Home : Stiri : 2005-11-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Inalt Prea Sfintitul Laurentiu a fost uns Mitropolit al Ardealului

14.11.2005, Sibiu, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3520   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
In fata a mii de credinciosi, Inalt Prea Sfintitul Laurentiu Streza a fost inscaunat ieri ca Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului. Ceremonialul a avut loc in prezenta Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si a celorlalti membri ai Sfantului Sinod.

Inscaunare Mitropolitului Ardealului
Inaltii ierarhi din toata tara i-au dat binecuvantarea noului mitropolit de la Sibiu
IPS Laurentiu al Ardealului a declarat ca este cea mai importanta zi din viata sa. „Este cea mai inaltatoare zi pe care am trait-o eu in viata mea (...) Cand am fost numit aici mitropolit a fost ca si cum m-am intors acasa. Am gasit aici pe toti inaintasii mei care, spiritual si duhovniceste, si-au pus amprenta pe ceea ce au facut”, a spus inaltul ierarh.

Deocamdata mitropolit

Investirea IPS Laurentiu a avut loc intr-un moment in care Mitropolia Ardealului, Crisanei si Maramuresului este pe punctul de a se „rupe” in doua. Conform unei recente hotarari a Sfantului Sinod, vor exista doua scaune mitropolitane in Transilvania - cel de la Sibiu si, unul nou, la Cluj-Napoca. In orasul de pe Cibin urmeaza sa aiba resedinta Mitropolia Sibiului si Covasnei-Harghitei, iar in orasul de pe Somes urmeza sa functioneze nou-infiintata Mitropolie a Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului.

Referitor la aceasta scindare, IPS Laurentiu a cerut ieri rabdare atat populatiei din Ardeal, cat si preotilor si credinciosilor din aceasta zona. „Nu va pot spune nimic despre reorganizarea Mitropoliei Ardealului. Deocamdata, ati auzit, eu am fost instalat ca Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. O sa vedem ce se va intampla pe viitor”, a spus noul mitropolit.

Decizia Sfantului Sinod de a infiinta o mitropolie la Cluj-Napoca a fost luata la o zi dupa alegerea IPS Laurentiu Streza ca Mitropolit al Ardealului. Hotararea Sfantului Sinod trebuie aprobata, in februarie anul viitor, de Adunarea Nationala Bisericeasca. Pana atunci, singura mitropolie din aceasta parte a tarii este cea de la Sibiu.

Sute de forte de ordine

Pentru buna desfasurare a ceremoniilor, Securitatea a fost asigurata de 70 de jandarmi, la care s-au adaugat inca 40 de politisti sibieni. Jandarmeria Romana a deplasat un contingent de la Brasov, special pentru acest eveniment. De asemenea, 70 de agenti de la Serviciul de Paza si Protectie au fost prezenti, imbracati in civil, printre cei aproape 3.000 de credinciosi.

IPS Laurentiu a declarat ieri ca, in 2007, la Sibiu se vor intalni reprezentantii tuturor bisericilor din Europa, evenimentul incadrandu-se in proiectul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana in 2007”. „Este cel mai direct mod si cel mai concret prin care noi putem sprijini acest important eveniment pentru Sibiu. In 2007 va fi probabil cea mai importanta reunire a tuturor Bisericilor din Europa”, a marturisit IPS Laurentiu.

Dragos Popescu

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772137