Home : Stiri : 1998-04-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Biserica in politica?

13.04.1998, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 4199   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Intr-o conferinta duhovniceasca sustinuta saptamina trecuta la Alba Iulia, IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, declara ca va propune, la viitoarea intrunire a Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca principalul cult religios din Romania sa se implice in viata politica. Anania si-a motivat propunerea prin aceea ca, la ora actuala, "au ajuns toti nechematii sa ne conduca" si ca, de aceea, BOR isi va selecta oamenii care vor fi trimisi in parlament. De asemenea, preotii ar urma sa recomande in timpul slujbelor pe cei in care Biserica are incredere. "Sugestia" Inalt Prea Sfintiei sale a iscat luari de pozitie printre politicieni.

Merita amintit faptul ca, in sondajele de opinie realizate in decursul ultimilor ani, Biserica si Armata si-au disputat primele doua locuri in ceea ce priveste increderea acordata de romani institutiilor statului, procentul fiind de peste 70 la suta. Insa ca institutie, Biserica nu a facut politica.

Traian BAsescu, PD: "Va pot raspunde strict in numele Departamentului de relatii publice al Partidului Democrat: nu facem declaratii pe aceasta tema!".

Varujan Vosganian, PAR: "Cred ca preotii se pot implica in politica. De altfel, si in PAR avem, chiar la nivelul conducerii partidului, preoti. Insa, Biserica Ortodoxa Romana este o biserica nationala. Ea trebuie sa-i primeasca pe toti credinciosii. De aceea, cred ca Biserica, in calitate de institutie, nu trebuie sa faca politica".

Marko Bela, UDMR: "Biserica trebuie sa ramina la o inaltime morala fata de toate luptele politice. Eu unul, nu sint de acord cu o implicare a Bisericii, ca institutie, in politica. Nu cred ca ar fi bun un asemenea lucru."

Valentin Iliescu, PUNR: "Initiativa arhiepiscopului Bartolomeu Anania reprezinta un punct de vedere care exprima nemultumire fata de viata politica romaneasca. Bine ar fi fost ca, in toti acesti ani, politicul sa fi oferit cetatenilor mai multe motive de satisfactie, pentru a nu ajunge aici."

ADRIANA TIGANILA

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3697205