Home : Stiri : 2002-10-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Dialog intre bisericile ortodoxa si greco-catolica, la Arad

02.10.2002, Arad, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3019   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Centrul Eparhial al episcopiei ortodoxe din Arad a gazduit ieri cea de-a VII-a intilnire a comisiei mixte de dialog dintre biserica ortodoxa romana si biserica greco-catolica. Au stat fata in fata doua comisii, una condusa de IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, reprezentind BOR si alta, de IPS Mitropolit Lucian, arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras, din partea bisericii romane unite cu Roma. Prima parte a discutiilor a vizat evaluarea dialogului si relatiilor dintre cele doua biserici in perioada scursa de la ultima intilnire, de la Lugoj, din toamna trecuta. Un rezultat al sesiunii cu numarul sase a fost ca din septembrie anul trecut, tonul disputelor dintre cele doua biserici a fost mult mai ponderat, inclusiv in presa.

Bisericile ortodoxa si greco-catolica au de rezolvat diferende legate de retrocedarea catre biserica unita cu Roma a unor biserici sau bunuri care au apartinut acesteia inainte de 1948. Ierarhii ambelor biserici au decis sa faca eforturi pentru imbunatatirea climatului moral dintre ele, facind apel la preoti si credinciosi de a se apropia prin solutii practice si acceptabile. Biserica greco-catolica a solicitat restituirea catedraleor din Oradea si Baia Mare, a bisericii Sfintul Vasile cel Mare din Bucuresti si a unor biserici protopopiale. S-a solicitat si restituirea bisericilor nefolosite sau inchise, iar in localitatile unde exista doar o singura biserica, fosta greco-catolica, sa se slujeasca alternativ. Partea ortodoxa a solicitat in schimb sa fie respectata vointa credinciosilor majoritari, cind este vorba de retrocedarea bisericilor de orice categorie. Biserica ortodoxa a cerut ca dialogul sa nu se limiteze la probleme strict juridice ci sa se treaca si la alte lucrari comune pentru binele obstesc. S-a decis ca sesiunea urmatoare sa se desfasoare la 23 septembrie 2003, la sediul Episcopiei greco-catolice din Baia Mare.

Sorin Trocan

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772116