Home : Stiri : 2002-08-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pelerinaj prin ploaie si noroi

16.08.2002, Nicula, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3894   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Ieri, de Sf. Maria, sute de mii de credinciosi au infruntat capriciile vremii pentru a ajunge la locurile sfinte

Zeci de mii de credinciosi s-au aflat in pelerinaj, ieri, in toate colturile tarii cu ocazia Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului. Citeva mii de credinciosi din tara si din Republica Moldova s-au strins la Manastirea Putna si s-au rugat toata ziua afara, in ploaie. Alte zeci de mii de credinciosi au venit inca de miercuri noaptea la slujbele religioase oficiate in curtea Manastirii Nicula. Pelerinajul anual la Icoana Facatoare de Minuni sau “Mariana” cum este el cunoscut, a inceput acum citeva zile, multi dintre credinciosi venind pe jos la Nicula si dormind sub cerul liber. In ciuda noroiului, credinciosii au recurs la suprema penitenta si au inconjurat vechiul lacas de cult in coate si in genunchi. Alte citeva mii de credinciosi s-au adunat si la Manastirea Franciscana “Maria Radna” din Lipova (Arad) unde au participat toata noaptea la sfinta slujba, iar apoi au refacut Drumul Crucii cautind pe traseu, conform traditiei, lacrimile Maicii Domnului. Citeva sute de persoane au participat si la pelerinajul de la Manastirea Rimet (Alba), si, din cauza vremii, preotii le-au dat voie oamenilor sa-si petreaca noaptea in biserica mare. Un numar record de participanti, peste 25.000, a fost inregistrat la Catedrala Romano-Catolica din Cacica. La catedrala, decretata, in urma cu doi ani, de Papa Ioan Paul al II-lea “Basilica Minor”, au fost tinute slujbe in limbile maghiara, ucraineana, polona, germana si latina. (Bogdan Oprea)

Cu ocazia pelerinajului de Sf. Maria de la Nicula, PSD isi face propaganda pe icoane

Pe o vreme mohorita, aproape o suta de mii de pelerini s-au rugat ieri la Manastirea Nicula. Veniti din toate colturile tarii, unii cu trei zile inainte, credinciosii ortodocsi au avut de indurat ploaia marunta si rece care s-a abatut asupra satului. La slujba religioasa a fost prezent Prea Fericitul Teoctist, alaturi de inalti prelati ai Bisercii Ortodoxe.

Desi erau asteptati de staretul Dumitru Cobirzan, premierul si presedintele tarii nu au venit. In schimb, au rezistat cu stoicism celor trei ore de evanghelizare negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, presedintele PNTCD, Victor Ciorbea, senatorul PD Iuliu Pacuraru, deputatul Vasile Suciu, prefectul Vasile Soporan, presedintele Consiliului Judetean, Serban Gratian, si altii. Ploaia a incurcat nu doar socotelile comerciantilor, sositi in numar mare cu o oferta extrem de diversa, de la pantofi, cruciulite, Biblia noua a lui Bartolomeu (360.000 de lei), revistele “Casa Practic”, pepeni etc. PSD nu putea lipsi de la bilci si a tiparit, ca si anul trecut, iconite mici, colorate, reproduceri dupa Icoana facatoare de minuni, avind pe verso un text din pricesnele Maicii Domnului, iscalite de PSD Cluj, cu spe-cificatia “donatie”. Actiunea partidului de guvernamint l-a iritat la culme pe senatorul Pacuraru, care ne-a declarat ca PSD nu a invatat nimic din experienta ultimilor 12 ani. Un oficial PSD ne-a confirmat ca distributia fluturasilor publicitari este opera partidului de guvernamint, si ca, dupa toate probabilitatile, cheltuielile de tiparire constituie o donatie din partea unor persoane fizice. Noroiul din curtea manastirii a fost de nedescris. Multi dintre credinciosi s-au adapostit in corturi, unele improvizate din crengi, sub umbrele, pelerine si pungi de naylon. (Mihai Bacalu)

Petre Roman trece printr-un moment de meditatie

Petre Roman a sarbatorit Sfinta Maria la Manastirea Rimet, unde a sosit insotit de un aghiotant. El le-a marturisit unor apropiati din PD Alba ca traverseaza o perioada de meditatie. Celebrul lacas de la Rimet a fost ales pentru o sfinta rugaciune si de prefectul Ioan Rus, presedintele CJ Alba Eugen Popa, vicepresedintele Doru Cetean si deputatul PD Alexandru Peres, insotit de alti membri de partid. Oficialitati si pelerinii prezenti au fost ospatati la acelasi nivel de organizatori - antreu, ciorba, friptura, friptura cu cartofi piure, sarmale, tuica si vin.(Lucian Dobrater)

Greco-catolicii au tinut slujba separat

Clerul greco-catolic a sarbatorit separat evenimentul, la biserica din satul Nicula. Slujba a fost oficiata de noul episcop de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, instalat recent de Vatican. El a promis, la inscaunare, ca va continua lupta de obtinere a lacasurilor de cult confiscate de comunisti si daruite ortodocsilor. Manastirea Nicula, in care se afla celebra Icoana facatoare de minuni pictata in 1681 de preotul Luca din Irod, este disputata in prezent de cele doua culte, ortodox si greco-catolic.

Bogdan Oprea Mihai Bacalu Lucian Dobrater

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3774020