Home : Stiri : 2000-08-04
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Referendum pentru homosexuali

04.08.2000, Bucuresti, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3192   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Se reia ofensiva impotriva abrogarii articolului 200. Sfintul Sinod este gata sa ceara Referendum pentru homosexuali

In ultima lor sesiune parlamentara, senatorii au de rezolvat o problema foarte delicata: abrogarea articolului 200 din Codul penal, cel care incrimina homosexualitatea. Lucru pe care deputatii l-au facut deja. Problema este delicata pentru ca, la reluarea dezbaterilor pe aceasta tema, Biserica Ortodoxa a anuntat prin Preasfintitul Teofan Sinaitul, vicar-patriarhal si secretar al Sfintului Sinod, ca, in eventualitatea modificarii articolului 200, “autoritatea legiuitoare se va plasa in opozitie fata de majoritatea covirsitoare a propriului electorat, ceea ce, in ultima instanta, inseamna un atentat la adresa democratiei”. In sinul sinodalilor nostri s-a creat un puternic curent de opinie care sustine, nici mai mult, nici mai putin decit solicitarea unui referendum national in vederea legiferarii homosexualitatii.

Vrem sa intram in Europa, nu in Sodoma

La viitoarea intrunire a Sfintului Sinod din 12-14 septembrie, ierarhii nostri vor discuta problema homosexualitatii. Politicienii ignora, spun ierarhii, forta reala a Bisericii Ortodoxe, cea mai credibila institutie din Romania, potrivit sondajelor de opinie. Ideea unui referendum national asupra homosexualitatii a incoltit de mai mult timp in rindul sinodalilor. In fruntea acestui curent este Inalt Preasfintitul Bartolomeu Anania, unul dintre cei mai respectati ierarhi si una dintre cele mai autorizate voci in ortodoxie. Arhiepiscopul Clujului conduce de fapt intreaga Mitropolie a Ardealului o data cu imbolnavirea mitropolitului Antonie Plamadeala. Adversar neimpacat al legiferarii homosexualitatii, I.P.S. Bartolomeu Anania a declarat de nenumarate ori ca “vrem sa intram in Europa, nu in Sodoma”. In plus, joia trecuta, in timpul unei intrevederi avute cu Valeriu Stoica, Preafericitul Teoctist si P.S. Teofan Sinaitul i-au cerut expres ministrului justitiei sa nu legifereze homosexualitatea. Se pare ca politicienii, aflati in campanie electorala, agreeaza ideea tergiversarii in cazul articolului 200, temindu-se de pierderea unor voturi, tinind cont de influenta pe care o are Biserica in rindul unui electorat covirsitor ortodox.

Biserica Ortodoxa face apel la credinciosi

Abrogarea articolului 200 din Codul Penal inseamna, practic, legalizarea homosexualitatii. Masura a fost luata in Camera Deputatilor la presiunea expresa a Consiliului Europei, care a amenintat cu monitorizarea tarii noastre. De-a lungul anilor, Bisrica Ortodoxa a respins cu fermitate legalizarea homosexualitatii, considerata impotriva invataturilor crestine fundamentale din Sfinta Scriptura. In opinia Bisericii, care nu considera inchisoarea drept solutia pentru eradicarea acestui flagel, actuala forma a articolului 200 da impresia normalitatii acestei practici care este impotriva firii. “Actuala propunere legislativa provoaca grave confuzii intre normal si anormal, bine si rau, notiuni clar precizate nu numai de principiile moralei crestine, dar si de cele mai elementare reguli ale bunului simt”, sustin oamenii Bisericii. Cu exceptia citorva clerici ajunsi in parlament si a unor voci stinghere, cel care s-a opus mult mai dur legiferarii acestei practici necrestine a fost Patriarhul Teoctist. Chiar in ziua in care deputatii luau in discutie articolul, Intiistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a trimis o scrisoare deschisa in care a atacat in termeni foarte duri aceasta initiativa. “Intentia de abrogare a articolului 200 privitor la practicile contra firii ne produce mihnire si ingrijorare... Biserica respinge iubirea necurata pentru a proteja si promova iubirea sfinta, asa cum este voita de Dumnezeu, Creatorul omului; respinge tirania patimilor egoiste si fara rod de viata pentru a proteja libertatea de a trai in virtute; respinge ceea ce este impotriva firii... Biserica, in calitatea sa de constiinta morala unificata a poporului roman, fara a se substitui Parlamentului Romaniei, face apel la credinciosii ei, membri ai celor doua Camere, sa apere demnitatea omului, sanatatea morala a poporului, stabilitatea familiei si renasterea spirituala a societatii romanesti”.

FLORIAN BICHIR Politicienii n-au chef de referendum: “Ce face fiecare sub plapuma il priveste”

Presedintele PNL, Mircea Ionescu-Quintus, nu este de acord cu realizarea unui referendum pe tema dezincriminarii homosexualitatii. “Doamne fereste! Daca pentru treaba asta facem referendum, atunci ce mai facem pentru legile adevarate?”, a raspuns Quintus referitor la aceasta chestiune. Liderul liberal ne-a mai declarat, totodata, ca “nu stie” cum va vota grupul parlamentar al PNL din Senat in privinta articolului 200 din Codul penal. In aceeasi chestiune, Marko Bela, presedintele UDMR, declara: “Sintem de acord cu modificarea articolului 200 din Codul Penal, astfel incit sa indeplinim criteriile Uniunii Europene. De un referendum nu cred ca este nevoie. Problema asta nu este atit de grava ca sa necesite un referendum”. Nici liderul grupului parlamentar al PDSR din Senat, Doru Ioan Taracila, nu este de acord cu organizarea unui referendum pe aceasta tema. “Eu cred ca un referendum poate fi organizat in chestiuni de principiu importante”, a precizat el. Taracila ne-a declarat ca grupul PDSR nu a luat inca o decizie privind modificarea articolului 200, insa personal este de acord cu acest lucru. “Eu cunosc exigentele comunitatii europene pe aceasta tema si am incercat de nenumarate ori sa trec modificarea pe ordinea de zi. Chiar daca Biserica Ortodoxa nu va fi de acord, cred ca ce face fiecare sub plapuma il priveste”, a conchis liderul PDSR.

Consiliul Europei mai asteapta o saptamina

Neabrogarea articolului 200 Cod penal ar putea atrage declansarea unei noi monitorizari a Romaniei de catre Consiliul Europei. Forul european ne-a averizat ca trebuie sa ne aliniem standardelor europene si am ramas cu mult in urma si la acest capitol. Pe 9 septembrie, Comisia de Monitorizare a Consiliului Europei va lua o decizie in acest sens. In privinta referendumului, conform articolului 90 din Constitutia Romaniei si Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, doar seful statului, “dupa consultarea parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national”.

TEODORA GEORGESCU

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771649