Home : Stiri : 2004-07-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Popii cer legarea la dosare

02.07.2004, Bucuresti, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3808   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Patriarhia preseaza CNSAS sa nu publice numele preotilor informatori Popii cer legarea la dosare Dinescu: “Sa raspunda moral pentru ce au facut”

Patriarhia face presiuni asupra Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pentru a nu mai continua studierea dosarelor preotilor. Acest lucru a fost recunoscut de catre Andrei Plesu, membru CNSAS, simbata, in emisiunea lui Stelian Tanase, “Orient Expres”. Declaratia lui Andrei Plesu a venit ca replica la cea a preotului Gheorghe Istodor, invitat in emisiune, si care a acuzat presa, si mai ales “Evenimentul zilei”, ca a publicat extrase din dosarele unor preoti care ar fi colaborat cu Securitatea “fara nici o dovada”. Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, ne-a declarat ca CNSAS a primit o scrisoare oficiala “din partea preotimii, semnata de un episcop”. In scrisoare se cerea stoparea cercetarilor dosarelor preotilor, intocmite de fosta Securitate, motivindu-se ca Biserica este independenta, iar actiunea ar discredita-o. Dinescu nu a putut oferi mai multe amanunte privitoare la scrisoare deoarece ea nu a fost inca analizata de catre CNSAS. “Nu e deloc independenta. E finantata de stat, participa la toate intrunirile oficiale. Si chiar daca ar fi asa, asta nu inseamna ca nu ar trebui sa raspunda moral pentru ce au facut”, ne-a declarat Mircea Dinescu.

TEODORA GEORGESCULUCIAN PURCAREANU

Dosarele au pus pe jar PatriarhiaDesi nu vor sa recunoasca oficial, o parte a clericilor Bisericii Ortodoxe Romane au intrat in panica o data cu demararea verificarii dosarelor de Securitate de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Foarte putini dintre preotii si ierarhii asupra carora plana acuzatia de colaborare cu Securitatea au avut curajul de a-si recunoaste greselile. Printre acestia se numara: I.P.S. Nicolae Corneanu, in 1990, I.P.S. Andrei Andreicut, in 1996, si preotul Eugen Jurca, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Timisoara, anul acesta. Lor li se adauga I.P.S. Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Clujului, care s-a aratat dispus sa accepte sa-i fie publicat oricind dosarul de Securitate. Pina in 1999, verificarea dosarelor de Securitate ale clericilor a fost blocata sub diferite pretexte. O data cu infiintarea CNSAS, sperantele aflarii adevarului au crescut. Cu toate acestea, de aproape trei ani, nici un dosar al vreunui preot, oricit de marunt, nu a fost dat publicitatii. Desi pe data de 7 martie 2001, Constantin Buchet, membru al CNSAS, a anuntat ca institutia a inceput verificarea sefilor celor 15 culte religioase in Romania, nici pina in ziua de astazi nu s-a aflat nimic. Ba, mai mult, cererile facute de diferite organizatii si asociatii civile zac si ele la CNSAS. In pura traditie bizantina, Biserica Ortodoxa Romana nu a luat nici o pozitie oficiala in privinta dosarelor Securitatii, preferind sa adopte politica strutului. BOR a incercat chiar sa cistige teren de pe urma a doua scandaluri mediatice: “Articolul 200” si “Dosarul Teoctist”. Pe fondul acestora, ierarhi ai BOR au declarat ca aceia care doresc deschiderea dosarelor Securitatii nu urmaresc decit “distrugerea bisericii stramosesti”.Cert este ca, dupa declansarea celui de-al doilea scandal, Patriarhul Teoctist s-a intilnit de citeva ori cu Ion Iliescu pentru a discuta pe tema dosarelor. Nu se stie precis care a fost rezultatul acestor convorbiri, insa mai multi ierarhi ar fi spus ca “nu ne vor da astia dosarele publicitatii niciodata”. Trebuie mentionat ca, potrivit legii, dosarele actualilor agenti SRI sau cele considerate “de importanta nationala” nu vor fi date publicitatii. In plus, nu toate dosarele de la Serviciul de Informatii Externe (SIE) au ajuns la CNSAS.

FLORIAN BICHIR

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772287