Home : Stiri : 1998-04-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

"Europa ne propune sa acceptam homosexualitate, electronica, droguri, avorturi, inginerie genetica"

16.04.1998, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 2868   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
In viziunea IPS Bartolomeu Anania, "Europa ne propune sa acceptam homosexualitate, electronica, droguri, avorturi, inginerie genetica" Intre coruptia prin seductie a diavolului si coruptia functionarului public nu este decit un pas

Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, a sustinut recent, la Alba Iulia, intr-o conferinta cu tema "Coruptia spirituala", ca este incorecta formula utilizata in ultima vreme potrivit careia Romania trebuie sa intre in Europa. "Este un nonsens sa intram sau sa nazuim sa intram in Europa, deoarece Romania a fost intotdeauna in Europa din punct de vedere istoric, geografic, cultural si spiritual. Ba chiar prin prisma culturii si civilizatiei am fost cu mult inaintea Europei", a subliniat inalta fata bisericeasca. Bartolomeu Anania a marturisit ca il ingrijoreaza "Europa in care ni se propune sa intram - o Europa construita exclusiv pe economic si politic, in care nu se gaseste nici o urma de spiritualitate, de cultura, iar de religie nici nu poate fi vorba. O Europa saracita, decapitata de spirit, ceea ce este mai mult decit ingrozitor". Arhiepiscopul de Cluj a subliniat ca, "in schimbul primirii, Europa ne impune sa acceptam sex, homosexualitate, vicii, droguri, avort si ne propune stimularea electronicii si a ingineriei genetice, a carei ultima cucerire pare sa fie clonarea".

Lupta impotriva coruptiei este o himera in Romania

IPS Bartolomeu Anania a subliniat ca, din punctul de vedere al coruptiei lumesti, obisnuite altfel spus, sintem pusi in situatia de a lupta impotriva unei himere, deoarece, legal, nu exista infractiunea de coruptie in Codul Penal autohton. Cu toate acestea, parintele Anania a recunoscut ca acest flagel se manifesta pe scara larga, la toate nivelurile, dar in special in administratie, indeosebi in rindul functionarilor publici. "Exista coruptie in invatamint, sanatate, politie si chiar in justitie - care ar fi trebuit sa fie incoruptibila - dar si in biserica. La noi, acest fenomen se numeste simonie, adica cumpararea harului sau a unui rang bisericesc cu bani sau cu altceva", a subliniat Prea Sfintia Sa, care a tinut sa adauge ca, din punct de vedere legal, "lupta impotriva coruptiei este o himera". Bartolomeu Anania a explicat ca pentru coruptie nu exista un corespondent duhovnicesc, insa jaful duhovnicesc este singurul jaf pe care Dumnezeu il accepta. Insusi cuvintul coruptie este un neologism in limba romana, a mai spus Parintele Anania, deoarece, ca si in alte limbi de altfel, coruptie sau corupere se traduce in romana prin stricaciune, descompunere sau putrezire. Arhiepiscopul de Cluj a mai afirmat ca termenul "viata vesnica" se defineste prin "slava, cinste si nestricaciune, deci incoruptibilitate". "Coruptie mai inseamna, uneori, si seductie, insa hotarul dintre coruptie si seductie este destul de subtire. Totusi, seductia este puterea cuiva de a se face simpatic, iar procesul de evanghelizare, de propovaduire evanghelica se face prin seductie", a mai spus IPS Bartolomeu. Citind textele biblice, Anania a reamintit cuvintele lui Iisus, care le-a spus discipolilor sai: "Mergeti sa predicati Evanghelia doar cu dubla arma, a cuvintului si a exemplului personal". Aceste cuvinte sint exemple de netagaduit ale evanghelizarii prin seductie, sau chiar prin coruptie, a marturisit Bartolomeu Anania. Coruperea textului biblic - "o coruptie spirituala de cea mai joasa speta"

Bartolomeu Anania a precizat ca, in zilele noastre, coruptia spirituala se realizeaza prin coruperea textului biblic. Aceasta se realizeaza prin trei metode: a corupe un text prin copiere gresita, inainte de tipar; a falsifica textul, prin inlocuirea cu buna stiinta a unui cuvint cu un alt cuvint si prin traducerea dintr-o limba in alta limba dupa criterii aleatorii, ideologice. La acest ultim capitol, Arhiepiscopul de Cluj a exemplificat prin expresia "nu va inchinati la idoli", care, in mai multe Biblii romanesti, a fost tradusa eronat prin "nu va inchinati la icoane". In final, parintele Anania a recomandat tuturor credinciosilor sa recurga la un proces purificator, prin lepadarea de egoism, egocentrism si egolatrie, si prin spovedanie, mai ales acum, cind ne apropiem de Sfintele Pasti.

LUCIAN DOBRATER

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772094