Home : Stiri : 2002-08-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Teoctist, prezenta cu substrat politic la Nicula

15.08.2002, Nicula, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3602   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Patriarhul da un puternic semnal de sustinere pentru ortodocsii din Ardeal, in litigiul cu greco-catolicii * Retrocedarea lacasurilor de cult este una dintre conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru admiterea in NATO

In fiecare an, de Sfinta Maria, sute de mii de credinciosi iau cu asalt Manastirea Nicula, din judetul Cluj, pentru a se ruga la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Anul trecut, ocazia adunarii atit de multor oameni nu a fost ratata de politicienii care au doritsa fie vazuti in mijlocul multimilor. Si daca, pina in 2001, doar Petre Roman mergea la Manastirea Nicula de Sfinta Maria, anul trecut si-au facut aparitia si premierul Adrian Nastase alaturi de alti lideri ai PSD. Sarbatorile de la Manastirea Nicula sint insa umbrite de conflictul dintre greco-catolici si ortodocsi, manastirea fiind construita de Biserica Greco-Catolica si data Bisericii Ortodoxe la sfirsitul anilor ‘40, printr-o decizie a regimului comunist.

Lacas de rugaciune si dosar in instanta

Dupa 1989, greco-catolicii au solicitat retrocedarea manastirii, disputa ajungind in instanta. Solicitarea se judeca acum la Tribunalul Bacau, insa, intre timp, ortodocsii au inceput construirea unei noi biserici si a 30 de chilii. Lucrarile au fost sistate printr-o decizie a Curtii de Apel Cluj, contestata acum la Judecatoria Gherla, unde a fost admisa in parte, ortodocsii avind voie sa finalizeze constructia pentru sarbatoarea de azi. Anul trecut, si premierul Nastase s-a implicat in conflict, promitindu-le ortodocsilor ajutoare guvernamentale pentru finalizarea lucrarilor. Acum, Nastase a renuntat sa mai mearga la Manastirea Nicula, dindu-si seama, probabil, de implicatiile politice ale actului sau. In perspectiva summit-ului NATO de la Praga, Romania trebuie sa dea semnale clare privind retrocedarea lacasurilor de cult, problema care a ajuns si in atentia Congresului SUA. Anul acesta, sarbatoarea are o semnificatie aparte fiindca se implinesc 450 de ani de atestare documentara a lacasului. Ocazie cu care Patriarhul Teoctist va oficia slujba Sfintei Maria la manastire, impreuna cu 20 de episcopi ortodocsi. Venirea lui Teoctist la Nicula ar putea fi interpretata ca avind loc la presiunile Arhiepiescopului Vadului, Feleacului si Clujului, Bartolomeu Anania, cunoscut drept opozant al retrocedarilor catre greco-catolici. In plus, este un semnal clar ca Bucurestiul ii sustine pe ortodocsii ardeleni in lupta cu greco-catolicii pentru Manastirea Nicula.

Organizatorii estimeaza ca anul acesta vor participa la ceremonii aproximativ trei sute de mii de credinciosi. Pelerinajul a inceput de marti. Trenurile care au trecut prin Gherla, venind dinspre Sighet, Bistrita sau Cluj, au fost mai aglomerate ca niciodata si aproape s-au golit in gara orasului. Majoritatea credinciosilor si-au adus cu ei corturi, saci de dormit, deoarece nu toti se pot odihni la manastire. Din gara Gherla, pelerinii au fost preluati de autobuze cu care au ajuns la manastire. Cite sase, sapte autobuze au asteptat fiecare tren care avea oprire in Gherla. Ele vor sta la dispozitia pelerinilor pina ce se vor termina ceremoniile. (L.P., C.P., E.O.)

Asezamint binecuvintat de Papa

Manastirea Nicula a fost infiintata in secolul al XVIII-lea de credinciosii greco-catolici, biserica fiind ridicata in 1859. Ea adaposteste celebra icoana pictata de preotul Luca din Iclod. In 1923, manastirea a fost declarata sanctuar marian de catre Papa Pius si a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Europa de est. In 1948, manastirea a trecut abuziv in administratea Bisericii Ortodoxe. Ea a fost revendicata in justitie, anul trecut, de Biserica Greco-Catolica. Ortodocsii au demarat insa construirea unei noi biserici, ctitorita de Arhiepiscopul Bartolomeu Anania, cea veche, greco-catolica, fiind lasata in paragina. (Lucian Purcareanu)

Nastase saluta vatra spiritualitatii ortodoxe

Desi nu s-a mai dus la Manastirea Nicula ca anul trecut, premierul Adrian Nastase le-a transmis pelerinilor un mesaj cu ocazia Sfintei Maria. In mesajul sau, Nastase arata ca sarbatoarea reprezinta pentru credinciosii ortodocsi un “popas spiritual important”, iar anul acesta, pentru credinciosii Sfintei Manastiri Nicula este si un moment jubiliar. Neobservind conflictul interconfesional din jurul lacasului, premierul sesizeaza ca “se aniverseaza implinirea a 450 de ani de la prima atestare documentara a acestei frumoase manastiri ortodoxe, o adevarata vatra de cultura si de spiritualitate ortodoxa romaneasca”.

Lucian Purcareanu

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771386