Home : Stiri : 2005-02-01
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Neobtinind sistarea temporara a executarii silite in cazul sediului de pe strada Golescu, Greco-catolicii demonstreaza ca Justitia e mai dreapta cu ortodocsii

01.02.2005, Satu-Mare, RO - Informatia-Zilei.ro Afisari: 3152   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Dupa cum v-am mai informat, Protopopiatul Greco-catolic a primit miercuri, 26 ianuarie, o somatie de la executorul judecatoresc Aurel Vasvari conform caruia sint obligati sa evacueze etajul imobilului amintit mai sus in 5 zile, adica pina in 3 februarie 2005. Merita de mentionat faptul ca greco-catolicii s-au gindit sa puna la incercare Justitia. Ei pretind ca ortodocsii au obtinut ilegal ordonanta presedintiala de suspendare a somatiei de evacuare a Bisericii Sfintii Arhangheli. Stiind ca pretind ceva ilegal - dupa cum spune protopopul greco-catolic Dumitru Roman - au solicitat si ei obtinerea unei ordonante presedintiale pentru suspendarea somatiei evacuarii sediului Protopopiatului, dar nu au obtinut-o. Intrebarea pe care si-o pun greco-catolicii este urmatoarea: de ce Tribunalul Satu Mare a eliberat o asemenea ordonanta ortodocsilor si a respins-o in cazul sediului greco-catolicilor?

* Protopopul Dumitru Roman: "Am solicitat si noi o ordonanta presedintiala de sistare a somatiei de evacuare. La cererea greco-catolicilor Justitia bineinteles ca n-a mai incalcat legea “in favoarea noastra”"

Pentru a afla care este opinia greco-catolicilor despre aceasta evacuare l-am contactat pe parintele Dumitru Roman, protopopul greco-catolic de Satu Mare.

“In ceea ce priveste somatia de evacuare a sediului Protopopiatului greco-catolic Satu Mare din str. N. Golescu nr. 2, declara dinsul, avem vesti care demonstreaza inca o data - pentru a nu stiu cita oara - ca Justitia se pronunta “dupa cum bate vintul”. Exista inca in vigoare regula ca atunci cind Biserica si preotii ortodocsi instiga la nerespectarea legii sau a deciziilor instantelor judecatoresti, Justitia nu ia nici o atitudine impotriva lor.

In urma somatiei primite pentru evacuarea Bisericii Sfintilor Arhangheli, a capelei si cimitirului de linga statia CFR Satu Mare, ortodocsii au solicitat si obtinut ordonanta presedintiala de sistare temporala a executarii silite, fiind in contradictie clara cu legea. Deci, depinde ce cult solicita dreptate din partea Justitiei. Intr-o situatie similara se gaseste si Protopopiatul greco-catolic Satu Mare. In urma somatiei de evacuare a sediului primita de greco-catolici am recurs si noi la aceeasi strategie. Trebuie sa va spun ca am fost constienti ca cerem o ilegalitate, dar am vrut sa demonstram ca instantele din România sint inca sub influenta politicului si Bisericii Ortodoxe Române. Am solicitat si noi o ordonanta presedintiala de sistare a respectivei somatii. La cererea noastra - adica a greco-catolicilor, sa se inteleaga bine - Justitia bineinteles ca n-a mai incalcat legea “in favoarea noastra”. Va intreb cind au gresit? Cind au incalcat legea? Atunci cind a eliberat ordonanta presedintiala se sistare a executarii pentru ortodocsi in cazul Bisericii Sfintii Arhangheli, sau cind am solicitat noi, greco-catolicii, o astfel de ordonanta pentru suspendarea evacuarii actualului sediu?!


* "Justitia din Satu Mare, Oradea, Suceava sau Cluj judeca uneori “dupa ureche”, dupa “cum bate vintul politic”"

Nu vreau sa comentez sau sa judec modul dupa care s-a finalizat cauza imobilului din str. N. Golescu nr. 2, insa din experienta am observat ca Justitia din Satu Mare, Oradea, Suceava sau Cluj judeca uneori “dupa ureche”, dupa “cum bate vintul politic” sau, culmea, uneori proprietatea care ar trebui sa fie garantata conform Constitutiei se judeca in numele unei majoritati. Sper totusi ca aceasta Justitie, atit de mult mediatizata si acuzata chiar de Comunitatea Europeana, va demonstra ca nu este imposibil sa-si arate echidistanta sau obiectivitatea. Oare cind se va intimpla asta?”

* * *

Parintele Dumitru Roman spune ca autoritatile abilitate si-au luat angajamentul de a pune la dispozitia greco-catolicilor un sediu, in centrul orasului nostru. Amintim in final ca Protopopiatul greco-catolic de Satu Mare a avut un sediu, inainte de ‘48. Acesta era situat in spatele catedralei Sfintii Arhangheli din Satu Mare, sediu care la ora actuala nu mai exista.

Florian Oprea
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772316