Home : Stiri : 1999-03-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Azi va incepe pelerinajul Icoanei Facatoare de Minuni de la Nicula

25.03.1999, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3434   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Asteptat cu sufletul la gura de sute de mii de credinciosi, Azi va incepe pelerinajul Icoanei Facatoare de Minuni de la Nicula

Icoana Facatoare de Minuni de la Manastirea Nicula e una dintre cele mai cunoscute din sud-estul Europei. La ea se inchina, anual, milioane de credinciosi din tara si strainatate. Ea va porni astazi, in Postul Pastilor, intr-o procesiune sfinta catre Cluj. Icoana a fost realizata acum 300 de ani de preotul Luca, din Iclod, si este considerata facatoare de minuni. Ea a fost observata plingind pentru prima data pe 15 februarie 1694 de niste ofiteri austrieci, iar lacrimile au curs neintrerupt pe chipul Fecioarei Maria pina pe 12 martie. O luna mai tirziu, ea a fost asezata in Capela Castelului de la Benediuc, unde o comisie formata din trei iezuiti a cercetat si confirmat minunea icoanei plingatoare. A ramas in istorie momentul ruperii Transilvaniei de tara, cind Icoana Fecioarei Maria a lacrimat din nou. In timpul regimului comunist aceasta a trebuit ascunsa pentru ca mii de credinciosi veneau in pelerinaj la Nicula. In 1991 ea a fost restaurata si in 12 martie 1992, dupa 298 de ani, ea a fost readusa la Nicula. Astazi, la ora 10.00, IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Clujului, Vadului si Feleacului, va oficia la Nicula Sfinta Liturghie Arhiereasca. La ora 15.15 procesiunea va pleca spre Cluj, iar la ora 16.00 va avea loc slujba de pomenire la mormintul preotului Luca din Iclod. Procesiunea se va incheia cu vecernia de la Catedrala Ortodoxa din Cluj-Napoca. Timp de trei zile se vor organiza diferite manifestari cu caracter religios dedicate manastirii si icoanei de la Nicula. Simbata, pelerinajul va continua la Biserica Sfintii Apostoli, din cartierul Manastur, si se va incheia cu Liturghia oficiata la aceeasi biserica de PSS Irineu Bistriteanul.

BOGDAN EDUARD

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772387