Home : Stiri : 2005-11-07
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

O Transilvanie si doua mitropolii

07.11.2005, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3795   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Centrul de greutate al BOR in Transilvania s-a mutat de la Sibiu, la Cluj

Decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de a rupe Mitropolia Ardealului in doua, una la Sibiu, condusa de IPS Laurentiu Streza, si o alta la Cluj, condusa de arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, Bartolomeu Anania, este una care are la baza o propunere venita din partea preotilor si a intelectualilor din Transilvania. Declaratia ii apartine IPS Bartolomeu Anania, noul mitropolit al Clujului, Alba-Iuliei, Bihorului si Maramuresului. Acesta a mai declarat pentru „Evenimentul zilei” ca „de mai multi ani se discuta despre infiintarea unei alte mitropolii in Transilvania, deoarece mitropolia de la Sibiu avea o arie de acoperire foarte mare. Am evitat pana acum sa discutam despre acest lucru, deoarece mitropolitul Plamadeala era bolnav si nu se cadea sa facem acest lucru”.

Intrebat cum comenteaza alegerea IPS Laurentiu Streza in scaunul de mitropolit de la Sibiu, Bartolomeu Anania a raspuns sec: „Nu comentez. Eu am votat in sinod pentru confirmarea lui in aceasta functie. La randul lui, si el a votat pentru infiintarea acestei mitropolii, la Cluj. Mi se pare ca impotriva au fost doua sau trei voturi”, a mai spus arhiepiscopul Bartolomeu.

Surprinzator, informatiile publicate de „Cotidianul”, contrazic afirmatiile IPS Bartolomeu Anania. Cei care au votat impotriva sunt, potrivit sursei citate, Mitropolitul Moldovei, IPS Daniel, mitropolitul de la Sibiu, IPS Laurentiu Streza si Damaschin, episcop al Sloboziei.

O decizie impusa

Starea de tensiune existenta in Sfantul Sinod, pe care insa Bartolomeu Anania a incercat sa o ascunda intr-un mod elegant, legata de infiintarea mitropoliei de la Cluj, a fost comentata de teologul Radu Preda, de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acesta sustine ca ideea de a infiinta Mitropolia Clujului a mai fost discutata, neoficial, de catre cler. „Personal, nu am discutat oficial niciodata despre problema, dar este cert ca agonia Mitropolitului Ardealului, Antonie Plamadeala, a aratat ca Transilvania nu mai respira cu ambii plamani religiosi, cel de la Cluj si de la Sibiu. Era clar ca plamanul Ardealului era la Cluj, dar a existat ideea de a nu pune in discutie tema infiintarii unei alte mitropolii la Cluj atata timp cat mitropolitul Plamadeala era in suferinta”, sustine reputatul teolog. Radu Preda critica insa modalitatea prin care s-a infiintat aceasta noua mitropolie a Transilvaniei, si anume ca ideea a fost impusa de sus in jos si nu invers. „Constatarea mea este ca aceasta initiativa vine de sus in jos si nu de jos in sus, adica din partea laicilor sau a clerului. Mesajul mi se pare clar, ca Ardealul bisericesc a aratat ca nu il vrea mitropolit pe Laurentiu Streza”.

Descentralizarea BOR

Infiintarea noii Mitropolii a Clujului lasa loc unor speculatii despre rearanjarea tabloului de forte in Santul Sinod al BOR. Daca noul mitropolit de la Sibiu, IPS Laurentiu Streza, a fost impus de aripa condusa din de mitropolitul Moldovei, IPS Daniel, este destul de clar cine tinteste la scaunul de Patriarh al BOR. In acest context, infiintarea noii mitropolii de la Cluj ar putea fi privita ca o contrabalansare a raportului de forte din Sinod. „Este clar ca mesajul catre popor indica cel putin, daca nu prezenta unei lupte, atunci a unor tensiuni. Ca acestea sunt justificate sau nu, ca pot fi sau nu rezolvate prin infiintarea acestei mitropolii, asta ramane ca viitorul sa o dovedeasca. Aceasta mitropolie va deveni utila atunci cand sa vor infiinta noi episcopii la Targu-Mures, la Salaj, Satu Mare, Bistrita”, a mai spus Radu Preda.

Sibienii, indignati

La Sibiu infiintarea noii mitropolii cu sediul la Cluj-Napoca a fost perceputa negativ. „Sibienii sunt indignati de decizia Sfantului Sinod de infiintare a mitropoliei de la Cluj. Ardealul ortodox, Ardealul lui Andrei Saguna, nu trebuie sa fie divizat. Speram ca Adunarea Nationala Bisericeasca sa revina asupra acestei decizii”, a declarat aseara la Realitatea TV Mircea Pacurariu, istoric teolog din Sibiu.

Mihai Soica

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773818