Home : Stiri : 1998-05-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Romania va fi homosexuala sau nu va fi in Europa?

15.05.1998, Bucuresti, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3590   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
In urma cu o saptamina, guvernul Radu Vasile, prin glasul ministrului de justitie, a anuntat adoptarea unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Potrivit acestui proiect dispozitiile care incrimineaza relatiile sexuale intre persoanele de acelasi sex vor fi abrogate. In curind nu ne vom mai putea mira daca pe Calea Victoriei sau in Cismigiu vom vedea un El si un El sau o Ea si o Ea sarutindu-se patimas sau exersind preludiile unui act sexual. Desi in anii trecuti Biserica ortodoxa si cea Catolica, precum si organizatiile religioase studentesti au fost deosebit de vehemente in protestele lor, anul acesta Patriarhia Romana a dat publicitatii, doar dupa solicitari insistente, un punct de vedere oficial in legatura cu aceasta initiativa legislativa. Va prezentam in continuare pozitiile adoptate de trei inalti ierarhi ai B.O.R., precum si punctul de vedere al unui preot paroh care a fost, in decembrie 1989, in primele rinduri ale luptei pentru rasturnarea dictaturii ceausiste, preotul Sandi Mehedintu de la Biserica Coltea, situata la km.0. Din partea legislativului reactiile au fost impartite, chiar daca toti vor integrare europeana.

• P.S. Teofan Sinaitul - episcop vicar patriarhal - secretar al Sfintului Sinod al B.O.R: "... un atentat la adresa democratiei"

1. La o analiza atenta a textului proiectului de lege, constatam ca acesta este impotriva invataturii crestine fundamentata pe Sfinta Scriptura, familiei si traditiei poporului roman si, in acest context, Biserica Ortodoxa Romana nu poate sa nu-si exprime ingrijorarea fata de aceasta initiativa.
2. Biserica nu considera inchisoarea ca solutia cea mai eficienta pentru eradicarea acestui flagel, ci doreste gasirea acelei forme pentru articolul 200 din Codul Penal care sa nu dea impresia normalitatii acestei practici impotriva firii si sa nu favorizeze manifestarile publice (reviste proprii, cluburi, propaganda prin mass-media etc.). Actuala propunere legislativa provoaca grave confuzii intre normal si anormal, bine si rau, notiuni clar precizate nu numai de principiile moralei crestine, dar si de cele mai elementare reguli ale bunului simt. Dimpotriva, reformularea articolului 200 trebuie sa protejeze demnitatea umana, stabilitatea familiei, sanatatea morala a natiunii.
3. Unul dintre principiile fundamentale ale democratiei este respectarea vointei electoratului. In eventualitatea legiferarii proiectului de lege al Guvernului astfel formulat, autoritatea legiuitoare se va plasa in opozitie fata de majoritatea covirsitoare a propriului electorat, ceea ce, in ultima instanta, inseamna un atentat la adresa democratiei.

• Parintele paroh Sandi Mehedintu: "Prin acest articol se adera la lucrarea diavolului"

Daca se abdica de la aceasta lege morala a societatii romanesti, atunci sintem cazuti in prapastie. Se dovedeste degradarea morala si fizica a fiintei umane fiind un atentat la perpetuarea neamului romanesc. Dumnezeu a facut barbat si femeie si le-a poruncit: "Cresteti si va inmultiti, umpleti pamintul si-l aveti in stapinirea voastra". Prin acest articol se adera la lucrarea diavolului care intotdeauna a fost si este impotriva firii umane. Va fi pierderea firii omenesti. Cei care fac caz de morala crestina si nu o au in fiinta lor si nu o traiesc, sa renunte a se folosi de cuvintul crestin si a se adaposti sub umbra lui. Nu trebuie ca poporul roman sa fie ingenuncheat de Europa, abdicind de la morala sa crestina de secole. In lumina Invataturii Sfintei Evanghelii, noi trebuie sa continuam morala crestina bazata pe munca, cinste si adevar si atunci vom avea certitudinea ca europenii ne vor cere in lumea lor. Cita vreme nu exista la acest popor morala crestina, dreptatea, slujirea adevarului si munca cinstita nu putem nadajdui la progres. Sa ne lumineze Dumnezeu mintea sa slujim Calea Adevarului si Viata in lumina Sfintei Evanghelii si toate ni se vor adauga noua. Dumnezeu sa ne ajute!

• PS Andrei - episcop de Alba Iulia: "...ne aflam in fata unei modalitati de incurajare a aberatiilor din societate"

"Parerea mea nu poate fi alta decit parerea Bisericii, iar Biserica atunci cind se exprima asupra unui lucru se inspira din Sfinta Scriptura si Sfinta Traditie. Sfinta Scriptura, in epistola catre Romani, capitolul I, de la versetul 26 inainte, exprima sugestiv starea de ratacire, de alienare, a omului astfel: "Pentru aceia, Dumnezeu i-a dat unor patimi de ocara, ca si femeile lor au schimbat fireasca rinduiala cu cea impotriva firii, asemenea si barbatii lasind rinduiala cea dupa fire, a partii femeiesti, s-au cuprins in pofta lor, unii pentru altii, barbati cu barbati, savirsind rusinea si luind in ei rasplata cuvenita ratacirii lor". Sint boli teribile in lumea aceasta, care isi au radacina aici, intr-o viata sexuala anormala, daca ar fi sa pomenim doar SIDA. Sintem impotriva permisivitatii deosebite a acestei legi. Nu sintem pentru pedepsirea oamenilor, ci pentru indreptarea lor, pentru ca Hristos a venit sa-i indrepte. Categoric insa, Biserica este impotriva homosexualitatii, deoarece in momentul in care aceste relatii sint tratate ca fiind lucruri firesti, normale, ne aflam in fata unei modalitati de incurajare a aberatiilor din societate. Si Sfintele Canoane sint impotriva acestui pacat. Nu sintem nici pentru a-i intemnita pe acesti oameni, dar nici pentru a incuraja acest pacat printr-o lege".

• I.P.S. Bartolomeu Anania - arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului: Biserica Ortodoxa din Romania va lupta impotriva homosexualitatii prin rugaciuni si predici"

I.P.S. Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca potrivit invataturilor biblice, Biserica este impotriva homosexualitatii aunul dintre cele mai grele pacate".Cu toate acestea, Biserica nu se poate opune legal initiativei executivului. In asemenea conditii: "Biserica va lupta impotriva acestui pacat prin mijloacele sale specifice: predica, rugaciunea, invatatura etc".

In Parlament: unii Da iar altii BA

• Doru Ioan Taracila - PDSR

Nu stiu daca aceasta este cea mai mare problema a anului 1998, dar in mod cert se impune o noua reglementare a relatiilor de acest tip, vizind modificarea Codului Penal. De altfel, in 1993 eram vicepresedinte al Senatului atunci cind am sustinut excluderea din CP a acestei infractiuni. Deci eu cred ca in ceea ce priveste viata intima a unei persoane, chestiunile sint de o asemenea importanta incit nu pot cadea sub incidenta C.P.

• Ioan Gavra - PUNR

Era firesc si normal cind aceste fapte publice se sanctionau. Credinta noastra crestineasca spune ca acestea nu sint admise in public. Sigur ca este o boala a fiecaruia; nimeni nu poate sa condamne personal pe cineva din acest punct de vedere pentru o deviere umana. Dar acestea se fac confidential, in intimitate, lucru pentru care nu sint sanctionati. In public, daca s-ar face asa ceva, eu cred ca ne-am schimba pina si credinta. Romanii au o anumita rusine sociala, o anumita pudoare la acest capitol si este bine sa ne-o pastram. Eu sint de acord cu solicitarea BOR ca faptele in public de acest gen sa fie sanctionate.

• Marko Bela - UDMR

Dupa parerea mea, Biserica nu trebuie sa se implice in ceea ce priveste activitatea legislativa a institutiilor statului si a parlamentului. Incetul cu incetul, riscam sa devenim ridicoli deoarece de ani de zile ni se cere sa ne corelam legislatia cu ceea ce exista in Occident in acest domeniu. Nu este vorba de o inventie de-a noastra, ci pur si simplu ar trebui sa legiferam in asa fel ca in Occident. Eu nu sustin neaparat sa copiem totul, fara sa facem analiza noastra, insa din acest punct de vedere nu cred ca este cazul sa avem o opinie separata.

• Deputatul Cristian Radulescu - PD

Este o schimbare binevenita, reprezinta adevarata aliniere la standardele europene si dupa aceasta formulare nu o sa mai fim abordati peste hotare ca nu ne-am aliniat legislatiei internationale. In ceea ce priveste disputa cu BOR, aici este vorba de niste explicatii care trebuie date si bine intelese. Eu am citit explicatiile ministrului Stoica relativ la ceea ce intentioneaza sa modifice in Codul Penal si mi-a fost clar ca dinsul nu vrea sa legifereze homosexualitatea sau sa o lase sloboda, ci sa plaseze infractiunile de acest gen acolo unde trebuie, iar activitatea homosexuala sa fie considerata o alternativa personala de viata sexuala care sa se petreaca in intimitate.Orice posibilitate de scandal insa va trebui pedepsita cum sint celelalte tentative de injurii la morala publica (care se petrec si in actele sexuale normale).

• Dep. Dumitru Balaet - PRM

Sint impotriva modificarilor la Codul Penal in privinta art. 200. Socotesc ca este o presiune externa la care guvernul cedeaza foarte usor si grupul parlamentar majoritar da dovada de lipsa de consecventa si verticalitate. In legislatura trecuta reusisem sa ajungem la un echilibru in aceasta chestiune tocmai cu sprijinul fostei opozitii.Acum se cedeaza in mod las si consideram ca modificarile sint impotriva politicii nationale consecvente, iar atitudinea BOR de condamnare este justificata pe deplin.Parerea mea sincera: nu voi vota nici in comisia juridica si nici in plen pentru modificari la art. 200.

• Sen. Tiberiu Vladislav - PNL

Din punctul meu de vedere, sint pentru modificarile propuse de ministrul Stoica, pentru ca trebuie sa ne aliniem legislatiei europene. In acelasi timp insa trebuie sa gasim o formula pentru textul de lege prin care sa se tina cont si de parerea BOR.

• Dep. Ionel Roman - PNTCD

Bineinteles ca sint de acord cu atitudinea BOR de condamnare a acestor acte. Nu putem admite asa ceva indiferent de normele internationale si de recomandarile C.E. Ramin la ideea ca faptele homosexuale trebuie pedepsite pentru ca ele reprezinta un regres pentru societate si un pericol de contaminare tot pentru societate.Parerile in PNTCD sint impartite in aceasta problema; ea nu s-a discutat, dar oricum nu sint singurul care isi exprima parerea ca nu putem admite asa ceva.

NICOLETA VERA

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771448