Home : Stiri : 2005-01-04
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

La procesul desfasurat la Curtea de Apel Oradea, greco-catolicii au cistigat biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil"

04.01.2005, Satu-Mare, RO - Informatia-Zilei.ro Afisari: 3039   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
In aceeasi situatie se afla cimitirul de linga gara si bisericuta din incinta cimitirului

Dupa cum v-am mai informat, Biserica Greco-Catolica Satu Mare (str. N. Golescu, nr. 2) este in proces cu Parohiile Ortodoxe II Satu Mare, VI Satu Mare si Statul român pentru retrocedarea Bisericii "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" (str. 1 Decembrie 1918), cimitirul de linga statia CFR si bisericuta din incinta cimitirului. Procesul desfasurat la Curtea de Apel Oradea - Dosar civil nr. 2.230/2004 - a avut o ultima sedinta publica in 13 decembrie 2004, dupa care prin Decizia civila nr. 1.275/2004-A instanta a dat drept de cistig greco- catolicilor.

* "Se obliga ca piritii (Parohiile ortodoxe) sa lase reclamantei (Biserica greco-catolica) in deplina proprietate imobilele inscrise in CF nr. 949 Satu Mare"

Iata ce se mentioneaza in Decizia definitiva: "In numele legii, se obliga ca piritele (este vorba despre Parohiile ortodoxe mentionate mai sus) sa lase reclamantei (Biserica greco-catolica) in deplina proprietate imobilele inscrise in CF nr. 949 Satu Mare, nr. top. 3.218/1, 3.218/2 si 283; dispune evacuarea acestora din imobilele respective. Se respinge actiunea fata de Statul român aceasta fiind inadmisibila, piritul neavind calitate procesuala pasiva".

* Greco-catolicii s-au mai judecat cu ortodocsii la Satu Mare, neavind cistig de cauza

Problema Bisericii ortodoxe "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Satu Mare este una destul de sensibila deoarece sfintul lacas a fost construit si folosit de catre greco-catolici pina in `48 la instaurarea regimului comunist, care a desfiintat acest cult. De atunci si pina in prezent biserica este detinuta si folosita de catre comunitatea ortodoxa, fapt contestat de partea greco-catolica. Greco-catolicii au pierdut in prima faza procesul dupa 10 dezbateri desfasurate la Tribunalul Satu Mare. Dosarul s-a redeschis la Curtea de Apel Oradea, la 26 martie 2004. S-a obtinut o aminare pina in 28 iunie 2004, iar de aici pina la 7 septembrie 2004, urmind ca in 13 decembrie - anul trecut - Curtea de Apel Oradea sa decida in favoarea greco-catolicilor.

* Protopopiatul greco-catolic din Satu Mare a adresat un memoriu si la Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki

Va reamintim ca Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare a adresat in perioada desfasurarii proceselor un memoriu Ministerului Justitiei, Camerei Deputatilor si Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (AADO-CH), cerindu-le sa intervina "in cadrul atributelor si conform competentelor" lor pentru a curma incalcarea dreptului la proprietate de catre stat si Biserica Ortodoxa Româna, in ceea ce priveste cele trei proprietati imobiliare din Satu Mare: biserica din str. 1 Decembrie 1918, cimitirul de linga statia CFR Satu Mare si bisericuta din cimitir. De asemenea, Mitropolia Româna Unita cu Roma (Greco-Catolica) de la Blaj a anuntat ca va actiona in contencios administrativ deciziile nelegale si neconstitutionale; de asemenea, AADO-CH a protestat radical si public impotriva incalcarii de catre executiv a dreptului de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, reamintind ca dreptul de proprietate depinde numai de actele care dovedesc calitatea de proprietar.

Florian Oprea
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772462