Home : Stiri : 2004-12-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

In urma acuzatiilor aduse de Augustin Osan, presedintele a organizatiei PSD Viile Satu Mare, Preotul greco-catolic Ioan Sas neaga ca ar fi facut indemnuri electorale duminica la biserica

14.12.2004, Viile SM, RO - Informatia-Zilei.ro Afisari: 2802   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Dupa cum ati putut citi in numarul trecut al cotidianul nostru, in pagina 3 a aparut un material intitulat “Nereguli sesizate la alegerile din judetul Satu Mare”. Conform unui comunicat venit din partea Inspectoratului de Politie Judetean, s-a publicat ca “La Viile Satu Mare, presedintele PSD a sesizat politia deoarece preotul greco-catolic si-a indemnat enoriasii sa-l voteze pe Basescu”. De asemenea, in comunicatul respectiv se mai specifica faptul ca “potrivit sesizarii presedintelui Organizatiei PSD Viile Satu Mare, la slujba de la ora 12 din localitatea Cionchesti, preotul greco-catolic Ioan Sas i-ar fi indemnat pe credinciosi sa-l voteze pe candidatul Aliantei PNL-PD”.

* “La biserica nu am pomenit nimic despre alegeri”, spune parintele Ioan Sas

Indignat de cele aparute in cotidianul nostru, ieri, parintele greco-catolic Ioan Sas s-a prezentat la redactia noastra declarind ca totul nu este altceva decit o incercare de a pata imaginea Bisericii greco-catolice din localitate. A lasat o “Dezminitire” pe care o redam in cele ce urmeaza:

“In calitate de preot al Parohiei Greco-Catolice din Viile Satu Mare si administrator parohial al Parohiei Greco-Catolice din Cionchesti, in urma articolului aparut in cotidianul “Informatia Zilei” din 13 decembrie a.c., doresc sa declar spre a fi publicate urmatoarele dezmintiri:

In urma sesizarii presedintelui PSD a organizatiei Viile Satu Mare, Augustin Osan, cum ca as fi afirmat in fata credinciosilor, la amvon, ca greco-catolicii sa nu-l voteze pe Adrian Nastase ci pe Traian Basescu - nu este adevarat. Acest fapt poate fi confirmat de credinciosii care au fost prezenti la Sfinta Liturghie. Nu am pomenit nimic despre alegeri.

Referitor la presedintele Organizatiei PSD Viile Satu Mare - Augustin Osan, pe care l-am considerat un bun crestin - il rog sa se documenteze bine inainte de-a face vreo afirmatie si sa nu pateze imaginea nimanui fara nici un motiv intemeiat.

Un vechi proverb românesc spune: "Spune-mi cine esti ca sa stiu cu cine stau de vorba".

Cred ca Biserica ortodoxa, cit si cea greco-catolica, ne indeamna pe fiecare la iubire, iar una din porunci spune: "Iubeste-ti aproapele", d-le Osan Augustin”.


* Evacuarea parintelui Ioan Sas din casa parohiala a fost suspendata

Parohia Greco-Catolica din Viile Satu Mare s-a mai confruntat cu o situatie dificila. In aceasta localitate, inca din 2002, Parohia ortodoxa a actionat in judecata Parohia greco-catolica pentru a intra in posesia casei parohiale, construita in 1978 de ortodocsi. Ambele comunitati reprezentate prin preotii Gheorghe Vilcu (ortodox) si Ioan Sas (greco-catolic) declara ca nu exista cale de intelegere pentru impartirea casei parohiale. In urma procesului intentat de Parohia ortodoxa, Tribunalul din Satu Mare - prin sentinta definitiva publica din 4 februarie 2002 - a acordat cistig de cauza ortodocsilor. Executorul judecatoresc Gheorghe Radu Danciu a avut de pus in aplicare o sentinta de evacuare fortata a casei de catre greco-catolici inca din 11 mai, dar acestia au depus un recurs, fapt pentru care executarea a fost aminata, deschizindu-se un alt proces de catre greco-catolici pentru a contesta in instanta aceasta sentinta considerata de ei nedreapta. Dupa o alta dezbatere din 10 septembrie executia s-a suspendat. Acum e liniste intre credinciosi, dar nu gresim daca afirmam ca lucrurile sint departe de a fi rezolvate.

A consemnat F.O.
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772218