Home : Stiri : 2003-01-12
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Clonarea, tradarea speciei

12.01.2003 - Ev.Zilei.ro Afisari: 6862   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Joaca de-a geneza pune in pericol chiar conditia umana; Anuntul realizarii primelor clone umane, primit cu neincredere si ingrijorare

Jocul de-a Dumnezeu

Fara exceptie, toate marile religii sustin ca omul este o creatie a divinitatii, oricare ar fi numele acesteia. Desi este facut din materie, sufletul, duhul sau suflarea datatoare de viata i-a fost data de Creator. Mitului omului capabil sa creeze un om dupa asemanarea lui, asa cum Dumnezeu l-a creat pe Adam, se pierde in negurile istoriei. Jocul de-a divinitatea sfirsea insa, inevitabil, cu o opera mutilata sau cu o pedeapsa divina exemplara. Pentru ca o axioma afirma ca nimeni nu-si poate depasi maestrul, nimeni nu-si poate intrece creatorul. In aparenta un basm nevinovat, Pinocchio simbolizeaza si el acelasi mit. De aici si pina la monstrul lui Frankenstein nu este decit o simpla nuanta literara. Ceea ce parea insa odinioara o poveste SF a devenit realitate: s-a inventat metoda de a copia la nesfirsit oameni, ca o uriasa banda rulanta pe care ies banali omuleti. Nimeni nu stie unde poate duce aceasta cutie a Pandorei deschisa de stiinta. Nimeni nu mai poate nici macar prognoza sau imagina care va fi viitorul.

Creatie cu parfum de dominatie

Dincolo de considerentele etice, teologice si de constiinta ridicate de pasul riscant al clonarii, sint citeva aspecte la fel de grave de care responsabilii destinelor planetei sint datori sa nu uite: tehnologia genetica, la fel ca si cea nucleara, prezinta un potential enorm. Ambele au aspecte pozitive incontestabile - tehnologia nucleara in domeniul energetic, iar clonarea, ca solutie in domeniul medical - astfel incit nu pot fi abandonate, inchise intr-un sertar si uitate. Ambele reprezinta insa tentatii irezistibile pentru statele cu ambitii pe scena mondiala, pentru contestatari, pentru vizionari rebeli si pentru cei aflati in razboi cu toata lumea. A avea oameni talentati, indivizi care sa poata munci fara oprire, supersportivi ori, pur si simplu, mii de soldati vinjosi si depersonalizati, care sa asculte ordine orbeste - iata visurile oricarui tiran. A avea o dublura disponibila oricind pentru un transplant ar fi o asigurare suplimentara pentru orice miliardar excentric.

Viitorul suna periculos

Cine ne garanteaza ca un savant nebun nu se va clona la nesfirsit, ca lumea nu va fi plina de ochelaristi timizi cu fete de Einstein, ca toate femeile nu vor fi blonde? Sau visul lui Hitler privind rasa ariana va prinde contur sub o alta forma? Este de anticipat, asadar, ca eforturile statelor civilizate de a interzice ori macar de a controla clonarea umana, se vor coagula sub forma unor tratate de neproliferare. Iar aceste bariere au si inceput sa apara pentru ca, dincolo de surpriza si polemicile asupra veridicitatii clonarii realizate de raeliti, este cert ca exista in lume un urias potential in acest sens: mii de laboratoare care desfasoara cercetari in domeniu, sustinute de investitii imense, dar si un numar enorm de oameni care ar da orice pentru a se vedea clonati. Progresul a intrat intr-un virtej care nu mai poate fi oprit, intr-o gaura neagra fara cale de intoarcere. Oamenii au urcat prea mult in turnul din Babilon, s-au mutat pe nori, se joaca de-a zeii. Ucenicul vrajitor viseaza la o noua specie. Se joaca cu viitorul.

Eva, prima clona umana

Genetica a cunoscut pe 26 decembrie 2002, in a doua zi de Craciun, un punct de cotitura istoric pentru umanitate - nasterea primului copil obtinut prin controversata tehnica a clonarii. Fetita de 3,1 kilograme “s-a nascut joi, 26 decembrie, la ora 11.55”, anunta cea care a condus proiectul, Brigitte Boisselier, care este om de stiinta de nationalitate franceza, fost cercetator chimist, iar acum presedinta a societatii de clonare umana “Clonaid” si episcop al sectei raelitilor. Supranumita “Eva” de catre oamenii de stiinta si jurnalistii care au comentat in primele zile acest eveniment, fetita era asteptata de un cuplu de americani, fiind copia genetica a mamei sale.

Cea de-a doua clona umana, tot o fata, s-a nascut opt zile mai tirziu - pe 3 ianuarie, in Olanda, fiind copilul unui cuplu de lesbiene. La scurta vreme dupa nasterea celei de-a doua fetite, Boisselier a facut cunoscut ca alti trei bebelusi clonati urmeaza sa se nasca la sfirsitul acestei luni sau la inceputul lui februarie.

Productia in serie de oameni, lansata de “Clonaid”

Inaintea acestor evenimente cu consecinte greu de anticipat, istoria cercetarilor in domeniul clonarii a fost marcata de o serie de momente semnificative.
februarie 1997 - “Clonaid”, prima companie din lume care si-a declarat ca obiect de activitate clonarea umana, a fost fondata de secta raelitilor si inregistrata in Bahamas.
27 februarie 1997 - Cercetatorii Institutului Roslin, din Scotia, au anuntat reusita clonarii unei oi botezate Dolly.
4 martie 1997 - Presedintele american Bill Clinton da o directiva prin care interzice folosirea fondurilor federale pentru cercetari legate de clonarea umana, invocind “probleme etice profunde”.
Mai 1999 - Institutul Roslin este cumparat de compania americana de biotehnologie “Geron Corp.”. La scurta vreme, Japonia, India si majoritatea tarilor europene interzic clonarea sau impun o legislatie care limiteaza cercetarile in domeniu.
2001 - Brigitte Boisselier anunta, in februarie, ca echipa de la “Clonaid” a inceput testele de clonare umana intr-un laborator secret, descoperit ulterior de agentii federali intr-o scoala parasita din oraselul Nitro, statul Virginia de Vest. In august, dupa ce un juriu federal a inceputa sa ancheteze activitatea companiei, “Clonaid” si-a mutat activitatea de pe teritoriul SUA, intr-o tara al carei nume nu a fost dezvaluit.
Februarie 2002 - Embriologii japonezi care au clonat 12 cobai au anuntat ca aproape toate animalele au murit prematur, ridicind primele semne de intrebare asupra sigurantei procedeului. Tot atunci, oameni de stiinta din alte tari au anuntat ca soarecii de laborator clonati au devenit obezi. Cercetatorii Universitatii Texas A&M anunta clonarea unei pisici, prezentind un pui de doua luni, botezat “CC” (de la “carbon copy” - “copie la indigo”).
Mai 2002 - Un expert in probleme de fertilitate din Lexington, Kentucky, pe nume Panayiotis Zavos, declara in cadrul unui congres stiintific ca “2002 va fi anul clonelor” si anunta ca lucreaza la clonarea unui om. Noiembrie 2002 - Dr. Severino Antinori, si el un recunoscut expert in fertilitate, sustine ca asteapta ca una dintre pacientele sale sa nasca in ianuarie 2003 o prima fiinta umana clonata, si ca alte doua femei poarta in pintece embrioni de clone.

Clonarea pentru “piese de schimb”, viitorul medicinei

Anunturile succesive facute in ultima vreme de raeliti au agitat lumea stiintifica si politica, stirnind un val de opozitie fata de diferitele tipuri de clonare, terapeutica sau de reproducere, si fata de implicatiile lor etice. “Viitorul medicinei probabil ca se confunda cu clonarea terapeutica”, spune prof. dr. Mircea Covic, aratind ca astfel tesuturi sau organe afectate de diferite boli ar putea fi inlocuite cu altele create in laborator. Prin aceasta metoda, oameni cum sint cei afectati de Sindromul Parkinson sau Alzheimer, diabet ar putea fi vindecati.

In cazul clonarii terapeutice, scopul este acela de a obtine - cind “oul” este intr-un stadiu incipient - celule embrionare primordiale sau celule stem, capabile sa se transforme in orice fel de celule: pentru piele, rinichi, ficat etc. Din astfel de celule, carora li se imprima zestrea genetica a unui bolnav, s-ar putea “fabrica” tesuturi sau celule pe care organismul nu le-ar mai respinge. “Asa-numitele “celule stem” sint celule nediferentiate, capabile sa formeze orice fel de tesut, iar sub impulsul corect, pot sa creeze inima, ficatul, sau orice alt organ vital dorit pentru realizarea unui transplant catre un bolnav, grefe pe care organismul nu le-ar mai respinge”, spune prof. dr. Lucian Gavrila.

Copiatorul de oameni

Clonarea este procesul de creare a unui organism viu prin transferul intr-un ovul enucleat (celula reproducatoare feminina din care s-a extras nucleul) a unui nucleu provenit din oricare alta celula a corpului (celula somatica), astfel ca organismul care va rezulta va mosteni intreaga informatie genetica nucleara de la individul donator de nucleu si, in consecinta, ar trebui sa manifeste trasaturi identice cu acesta din urma. Asadar, clona va avea acelasi sex cu donatorul adult.

Termenul clonare deriva de la cuvintul grecesc “klon” care inseamna “ramura” si sugereaza posibilitatea producerii unei descendente numeroase care prezinta o desavirsita uniformitate de caracteristici deoarece toti descendentii provin dintr-unul si acelasi individ. In adevaratul sens al cuvintului, clonarea este realizabila doar la plantele care se inmultesc pe cale vegetativa (butasi, altoire etc.) sau la organismele unicelulare. In cazul organismelor animale pluricelulare, asa-zisa clonare se realizeaza prin transfer al nucleului unei celule somatice, non-sexuale, din corpul unui donator adult, barbat sau femeie, intr-un ovul (ovocit) nefecundat (din care in prealabil a fost scos nucleul, pe cale microchirurgicala, sub microscop sau se distruge substanta nucleului - materialul genetic - prin utilizarea razelor laser sau ultraviolete). Nucleul continind materialul genetic al ovulului este extras si inlocuit cu nucleul celulei adulte, iar celula astfel formata este implantata in uterul unei femei.

In iulie anul trecut, la primul salon Bio Expo Japan, “Clonaid” si-a prezentat “sistemul de fuziune celulara embrionica” capabil, potrivit vicepresedintelui “Clonaid”, Thomas Kaenzig, sa creeze o pulsatie electronica stabila necesara pentru dezvoltarea unui embrion uman pina in stadiul blastogenezei. Aceasta faza initiala a dezvoltarii embrionului are loc in urmatoarele cinci sau sase zile dupa fecundare, cind embrionul este constituit din 100 pina la 150 de celule.

Secta nascuta pe vulcan promite nemurirea

Acum aproape trei decenii, Claude Vorilhon, gazetar sportiv si pilot de curse, a ajuns intimplator pe creasta unui vulcan si a pus bazele unei miscari care astazi pretinde ca sta in spatele clonarii, unei realizari stiintifice uluitoare (sau a unei farse de rasunet): clonarea. Secta raelitilor a fost creata de Rael, alias Claude Vorilhon, un fost jurnalist francez care traieste in Quebec si care se prezinta drept “profet pe linia lui Moise sau Mahomed”. Rael sustine ca a avut nu mai putin de sase intilniri cu reprezentantii unei rase extraterestre, in urma carora a ajuns sa fondeze secta raelitilor, a carei idee centrala este ca omenirea a fost creata artificial de catre extraterestri, acum 25.000 de ani, prin clonare. Mergind pe aceeasi idee, raelitii au fondat compania “Clonaid”, in scopul propus de a perpetua specia umana prin intermediul aceleiasi tehnologii - clonarea. Membrii sectei cred cu tarie ca liderul lor spiritual, Rael, este descendent direct al acestor extraterestri si ca, prin clonare, viata unui om s-ar intinde pe sute de ani sau chiar ca oamenii ar putea obtine nemurirea. Rael a spus la CNN in iulie 2001 ca obiectivul pe termen lung al clonarii umane este viata vesnica. Grupul vrea sa invete cum sa cloneze un om ajuns la maturitate, dupa care “sa ii transfere acestuia creierul in clona respectiva”. De asemenea, Rael obisnuieste sa spuna ca traducerea numelui lui Dumnezeu din Biblie, “Elohim”, ar fi gresita, la singular, si ca, de fapt, autorii textului se refereau la “cei veniti din cer”. Mai mult, “cei veniti din cer” sint, de asemenea, responsabili de “trimiterea” (si “educarea”) unor profeti precum Buddha, Iisus sau Mohamed, in scopul ca acestia sa educe la rindul lor omenirea pina la nivelul la care sa-si poata accepta atit “adevarata origine”, cit si “misiunea de viitor” - perpetuarea prin clonare. De altfel, scopul declarat al raelitilor este crearea unei “ambasade extraterestre”, care ar urma sa “catalizeze o societate adaptata la viitor”.

Secta raelita, care are sediul central in Canada (Quebec) si pretinde ca numara la nivel global nu mai putin de 50.000 de adepti in 84 de tari, se declara convinsa ca tehnologia clonarii va permite impacarea religiei (crestine) cu stiinta. Pe de alta parte, deloc dezinteresati material, desi se declara organizatie nonprofit, raelitii urmaresc sa exploateze comercial la maximum clonarea, in cazul in care se va dovedi ca intr-adevar poseda mijloacele si cunoasterea pentru a o face in siguranta. Compania sustine ca duplicarea umana va permite persoanelor care sufera de infertilitate, dar si celibatarilor si homosexualilor, de a avea proprii descendenti. “Gratie clonarii, acesti oameni isi pot realiza visul”, a spus vicepresedintele “Clonaid”, Thomas Kaenzig, precizind ca procedura de clonare a unei persoane va costa aproximativ 200.000 de dolari.

Miturile clonarii, spulberate de specialisti

Cei care isi imagineaza, sub impactul ultimelor stiri legate de clonare, ca este posibil ca, intr-o dimineata, sa deschida usa unui individ care sa le semene perfect, nu numai ca sint prea increzatori in capacitatea oamenilor de stiinta, dar si incomplet informati. Pentru a largi aria informatiilor asupra acestui subiect, dar mai ales pentru a spulbera citeva mituri legate de clonare, am apelat la citiva dintre cei mai buni specialisti romani in domeniu. Geneticianul Lucian Gavrila nu poate uita ca oita Dolly a aparut dupa 270 de incercari de clonare esuate si ca, desi aceasta s-a nascut vioaie si perfect sanatoasa, pe parcursul vietii, starea sanatatii ei s-a depreciat intr-un ritm accelerat. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce s-a intimplat. Dincolo de acest fapt persista o intrebare fundamentala: pot oare o mina de specialisti sa puna la punct o tehnologie suficient de avansata pentru a se substitui milioanelor de ani de evolutie a aparatului reproducator, cel care s-a perfectionat continuu pentru a asigura supravietuirea speciei? Sa se fi lasat organismul uman, de o complexitate uriasa, atit de usor de descifrat? In general, cercetatorii romani sint sceptici, ei exprimindu-si, mai mult sau mai putin transant, indoiala asupra faptului ca s-ar fi realizat cu adevarat clonarea umana: “Ma impresioneaza mai degraba nebunia aceasta a unor cercetatori de a obtine publicitate cu toate riscurile”, spune geneticianul Mircea Covic.

Multe malformatii, risc de copii monstruoase

In cadrul Laboratorului de Genetica Dezvoltarii al Universitatii Bucuresti, prof. dr. Lucian Gavrila realizeaza manipulari de nuclee celulare ale ovocitelor de batracieni. Clonarea este insa extrem de complicata chiar si la aceasta specie de vertebrate inferioare, desi in cazul lor celula reproducatoare feminina, ovocitul, este una mare, deci mai simplu de manipulat. Profesorul atrage atentia ca gradul de reusita a unei clonari la broaste este de trei cazuri la 1.000 de incercari. “Procesul este unul traumatizant pentru ovocit, celula reproducatoare feminina”, precizeaza dr. Gavrila, directorul Institutului de Genetica al Universitatii Bucuresti, care-si exprima indoiala ca exista in momentul de fata conditiile tehnologice de realizare a manipularii nucleice fara ca celula sau nucleul prelevat de la donator sa nu fie afectate. Traumele produse atit ovocitului, cit si nucleului transplantat ar duce la nasterea unor monstri, copii cu malformatii. La rindul sau, prof. dr. Mircea Covic, presedintele Societatii Romane de Genetica Medicala din Iasi, subliniaza ca, fie si pentru clonarile de tesuturi reusite, doar jumatate din embrioni evolueaza, iar din acestia 30 la suta prezinta malformatii.

Copierea personalitatilor, imposibila

“Viii cu viii si mortii cu mortii”, spune profesorul Gavrila, referindu-se la varianta clonarii unor personalitati ale stiintei sau istoriei, folosindu-se mostre de ADN recoltat din fire de par. “Pentru realizarea clonarii este nevoie de un donator viu, de material biologic viu”, insista geneticianul. “Materialul genetic mort este supus unui proces de degradare”, precizeaza medicul primar genetician Dragos Stefanescu. Prof. dr. Mircea Covic aduce si el argumente impotriva readucerii la viata a unui Hitler sau a unui Einstein: “Noul organism va avea un plan genetic propriu, se va deosebi de donator. Caracteristicile noii personalitati - abilitati, inteligenta etc. - vor fi influentate, la fel ca in cazul oricarui copil, de conditiile de mediu, familie, educatie sau de transformarile hormonale proprii”.

Copii nascuti batrini

Clonarea presupune transferul unui nucleu de celula somatica. “Aceasta celula poarta o informatie genetica proprie donatorului, spre deosebire de celule reproducatoare care, aparute in urma unei diviziuni recente, deci tinere - mai ales in cazul spermatogenezei -, prezinta noi constelatii genice in urma recombinarii meiotice”, precizeaza dr. Gavrila. “Celula corpului inmagazineaza modificari ereditare (mutatii genetice) care prin transplantarea nucleului se vor transmite fatului. Pe de alta parte, fiecare celula are programat genetic un numar anume de diviziuni. Este dovedit stiintific ca pe masura inaintarii in virsta se scurteaza capetele cromozomilor”, explica Lucian Gavrila. Cu alte cuvinte, nou-nascutul va avea virsta genetica a donatorului, dar si o sensibilitate pentru anumite boli.

“De-a lungul vietii noastre, materialul genetic se altereaza”, subliniaza dr. Elena Vladescu, de la Clinica Bega (Timisoara), unde s-a realizat prima fertilizare in vitro din Romania. “In cazul unei fecundari naturale sau in vitro, ovocitul si spermatozoidul participa la fecundare cu informatii in proportii egale, continut cromozomial care va face ca produsul rezultat sa aiba o informatie ereditara unilaterala, apartinind eminamente donatorului de nucleu. In cazul clonarii, nucleul donatorului vine cu un continut cromozomial complet care va altera materialul genetic al fatului”, precizeaza dr. Vladescu.

Solutia: reintinerirea unei celule

Mult mai optimist este insa prof. dr. Dragos Stefanescu, seful laboratorului de Genetica din cadrul Institutului National de Medicina Nationala “Mina Minovici”. “Se pare ca, sub actiunea unor factori din citoplasma ovulului, are loc o resetare a informatiei genetice”, spune geneticianul. Solutia ar consta in incetinirea degradarii cromozomilor, adica regresia telomerarii - scurtarea capetelor cromozomului - si este greu de crezut ca aceasta performanta ar fi posibila pe cale artificiala. Abia la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut - deci cu sase saptamini inaintea nasterii primei clone -, cercetatorii britanici de la Laboratorul Beatson (Glasgow) au identificat gena responsabila de telomerare - pozitionata in cromozomul 4 din nucleul celulei umane.

Purificarea rasiala slabeste specia

“Clonarea, forma de reproducere asexuata, este un salt inapoi, pentru ca duce la uniformitate, incalcind legile naturii”, crede profesorul Mircea Covic. De aceeasi parere este si Lucian Gavrila: “Clonarea reproductiva violeaza legea naturala a variabilitatii”. Totusi, directorul Institutului de Genetica a Universitatii Bucuresti admite folosirea procedeului de clonare reproductiva, “atunci cind acesta va fi realizabil”, in cazuri extreme, cum ar fi acela al cuplurilor nefertile.

Dr. Elena Vladescu atrage atentia ca in cazul aplicarii clonarii reproductive, din dorinta de a obtine indivizi superiori, “se ajunge la uniformitate si se pierde capacitatea de protectie a speciei”.

Atacul clonelor, o lovitura cu impact mediatic

Anuntul nasterii clonei a fost plasat strategic chiar in zilele Craciunului. Efectul a fost incredibil: in ziua nasterii lui Iisus s-a nascut de fapt Eva. Stirea suna tulburator, alimentind perfect diverse prejudecati, superstitii, angoase ale omului contemporan. Cum de a avut efect totusi acest anunt? De obicei, toata presa e in mare criza de subiecte in timpul Sarbatorilor. Stirea cu primul om clonat a venit ca o mana cereasca pentru ziare, televiziuni, radiouri... Aici trebuie amintit ca Rael, fondatorul sectei raelitilor, francezul Claude Vorilhon, a fost, inainte sa devina sfint, ziarist sportiv. Omul cunoaste asadar mecanismele presei si a stiut sa le speculeze perfect, declansind “atacul clonelor” chiar de Craciun.

Cum secta raelitilor nu a demonstrat pina acum ca Eva exista, e foarte probabil ca toata aceasta intimplare sa nu fi fost decit un balon de sapun. Dupa ce s-au trezit din buimaceala, in urmatoarele zile, ziaristi de renume au inceput sa-si puna intrebari grave legate de profesionalismul si vulnerabilitatea presei. CNN, FOX, “Le Monde”, “New York Times” au gazduit dezbateri aprinse care priveau inclusiv acest aspect: presa a fost prinsa pe picior gresit intr-un moment vulnerabil.

Dincolo de diversiunea mediatica produsa de raeliti, exista, in mod neasteptat, si citeva aspecte pozitive. In primul rind se formeaza treptat o stare de spirit. Oamenii accepta si sint pusi in situatia de a analiza posibilitatea ca peste un timp sa se confrunte cu acest gen de situatie. Oamenii politici sint nevoiti sa discute diverse masuri legislative pentru a preveni aceasta schimbare majora. Deja clonarea da rezultate pozitive in varianta sa terapeutica: tratarea diabetului de exemplu. Cacealmaua raelitilor a adus in discutie si acest aspect pozitiv al clonarii. Publicul respinge insa clonarea reproductiva, respinge posibilitatea crearii unui om nou, pe cale nonsexuala.

La fel de puternice sint insa urmarile negative ale scandalului clonei. Oamenii de stiinta adevarati sint primele victime. Savanti din intreaga lume au acuzat secta raelitilor ca le-a distrus, cu acest anunt, munca de o viata, care este amenintata acum de un curent de opinie negativ generat de scandalul Eva. In al doilea rind, ei acuza lipsa de moralitate a savantilor pusi in slujba sectei: daca aceasta clona chiar exista, atunci riscurile la care a fost supusa sint enorme. Experimentele pe animale facute pina acum nu au dat rezultatele asteptate. Stiinta e departe de a detine secretul clonarii. Experimentele cu subiecti umani sint de aceea profund criminale.

Tot acest scandal mediatic al clonei a izbucnit si din cauza lipsei de comunicare cu oamenii de stiinta. Oamenii nu sint informati cum se cuvine in legatura cu experimentele stiintifice. Ii privesc cu suspiciune pe savanti. Filmele si cartile au contribuit din plin la aceasta imagine diabolica a experimentului stiintific. Un lucru e sigur. Fiecare dintre noi a savurat din plin subiectul clona in vacanta de iarna. Pe linga placerile gurii, caltabosi, cirnati si alte cele, a existat si o placere a discutiei. Toata lumea si-a inchipuit cum ar fi daca l-am clona pe Hitler, Einstein sau pe cine stie cine. Pina la urma o greseala fundamentala a presei occidentale, aceea de a furniza o stire neverificata, s-a transformat intr-o distractie pe cinste.(Costi Rogozanu)

Noul blestem al mileniului trei

Cristian Pantelimon, sociolog: “Lumea va fi incapabila sa revina la epoca dinainte”
“Lumea concreta a devenit de mult un artefact sau, cu un termen romanesc ce nu trebuie subestimat, o facatura. Din acest punct de vedere, clonarea era un fapt previzibil inca de la inceputul epocii in care productia de serie a devenit singura sursa de legitimare a vietii omului. Este si motivul pentru care, asa cum se poate constata, clonarea nu a surprins fundamental pe nimeni. Reactiile de azi sint de fapt incercari disperate de a ghici ce urmeaza dincolo de “evenimentul” clonarii. Ele nici nu sint reactii, in sens plenar, caci in mod normal o reactie trebuie sa aiba o sansa de succes, de revenire la situatia de dinainte. Asa cum umanitatea e incapabila sa revina la epoca premergatoare bombei atomice - iar acest lucru pare cu adevarat un blestem -, la fel lumea de miine va fi incapabila sa revina la epoca anterioara clonarii. Caci clonarea este noul blestem pe care epoca industrializarii pe baze asa-zis stiintifice l-a adus omenirii, acum la inceput de mileniu trei. Si, ca orice blestem, clonarea nu se va vindeca de la sine.”

Prof. dr. Florin Tudose, psiholog: “Clonele vor fi izolate. Cine are nevoie de clone?”
“Ceea ce fac oamenii de stiinta acum este de un orgoliu luciferic. Se joaca de-a Dumnezeu, dar nu trebuie uitat ca niciodata copia nu va fi la fel de rezistenta precum originalul”, insista prof. dr. Florin Tudose. “Pentru clonare se refoloseste un material genetic care este deja uzat si se distruge ideea de generatie, asa cum o cunoastem noi, din perspectiva procesului de evolutie: fiecare generatie cu bagajul propriu de informatii”. Florin Tudose spune ca realizarea reproducerii asexuate este o involutie si se pierde astfel sirul natural in care fiecare persoana este o noua combinatie genetica. “Clonarea distruge asteptarile noastre ca generatia urmatoare sa fie mai buna”. Psihologul neaga si teoria potrivit careia prin aceasta procedura s-ar putea obtine o copie a donatorului. “Clona nu va fi identica din punct de vedere psihic cu cel clonat pentru ca, asa cum se stie, trasaturile psihice, cele mai multe, sint invatate”. Prof. Tudose prevede folosirea acestei tehnici dupa perfectionare pentru a crea “copii de rezerva”, care vor fi mentinuti tot timpul intr-o atmosfera artificiala, nesanatoasa - “Medicii ii vor privi ca pe niste obiecte de studiu, Biserica le va nega natura umana, iar ceilalti ii vor izola”. Florin Tudose se intreaba: “Totusi, cine are nevoie de clone?”, pentru ca, spune el, nu exista nici o ratiune in a le crea. “Asa cum au aparut raelitii care spun ca aceasta este calea de a obtine nemurirea, vor aparea miine altii care vor dori sa ne transformam in niste mutanti. Este obligatia noastra de a nu sta cu miinile in sin”, concluzioneaza psihologul.

I.P.S. Bartolomeu, presedintele Comisiei de Bioetica a BOR: “Ingineria genetica nu poate transmite clonei suflet”
Biserica Ortodoxa Romana, alaturi de celelalte biserici crestine, este impotriva clonarii pentru ca aceasta practica nu poate duce decit la o criza morala. Clonarea este un atentat la adresa Creatorului, un atentat la adresa persoanei umane - care potrivit doctrinei crestine este unica - si un atentat la echilibrul vietii”, spune preotul Costel Stoica, consilierul de presa al Patriarhiei Romane. “Ingineria genetica nu poate transmite clonei suflet”, spune I.P.S Bartolomeu, arhiepiscop al Clujului, Dealului si Feleacului, presedintele Comisiei de Bioetica a BOR, aratind ca “Biserica nu poate decit lua pozitie impotriva acestor experimente si sa condamne joaca aceasta nebuna a oamenilor de stiinta”. I.P.S. Bartolomeu precizeaza ca, daca se vor naste vreodata astfel de fiinte, acestea nu vor fi primite in biserica, pentru ca nu vor fi nimic altceva decit niste monstri de laborator, lipsiti de harul divin, astfel ca nu vor avea parte de slujbe de botez si de inmormintare.

Doru Cobuz Constantin Vlad

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772478