Home : Stiri : 1998-03-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Ortodocsii si greco-catolicii s-au batut, ca in noaptea Sfintului Bartolomeu, pe altarul bisericii "Schimbarea la fata"

15.03.1998, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3158   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Vineri 13, la Cluj, Ortodocsii si greco-catolicii s-au batut, ca in noaptea Sfintului Bartolomeu, pe altarul bisericii "Schimbarea la fata"

Nimeni nu s-ar fi gindit vreodata ca municipiul Cluj ar putea trai momentele sfirsitului de lume atit de acut ca ieri, vineri 13. O noapte a Sfintului Bartolomeu intimplata la lumina zilei. Manifestari de intoleranta care nu s-au mai intilnit niciodata in Romania. Este greu de crezut ca, intr-o tara care se vrea democratica, icoanele unei biserici pot fi rasturnate si peste ele sa se imparta pumni cu nemiluita, potrivit unui singur principiu: esti ortodox sau greco-catolic. Ceea ce s-a intimplat ieri la biserica "Schimbarea la fata" intrece orice inchipuire. Se pare ca nu intimplator cameramani de la cinci televiziuni din Ungaria au filmat cu minutiozitate fiecare scena. Cadre infioratoare care intrec in grozavie scenele filmate la Tirgu-Mures. In fapt, in biserica "Schimbarea la fata" s-a pogorit Apocalipsa. S-au derulat secvente de o disperare si o inversunare care nu s-au mai pomenit in orasul de pe malul Somesului nici macar pe vremea Caritas-ului. Reporterii "Evenimentului zilei" au iesit sifonati din aceasta confruntare. Mai mult, ei au reusit sa salveze de la linsaj un maior de politie imbracat civil care, pentru ca n-a raspuns pe loc daca este ortodox sau greco-catolic, s-a aflat la un pas de a fi strivit. Faptele incap greu in cuvinte. Echipa "Evenimentului zilei" s-a aflat in mijlocul acestui scandal interconfesional incredibil. In continuare va prezentam derularea acestui conflict care, timp de mai bine de sase ore, a transfomat Clujul intr-un oras al Antichristului.

Ora 9,00. Dupa apelul lansat cu o saptamina inainte de catre inaltii ierarhi, in fata bisericii "Schimbarea la fata" se aduna credinciosii ortodocsi. In acelasi timp, greco-catolicii se string in piata centrala a orasului aflata in imediata vecinatate a bisericii.

Ora 9,15. Nimeni nu crede ca se poate intimpla ceva. Isi fac aparitia citeva echipaje ale Politiei. Dupa discutii prelungite, executorul judecatoresc Marius Stolean anunta ca s-au ivit niste "impedimente" care afecteaza punerea in posesie a greco-catolicilor.

Ora 9,30. In biroul preotului ortodox Titus Moldovan, protopopul bisericii "Schimbarea la fata" incepe scandalul. Cameramani, fotoreporteri, de la tot felul de publicatii si posturi TV se calca in picioare. Se aud injuraturi, se dau verdicte, se lanseaza idei revansarde. Senatorul Matei Boila face apel catre toti greco-catolicii, in principal catre cei tineri, cerindu-le sa ocupe biserica.

Ora 11,00. Parlamentari furtunoase. Conflictul dintre ortodocsi si greco-catolici se muta in strada, sub privirile stupefiate ale trecatorilor: cine ar fi putut sa creada ca orasul se va transforma intr-o arena de lupta interconfesionala?

Ora 11,20. Pe o usa laterala patrund in biserica si ocupa naosul aproximativ 50 de tineri greco-catolici: semnalul razboiului. Greco-catolicii prezenti in biserica saluta interventia tinerilor cu aplauze si scandeaza: "Voi iesiti afara ! Voi iesiti afara !". Ortodocsii reactioneaza imediat. Presiunea din zona altarului devine de nesuportat. Nu mai avem aer si, pe loc, sintem luati de revere si somati sa raspundem daca sintem greco-catolici sau ortodocsi.

Ora 11,40. Greco-catolicii ajunsi fata in fata cu ortodocsii incep sa se loveasca cu pumnii si cu picioarele. Se izbeste cu capul in plina figura. Fiecare face ce stie sau ce poate. Curge singe. Sint loviti si ziaristii. Nimeni nu mai tine cont de nimic. Unii incearca sa scoata scaunele ca sa se poata misca si apara. Unei femei in virsta i se face rau si este scoasa pe brate afara. Bataia se opreste un moment apoi reincepe cu o frenezie diabolica. Icoana Maicii Domnului este rasturnata si un cretin fanatic danseaza urlind pe dinsa ca la concertele rock.

Ora 11,50. Nu mai pricepem ce se intimpla in jurul nostru. Ca sa scapam intregi lovim cu pumnii in stinga si in dreapta. Un preot blond si vinjos loveste setos cu piciorul fata unui copil cazut la pamint. Un tinar apuca sfesnicul urias si incearca sa-si faca loc. Un cap in gura si doi pumni il linistesc fulgerator.

Ora 12,10. Unul din reporterii "Evenimentului zilei" incaseaza primul pumn si se prabuseste intre oamenii care s-au transformat intr-o turma de animale turbate. Televiziunile straine filmeaza in draci. Nu te mai poti intelege cu nimeni. Pumnii sar din toate partile, nimeni nu mai stie cine pe cine loveste, icoanele au devenit arme, totul aduce cu sfirsitul de lume.

Ora 12,20. Un reprezentant al Politiei care nu raspunde pe loc daca este ortodox sau greco-catolic, se afla in pragul linsajului. Intervenim si reusim sa-l salvam in ultima clipa. Fanaticii ne potopesc sub lovituri si urla: "Mori daca nu esti ca noi!". Deodata se aud cintece religioase: greco-catolicii cinta un cintec despre IIsus Cristos. Ortodocsii - la fel. Nici urma de Politie. Motivatia: "Politia nu poate intra in biserica !".

Ora 14,20. Obositi si insingerati, cu fetele tumefiate, ortodocsii parasesc biserica devastata insotiti de citiva greco-catolici. Nimeni nu intelege pur si simplu ce se intimpla.

Ora 14,30. In sfirsit, echipajele ale Jandarmeriei si ale Politiei inconjura biserica. Se interzice accesul in zona. Se efectueaza doua retineri. Zona este declarata ca fiind una de periculozitate maxima. Insa ziaristii unguri continua sa filmeze: in citeva ceasuri lumea intreaga va sti ca Romania este o tara in care se manifesta nu numai intoleranta etnica ci si cea religioasa. Parintele Boila ride in pumni si spune ca a cistigat o batalie. Oamenii de pe margine il injura si il huiduie ca pe un tradator. Ziaristii maghiari filmeaza si asta.

Ora 14,45. Escortati de Politie, elevii Seminarului greco-catolic ies din biserica. De pe celalalt trotuar elevii Seminarului ortodox ii injura. Greco-catolicii fac semnul victoriei si le rid in nas. Ortodocsii sint urmariti de citiva indivizi. Acestia din urma sint blocati de un cordon de Politie. Ceva mai tirziu, ortodocsii se pornesc dupa greco-catolici si-i fugaresc pe strazile din centrul orasului. Citeva echipaje de Politie sint solicitate sa intervina. In cele din urma, atit elevii greco-catolici cit si cei ortodocsi se retrag in salile de curs.

Ora 16,00. Biserica este in continuare inconjurata de trupe. Stare de tensiune.

BOGDAN EDUARD, BOGDAN STANCIU

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772182