Home : Stiri : 2002-08-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

De Ziua de Sfintei Maria, mii de credinciosi in pelerinaj la manastirile din Ardeal

16.08.2002, Ardeal, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3709   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
In fiecare an, pe 15 august, de Sf. Maria, credinciosii ardeleni, ortodocsi si greco-catolici deopotriva, merg in pelerinaj la citeva din manastirile celebre aproape in toata lumea, unde se roaga pentru pace, sanatate, bunastare si liniste sufleteasca. La Nicula, Rimet, Dumbrava, Bixad, Reghin sau Rodna, romani si straini se imbulzesc in fata icoanelor Maicii Domnului pentru a spune o rugaciune. Ca de obicei insa, prilejul ecumenic este folosit din plin si de oportunisti, i-am numit aici pe negustori si politicieni. Asa au stat lucrurile si in acest an, in ciuda faptului ca vremea a fost potrivnica.

Nicula: Teoctist a oficiat in ploaie

Hramul manastirii “Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, sarbatorit in fiecare an pe data de 15 august, a adus ieri la manastirea revendicata de catre greco-catolici de trei ori mai putini pelerini decit in anii trecuti. Din cauza ploii, care nu a contenit nici in timpul slujbei, au venit de aceasta data doar putin peste o suta de mii de oameni, majoritatea tineri, fata de peste trei sute de mii in ultimii ani, dupa cum ne-a declarat col. Gavril Luca, adjunctul comandantului unitatii de jandarmi “Somesul” Cluj-Napoca. Pe un podium improvizat si acoperit, imprejmuit si pazit de jandarmi si de un strat adinc de noroi, un sobor de 20 de inalti ierarhi ortodocsi condusi de patriarhul Teoctist a oficiat slujba, in prezenta unor oficialitati locale si prea putine centrale. Desi erau asteptati de catre staretul Dumitru Cobirzan, premierul si presedintele tarii au lipsit, chiar daca era pregatita o slujba deosebita, ocazionata de implinirea a 450 de ani de la prima atestare documentara a manastirii. Au rezistat cu stoicism celor trei ore de evanghelizare ministrul Vasile Puscas, negociatorul sef cu UE, senatorii Iuliu Pacurariu si Grigore Zanc, deputatul Vasile Suciu, fostul premier Victor Ciorbea, prefectul Vasile Soporan si altii.

Icoana facatoare de minuni, agent electoral

Ploaia a incurcat nu doar socotelile comerciantilor, sositi in numar mare si cu o oferta extrem de diversa, de la pantofi, pepeni si reviste la cruciulite, pamint si apa sfintita de la Ierusalim si biblia noua a lui Bartolomeu (la pretul de 360000 de lei). Iconite a distribuit credinciosilor si PSD, actiune care l-a iritat la culme pe senatorul Pacurariu. Un oficial al partidului de guvernamint, chestionat in problema iconitelor publicitare, a spus ca acestea sint creatie proprie a partidului si ca banii pentru productie au venit din partea unii sponsor.

Greco-catolicii s-au recules jos in sat

Clerul greco-catolic a sarbatorit evenimentul separat, la biserica din satul Nicula, desi solicita manastirea din deal de peste 12 ani. Slujba din cursul diminetii a fost oficiata de Florentin Crihalmeanu, noul episcop de Cluj-Gherla, instalat recent de Vatican. Acesta a promis la inscaunare ca va continua lupta de obtinere a lacasurilor de cult confiscate de statul comunist, facute cadou ortodocsilor. Manastirea este celebra de la icoana pictata in 1681 de preotul Luca din Iclod. Documentele vremii atesta ca icoana a plins 26 de zile la rind in 1699. De atunci, ea este cunoscuta ca si “icoana facatoare de minuni”, iar manastirea a devenit, in timp, una dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj ale crestinilor romani. Actualmente, ea este disputata intre cultul ortodox si cel greco-catolic, una dintre posibilele variante de “impacare” fiind aceea a construirii unui “centru ecumenic” la Nicula si a renuntarii din partea ortodocsilor la demolarea actualei biserici a manastirii, revendicata de greco-catolici. (Mihai Bacalu, Eugen Olariu)

Dumbrava: Ploaia a stat in timpul slujbei

Aproximativ 2500 de oameni s-au adunat ieri la slujba oficiata de un sobor de noua preoti la Manastirea Dumbrava, pastorita de protosinghelul Vasile, duhovnicul nationalei si al lui Anghel Iordanescu. Sarbatoarea Sfintei Maria - numele purtat de casa de batrini care functioneaza in incinta lacasului - a debutat la Dumbrava inca de miercuri seara. In cadrul unei ceremonii inaltatoare, sustinuta de parintele Vasile, sase surori vietuitoare ale manastirii au fost unse in monahism. Acestora le-au fost schimbate numele de botez si au primit nume de calugarite, cea mai tinara avind 22 de ani, iar cea mai in virsta - 70. Desi peste noapte a plouat foarte tare, de ieri dimineata pina la sfirsitul slujbei nu a cazut nici un strop de ploaie, fapt considerat o minune de catre protosinghelul Vasile. La Dumbrava au fost si oameni simpli si patroni, dar si oaspeti din Austria. La sfirsitul ceremoniei, toti cei prezenti au fost ospatati cu ciorba, sarmale si vin, dupa datina crestineasca. (Lucian Dobrater)

Reghin: Greco-catolicii si ortodocsii si-au dat miinile

La Reghin, sute de credinciosi greco-catolici si ortodocsi s-au pregatit, inca de miercuri seara, sa intimpine Sarbatoarea Maicii Domnului. Cu totii au luat partea la o procesiune intitulata "Mariana". Avind in frunte statuia Fecioarei Maria, purtata de opt preoti, credinciosii au cintat si s-au rugat. Procesiunea a inceput din fata capelei greco-catolice si s-a incheiat la biserica ortodoxa. Dupa incheierea rugaciunii, greco-catolicii s-au intors din nou in procesiune la capela lor. Pe intreg parcursul noptii au fost oficiate slujbe in cinstea Fecioarei Maria. (Dragos Bardosi)

Bixad: Mesaj de impaciuire din partea preotului ortodox

Ieri, de Sfinta Maria Mare, la toate manastirile si bisericile din judetul Satu Mare s-au oficiat slujbe inchinate Maicii Domnului. Dupa o veche traditie, mii de pelerini s-au adunat si anul acesta la Icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni de la manastirea Bixad. Preotul ortodox Gheorghe Pop a transmis in aceasta zi de mare sarbatoare un mesaj tuturor credinciosilor. „In persoana Sfintei Fecioare Maria, Dumnezeu a implinit una dintre cele mai armonioase taine din intreaga istorie a mintuirii, fecioria si maternitatea, contopite intr-un singur tot unitar. Salutam pe toti credinciosii care in aceasta zi s-au oprit din activitatile lor zilnice pentru a aduce o deosebita cinstire celei care a fost maica Dumnezeului nostru Isus Hristos. A plecat din lume pentru a se inalta la tronul dumnezeiesc cu trupul si pentru a mijloci pentru toti bunii credinciosi iertarea lui Dumnezeu si pogorirea milei sale pentru noi. Deschideti-va sufletul si primiti si urarea ca toti acei ce poarta numele Maria si derivatele sale sa primeasca de la Dumnezeu binecuvintarile sale, sanatate, fericire si implinirea tuturor gindurilor bune! La multi ani tuturor Mariilor!”.

Anamaria Chiorean

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772473