Home : Stiri : 2005-10-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pelerinii "au asediat" Iasiul

15.10.2005, Iasi, RO - Ziua.ro Afisari: 2818   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

Zeci de mii de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie a Sarbatorii Cuvioasei Parascheva * Oameni politici sau personalitati ale vietii mondene au asistat la slujba din Catedrala Mitropolitana * Aproape 60.000 de sarmale au fost oferite pelerinilor

Pelerini veniti din toata tara au participat, ieri, la Liturghia de sarbatorire a Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Iasiului si a intregii Moldove, de la Catedrala Mitropolitana, in ciuda ploii marunte. Slujba a fost oficiata de un sobor impresionant de preoti, in frunte cu Patriarhul Teoctist, cu mitropolitul Moldovei IPS Daniel si IPS Panteleimon de Veria din Grecia si s-a desfasurat cu usile inchise. Aceasta a avut o durata record, de patru ore, deoarece a inclus si o ceremonie de canonizare a mitropolitului Dosoftei, unul dintre cei mai mari carturari romani ai secolului al XVII-lea. Slujba s-a desfasurat cu usile inchise, in incinta Catedralei avand acces doar inaltii prelati si o delegatie oficiala din care au facut parte liderii PSD Mircea Geoana si Adrian Nastase, precum si liderii PNL Mona Musca si Varujan Vosganian. Zecile de mii de pelerini adunati in curtea Mitropoliei au urmarit cu smerenie slujba ce a fost transmisa pe doua ecrane uriase montate la intrarea in catedrala, cat si spre Bulevardul Stefan cel Mare. Dupa Sfanta Liturghie, inaltii prelati au iesit din Catedrala Mitropolitana in curte, pentru a se inchina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva si la moastele Sfantului Apostol Pavel, aduse la Iasi de la o manastire din Grecia special pentru aceasta sarbatoare.

Pomana politizata

In mod traditional, de Sarbatorile Iasilor, primaria ofera pelerinilor sarmale, colaci si fructe. Cu ajutorul mai multor restaurante din oras, a unor firme private, dar si a unor filiale de partide politice, masa pelerinilor a constat in acest an in aproximativ 60.000 de sarmale si 500 de litri de vin.

Astfel, miile de pelerini care au asteptat, in noaptea de joi spre vineri, la un rand de peste doi kilometri, pentru a se inchina la Moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Apostol Pavel au primit bonuri de ordine cu care, astazi, au putut lua de la Cantina de Ajutor Social cate o portie de sarmale si un pahar cu vin, la masa pelerinilor. Ieri noapte, spatiile verzi din curtea Mitropoliei au fost ocupate de oameni care au incercat sa se odihneasca. Arhipline au fost si cele doua corturi militare imense instalate in zona pentru odihna credinciosilor veniti la Iasi din toata tara.

Angajate ale primariei, bucatarese de la restaurante sau membre de partid au impartit portii de cate cinci sarmale la aproximativ 50.000 de pelerini si oameni saraci. Sarmalele invelite sub obladuirea PNL si a PSD au tranformat pomana crestineasca in manifestare subtil politica. Primarul Gheorghe Nichita, din cauza programului incarcat, nu a vizitat locul de impartire a sarmalelor, insa prefectul Radu Prisacaru si deputatul Mona Musca, s-au inarmat cu sorturi galben-albastre si au inceput sa imparta portiile de sarmale gatite de gospodinele partidului. Pensionarele PSD, care au invelit si ele sarmale, nu prea au inghitit gestul considerat populist. "Am venit sa ajut colegele de partid sa distribuie sarmalele gatite de ele. Orice gospodina stie ca in Moldova se fac cele mai bune sarmale", a spus deputatul Mona Musca printre farfurii pline cu sarmale. Nu doar clerici si oameni politici au participat la liturghia de ieri, ci si alte nume sonore ale vietii mondene, printre acestea numarandu-se Andreea Raicu sau ieseanca Monica Barladeanu Ca in fiecare an pe 14 octombrie, seara a fost incheiata de un foc de artificii, organizat de primarie.

Lucian SCHIOPU, Silviu DASCALU, ZIUA de Iasi

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772150