Home : Stiri : 2005-11-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Inscaunare la Sibiu

14.11.2005, Sibiu, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3336   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
IPS Laurentiu Streza a atras atentia ca divizarea Mitropoliei Ardealului nu se poate face peste noapte

In fata a mii de credinciosi, IPS Laurentiu Streza a fost inscaunat ieri Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului. Ceremonialul a avut loc in prezenta Patriarhului Teoctist si a celorlalti membri ai Sfantului Sinod.

Reprezentanti ai tuturor mitropoliilor din tara s-au strans la ora noua in catedrala pentru a-l binecuvanta pe noul mitropolit. Dupa aproximativ patru ore de slujba, IPS Laurentiu a declarat ca a fost cea mai inaltatoare zi din viata sa. „Cand am fost numit aici mitropolit, a fost ca si cum m-am intors acasa. Am gasit aici pe toti inaintasii mei care, spiritual si duhovniceste, si-au pus amprenta pe ceea ce au facut” a spus inaltul ierarh.

Deocamdata mitropolit

Investirea IPS Laurentiu a avut loc intr-un moment in care Mitropolia Ardealului este pe punctul de a se rupe in doua. Conform unei recente hotarari a Sfantului Sinod, in Transilvania vor exista doua scaune mitropolitane - cel de la Sibiu si unul nou, la Cluj-Napoca. In orasul de pe Cibin urmeaza sa aiba resedinta Mitropolia Sibiului si Covasnei – Harghitei, iar in orasul de pe Somes urmeaza sa functioneze nou infiintata Mitropolie a Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului.

Referitor la aceasta scindare, IPS Laurentiu a cerut ieri rabdare atat populatiei din Ardeal cat si preotilor si credinciosilor. „Nu va pot spune nimic despre reorganizarea Mitropoliei Ardealului. Deocamdata, eu am fost instalat ca Mitropolit al Ardealului. O sa vedem ce se va intampla pe viitor”, a spus noul mitropolit. Decizia Sfantului Sinod de a infiinta o mitropolie la Cluj-Napoca a fost luata in 4 noiembrie, la o zi dupa alegerea IPS Laurentiu ca mitropolit al Ardealului. Miscarea a fost perceputa ca o riposta a ierarhilor din nordul si vestul Ardealului, nemultumiti ca nu a fost ales IPS Andrei al Alba Iuliei.

Hotararea Sfantului Sinod trebuie aprobata, in februarie anul viitor, de Adunarea Nationala Bisericeasca.

Divizarea nu este dorita la Sibiu

IPS Laurentiu a atras atentia ca nu se poate face o divizare in cateva zile a crestinilor din aceasta parte a tarii. „Nu se poate spune ca unii sunt ardeleni mai de rasa si altii ardeleni mai putin, sau unii sunt centrali, iar altii sunt laturalnici. Sa fie clar. Nu exista decat un Ardeal unit” a spus mitropolitul. El i-a dat astfel replica IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, care spusese ca este fireasca existenta unei mitropolii in centrul Ardealului, la Cluj-Napoca, deoarece Sibiul este situat la marginea Transilvaniei.

Pe mine nu ma atinge aceasta presupusa divizare. Repet, eu am fost numit Mitropolit al Ardealului. Cred ca este mai mult decat clar ca Sibiul a fost si va ramane centrul spiritualitatii ardelene. Sunt sigur ca Sfantul Sinod va gasi modalitatile practice de a se impaca toate lucrurile”, a conchis IPS Laurentiu.

Sute de forte de ordine

Pentru buna desfasurare a ceremoniilor, securitatea a fost asigurata de 70 de jandarmi, la care s-au adaugat inca 40 de politisti sibieni. Jandarmeria Romana a deplasat un contingent de la Brasov, special pentru acest eveniment. De asemenea, 70 de agenti de la Serviciul de Paza si Protectie au fost prezenti, imbracati in civil, printre cei aproape 3.000 de credinciosi.

Dragos Popescu

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772520