Home : Stiri : 2002-06-27
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

IPS Bartolomeu Anania nu e de acord cu cartile de istorie

27.06.2002, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3602   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Bartolomeu Anania
Bartolomeu Anania

Arhiepiscopul ortodox al Vadului, Feleacului si Clujului, Bartolomeu Anania, a declarat ca manualele de istorie trateaza superficial momentele de referinta ale poporului roman si propune predarea unei istorii alternative in cadrul orelor de religie. Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului a propus Ministerului Educatiei si Cercetarii sa sublinieze mai accentuat rolul si momentele semnificative din istoria Romaniei in programa de istorie.

"Nu e vorba de un protest, de a amenda manualele care sint bune, elaborate de minister, dar cred ca in lectiile de religie va trebui sa punem accente speciale pe biografiile, pe datele biografice ale anumitor domnitori, vrem ca ele sa fie bine intiparite in sufletul si constiinta elevilor", a spus IPS Bartolomeu Anania. In opinia arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului, istoria trebuie predata copiilor pe intelesul acestora. "Par foarte stiintifice si reci, distantate ca niste manuale de matematici. Cind citesti o istorie facuta de Iorga, simti ca pagina de istorie e si Iorga insusi, sufletul sau. Nu simtim acelasi lucru la autorii actualelor manuale de istorie. Ceea ce vreau sa punem, sa inzestram aceste manuale de istorie si cu sufletul celui care le preda, ca si cu sufletul elevilor care le invata", a conchis inaltul ierarh. Initiativa este sustinuta si de Inspectoratul Scolar Judetean Cluj. Propunerea Arhiepiscopului Bartolomeu va fi discutata in Sfintul Sinod, la inceputul saptaminii viitoare.

Editia de Transilvania

Comentarii
09.05.2008 Bartolomeu, cel mai mare dusman al romanismului din Transilvania de Nedumeritul
Bartolomeu vorbeste despre cartile de istorie care sa trateze mai aprofundat evenimentele importante din istoria romanilor ?

Uitati-va la actiunile lui de demolare de biserici greco-catolice din Transilvania , prin care cauta sa stearga urmele romanesti de pe acest pamant romanesc sfant. Biserici romanesti greco-catolice construite in 1724 (vezi cazul Badon - Salaj) , si in urmatorii ani, cand romanilor nu le era permis sa construiasca biserici de piatra , iata ca sunt distruse de acest monstru cu barba si sutana.

Omul asta e cea mai mare rusine pentru BOR si Romania. Ce nu au distrus ungurii, nemtii, hortystii, rusii si comunisti, desavarseste el.

Domnul sa aiba mila de el ca mult rau a facut romanilor !

Nedumeritul
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772531