Home : Stiri : 2002-08-07
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

La Cluj s-a realizat o interpretare psihologica a Bibliei

07.08.2002, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 5399   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
La doar 24 de ani, Radu Lucian Alexandru a lansat la Casa Municipala de Cultura din Cluj „Evanghelia interioara”, o carte de analiza aparuta sub tutela unui nou creat „Institut National de Studii si Cercetari Transdisciplinare”. Lucrarea este realizarea unui grup de tineri care impartasesc principiile „Manifestului” lui Basarab Nicolescu despre transdisciplinaritate. Ei considera ca publicul larg are probleme de adaptare la lucrari elaborate intr-o maniera specializata, propunind ca analizele sa fie facute din prisma mai multor discipline. Grupul lor cuprinde un jurist, un filosof, un economist, un psiholog, un matematician si un specialist in religie. Fiecare efectueaza cercetari pe domeniul pe care-l stapineste, urmind ca la intilnirile periodice, saptaminale, sa puna cap la cap cunostintele acumulate.

Evanghelia interioara, o carte de aproape 400 de pagini, trateaza subiectele cunoscute din Biblie, pornind de la premiza ca exista doua lumi, una exterioara si una interioara, doar ca cercetatorii si-au indreptat atentia pina in prezent in special spre lumea exterioara. Tinerii romani se uita insa inspre lumea interioara a Evangheliei, fara a nega evenimentele descrise, pornind si de la afirmatia lui Hristos din Evanghelia dupa Luca „Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul vostru” (Luca 17.21). Ei identifica corespondenta intre faptele si personajele din Evanghelie si lumea noastra interioara, stabilind simbolistica acestora. In acest scop, Radu Lucian a realizat 12 pictograme, in care comenteaza etapele dezvoltarii spirituale: Nasterea lui Isus, Magii, Fuga in Egipt, Botezul, Postul, Intrarea in Ierusalim, Rastignirea etc. Pe apostoli ii vede ca o concretizare a ideii de bine si adevar, ca o forma de cunoastere specifica. Petru - reprezinta cunoasterea legilor naturii, Andrei - iubirea, Iacov - ratiunea, Ioan - compasiunea, Filip - tainele naturii, Bartolomeu - fiul colinei din apa, Toma - cunoasterea stiintifica, Matei – distinctia dintre bine si rau, Iacov - creativitate, Levi - mistic, Simon - dorinta, Iuda - contradictiile interioare.

Dupa ce explica psihologic pacatele, tainele, pildele si minunile, autorul recomanda citeva actiuni utile de pus in practica, printre care largirea sferei de documentare, postul, autoanaliza, trairea virtuoasa.

Autorii luneca spre ezoterism

Stefan Iloaie, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Clujului si Feleacului, inscrie lucrarea intre scrierile cu caracter isihast care, in ultimele decenii, au tratat fenomenul religios ca un amestec de mai multe dogme. Parintelui Iloaie i se pare inedita formularea mai multor tipuri de post (de graba, de judecata, de gindire), dar faptul ca autorul trimite la o bibliografie extrem de darnica pentru ezoterism, in comparatie cu dogmele religioase traditionale, il califica pe acesta mai apropiat curentelor orientale.

Mihai Bacalu

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
14.05.2008 acces online de Radu
Cartea pomenita este postata în întregime pe blogul
http://crestinismul-simbolic.blogspot.com
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771478