Home : Stiri : 2005-10-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pelerinajul Calea Sfintilor, la Iasi

13.10.2005, Iasi, RO - Ziua.ro Afisari: 2720   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfantului Apostol Pavel au fost scoase ieri dimineata din Catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pentru prima oara, cu doua zile inainte de hramul Sfintei Parascheva, si purtate intr-un pelerinaj pe strazile din centrul Iasilor, informeaza Rompres.

Dupa ce au fost scoase din Catedrala mitropolitana, moastele au fost purtate prin fata Bisericii "Sfantul Apostol Andrei", acolo unde, in urma cu noua ani, fusesera aduse din Grecia moastele Sfantului Andrei. Procesiunea a continuat spre Palatul Culturii, unde IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a spus o rugaciune, dupa care moastele au fost duse inapoi si asezate pe amplasamentul special amenajat in fata Catedralei mitropolitane, unde credinciosii se pot inchina pana luni, 17 octombrie. La procesiune au luat parte atat clerici si arhimandriti, cat si sute de mii de pelerini veniti zilele acestea din toata tara pentru a se inchina si ruga moastelor. La Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, anul acesta va fi prezent si Patriarhul Teoctist, care va oficia Sfanta Liturghie de vineri dimineata, precum si slujba de canonizare a lui Dosoftei, Mitropolit al Moldovei in sec. al XVII-lea. Pana acum, conform unei traditii de cateva sute de ani, moastele Sfintei Parascheva erau scoase din Catedrala mitropolitana doar pe 14 octombrie, zi in care in calendarul crestin ortodox este hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu acest prilej, anual, in medie un milion de pelerini din tara si strainatate stau la rand pentru a se inchina si ruga la moaste. Incepand din 1996, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au adus de hramul Sfintei Parascheva moastele Sfantului Andrei, Apostolul romanilor, in 2000 - moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, in 2001- Braul Maicii Domnului, in 2002 - moastele Sfantului Ioan Casia, in 2003 - moastele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, in 2004 - un fragment din Sfanta Cruce, iar, in acest an, moastele Sfantului Apostol Pavel, considerat a fi "Apostolul neamurilor" si, totodata, ocrotitorul jurnalistilor.

Sfanta Parascheva este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei. Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat (astazi Capul Kaliacra) din Tracia, pe tarmul Marii Marmara. Potrivit traditiei, Sfanta Parascheva si-a impartit hainele si hrana cu saracii, desi era mustrata de parintii sai. Dupa moartea acestora, Parascheva a renuntat la avere si s-a calugarit. In anul 1641, moastele Cuvioasei au fost primite in dar din partea Patriarhiei Ecumenice, de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in Biserica "Trei Ierarhi" din Iasi. Racla Sfintei Parascheva a fost mutata in Catedrala mitropolitana la sfarsitul secolului al XIX-lea, in 1888, dupa ce a scapat neatinsa din incendiul de la Biserica "Trei Ierarhi". (D.M.)

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772189