Alexandria si Antiohia, insule crestina in lumea mulsulmana ?.

Ce au ajuns romanii cu >credinta adevara <sau >dreapta credinta< greco-slavona, aflam din cele ce urmeaza citez : Dar oare cand s-ar ridica duhul din tarina al acelor si ar privi peste stranepotii marelui Chesar,Slavitului Aurelian si a inaltului Traian oare in ziua de astazi mai cunoaste-i-ar ? Negresit, i-ar cauta in palaturile cele mari imparatesti, i-ar afla in viziunile si bordeiele cele mai proaste si incenusate, i-ar cauta in scaunul puterii si i-ar afla amarati sub jugul prostimii, i-ar cauta proslaviti si luminati, si cum i-ar afla ? Rupti, goi, amarati, asemanati dobitoacelor ». Nic.Iorga comentand acest discurs adauga de la sine:« Prin glasul vibrant de pasiune a lui Gh.Lazar, a fostului predicator sibian, …vorbea nu « poporul » ci Scoala ardeleana spre trezirea pastorilor sufletesti, preotilor si boerimii sa le spuna ca nu sunt valahi si nici greci ci, Romani-Romani( i.c,). In prezent, drept recunostinta pastorii sufletesti,in emisiuna « cre-stinortodox.ro se mentine ura impotriva Catedralalei din Blaj, Mica noastra Roma (M.Eminescu), Cine simte romaneste sa judece sa stie ca, romanii ardeleni la 1698-17001 au iesit din <erezie si din secta » impusa roma-nilor de greci si de slavi, si ca ei, greco-catolici s-au intors la Biserica Apostolica cea lasata de Cristos, Ce a insemnat greco-catolici pentru natiunea romani aflam din cele ce urmaza: citez :« In acest veac XIII-lea Transilvania se pune deodata in fruntea culturii romanesti, si pune inceputul culturii moderne » Si asa este, caci Transilvania prin Biserica Greco-Catolica va domnia intreaga viata culturala si sociala si a principatelor pana in preajma unirii de la 1859 Scriitorul G.Braileanu.

Biserica ortodoxa este exclusiv pentru greci si pentru popoarele navalitoare, bulgarii, sarbii rusii. Noi romanii suntem bastinasi in Europa, suntem de neam latin, Biserica romanilor este Roma domnilor istorici de la Emisiunea Crestinortodox.ro.

TVR.ro, sambata,26 aprilie 2008, ora 18,21 a transmis stirea « Tara Europeana, Cauta brand ». Nevoia sa ne recu-noasca lumea – nevoie de brand ». « De 18 ani, Romania face eforturi sa arate ca un stat al lumii libere.Lumea libera, UE, s-a cladit pe fundamentul « spiritual catolic, protestent si neoprotestant. Romanii au « brand » cu lumea libera. « brandul » de 9 secole in mil. I.(33-1054), catolic si ortodox, si « brandul » de trei secole in mil.II.( 1700-2008) Greco-Catolic-Blajul. Romanii greco-catolici, ajutatati deVatican au faurit Romaniea moderna, nu romanii ortodoxi care stau intepeniti in mentalitatea rasariteana balcanico-islamica. Puneti in drepturi Biserica Unita Greco-Catolica este « brandul romanilor. Nu subestimat domnilor politicieni, forta spirituala si politica in treburile lumii a Vaticanului, a Romei eterne domnilor de la emisiunea « Crestinortodox.ro »

04/24/2008
Ioan Marinoiu, octogenar ortodox
USA
28.01.2009 o parere de iulianhan
si totusi inainte de toatenu putem uita ca suntem oameni si mai ales crestini.sa nu uitam ce s-a intamplat in istori in sec.XVII cand generalul Bucov a darmat biserici catolice si ortodoxe mai ales ca sa devina uniti toti, dar nu a reusit decat cu forta si asta in aprte.de ce trebuia sa moara oameni cu miile asa se face "convingerea"sau mai bine zis impunerea cu forta....
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772168