Home : Stiri : 2002-08-07
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Florentin Crihalmeanu este noul episcop greco-catolic al Eparhiei Cluj-Gherla

07.08.2002, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3024   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS Florentin Crihalmeanu
PS Florentin Crihalmeanu
A fost inscaunat cel mai tinar episcop roman * La festivitate a participat si Arhiepiscopul ortodox Bartolomeu Anania

Ieri a fost instalat la Catedrala Schimbarea la Fata din centrul Clujului, in prezenta a peste o mie de credinciosi greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla, noul episcop Florentin Crihalmeanu. Acesta a preluat toiagul arhieresc de la predecesorul sau, IPS George Gutiu, arhiepiscop ad personam din 1990. Nuntiului Apostolic Jean Claude Perisset si mitropolitul Lucian, au citit Bula papala cu decretul pontifical prin care Crihalmeanu a fost numit in acest post in data de 18 iulie. A transmis mesajul de felicitare din partea guvernului Stefan Ionita, director general in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor. Din strainatate a participat cardinalul Lubomir Husar, conducatorul Bisericii Greco-Catolice al Ucrainei. Pe linga reprezentantii celor 158 de parohii existente in eparhia Cluj-Gherla, au participat numerosi lideri religiosi din mai multe confesiuni, printre care Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, Gyorgy Jakobiny, episcop romano-catolic de Alba-Iulia, Tempfli Joszef, episcop romano-catolic de Oradea, Martin Ross, episcop romano-catolic de Timisoara, Gherghel Petru, episcop romano-catolic de Iasi, Arpad Szabo, episcop unitarian, Kovacs Gyula, consilier reformat, Mozes Arpad, episcop luteran, si altii. La festivitate au fost prezenti parlamentari, reprezentanti ai institutiilor locale, ai armatei.

In primul sau discurs in calitate de episcop, Florentin Crihalmeanu a ocolit diplomatic problema pe care o are biserica greco-catolica cu cea ortodoxa legata de retrocedarea bisericilor confiscate de regimul comunist, cerind sprijinul tuturor reprezentantilor bisericilor crestine si autoritatilor locale si centrale pentru educarea sanatoasa in spiritul moralei crestine a cetatenilor.

Crihalmeanu a absolvit cursurile Universitatii Tehnice, iar apoi Institutul Teologic Greco-Catolic, fiind hirotonit in 1990. A urmat numeroase cursuri si specializari in strainatate, fiind numit episcop auxiliar de Cluj-Gherla in 1996, apoi in timp record episcop eparhial.

Mihai Bacalu

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772174