Home : Stiri : 2005-10-07
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cultura se face la masa. Oare?

07.10.2005, Bucuresti, RO - Ziua.ro Afisari: 2732   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Nu stiu cum se face, dar are grija soarta ca toti sa ajungem a regreta excesul de spirit critic si prea multa plangere a putinului care ne e dat. Asa am ajuns acum cam cu totii sa ne uitam cu nostalgie la vremurile ministeriale ale Monei Musca, care facea ea cat si cum facea, dar macar stiam si noi ce.

Caci dupa Mona Musca, soarta si politica ni l-au dat pe Adrian Iorgulescu. Iar sub domnul Iorgulescu, nimeni n-are habar ce se petrece (in afara de eterna suprapunere a acum rarelor conferinte de presa), daca se mai petrece ceva, dupa ce ministrul si-a platit datoria catre presedinte si a pus pe roti Catedrala Mantuirii.

Ultima veste comunicata direct a fost cea legata de restaurarea de la Kalinderu, in aceeasi zi cu bilantul Festivalului Enescu. De atunci, de pe la jumatatea lui septembrie, liniste. Pe 26 (tot septembrie) a avut loc prima sedinta a Consiliului Fondului Cultural National - care, ca sa se poata reuni, trebuia, nu-i asa?, sa fi fost numit inainte; singura problema e ca lista membrilor respectivului Consiliu am aflat-o (noi, presa) cu unul-doua telefoane neoficiale, caci MCC n-a comunicat-o niciodata, iar pe mult laudatul site ministerial a aparut pe... 29 septembrie. Asa, ca sa fie. Si e doar un exemplu.

E cu atat mai surprinzator ca zilele acestea MCC a decis brusc sa ne informeze despre activitatea ministrului, aflat intr-o vizita oficiala la Paris, ocazionata de sarbatorirea Anului Francofoniei. A decis MCC, cu acelasi prilej, sa ne informeze, subiacent, si despre revenirea la practicile comunicationale, daca nu si culturale, ale vremurilor de mult apuse, din timpurile vizitelor prin statele "vecine si prietene" ale stim noi cui.

Pentru ca stiti ce ne spun cei de la MCC ca face ministrul in Franta? In principal, ia masa. Cele trei zile, de miercuri, 5 octombrie, pana vineri, 7 octombrie, constau in niste intalniri, a caror tema nu se oboseste nimeni s-o spuna, o receptie (la Grand Palais, dupa premiera operei "Boema", de la Bastille), un dineu (la Hotelul Georges V) si un dejun (la Palatul Matignon). Iar pe urma (alta informatie de interes public), dl. Adrian Iorgulescu se va intoarce la Bucuresti cu aeronava prim-ministrului (care nu e domn, e numai Calin Popescu Tariceanu, ca si prim-ministrul francez si omologul parizian al domnului Iorgulescu, dupa cum formuleaza comunicatul).

Nici pe vremea lui Theodorescu nu apareau genul asta de materiale pretinse a fi comunicate de presa (desi se pare ca pentru Guvernul Tariceanu nu e ceva exceptional), dar dupa cum merg lucrurile la MCC, pare a fi o evolutie normala. Prestigiul international al culturii romane creste acum cu fiecare strangere de mana a ministrului, iar o masa a acestuia cu Donnedieu de Vabres si Dominique de Villepin ne pune deja pe picior de egalitate cu englezii si americanii (ai caror responsabili culturali, nefiind francofoni, iau mai rar cina cu prim-ministrul francez). Deci, de ce sa ne straduim sa construim, de aici, de pe Dambovita, un discurs cultural coerent, sustinut, actual, cand e destul sa-l plimbam pe Zubin Mehta o zi prin Bucuresti, in vazul camerelor de televiziune, sau sa mearga Adrian Iorgulescu la cateva receptii cu ministri europeni, si integrarea-i gata. Integrarea, vorba ceea, de vitrina (cu pravalia in prag de faliment).

Sigur ca MCC n-are nici un chef sa stea de vorba despre ce face aici, cu plavanii din Romania: cum sa mai dai informatii despre, sa zicem, dotarea bibliotecilor de la sate, cand ai simtit aroma "foie gras"-ului de la Hotelul Georges V? Acolo se face cultura adevarata, cu asta trebuie sa ne mandrim: am mai cucerit artistic o masa! Sa ne concentram eforturile pe urmatoarea! Cum adica, despre ce are ministrul de vorbit cu oamenii cu care se intalneste intre receptie si dineu, sau de ce sunt aceste intalniri importante pentru cultura romana? De ce ne intereseaza, meniul de seara nu ajunge?

La urma urmei, poate textuletul protocolar al MCC chiar e un comunicat pentru (nu "de") presa: sa mai indraznim sa ne luam vreodata de un membru marcant al elitei culturale si politice, care sta la masa cu prim-ministrul Frantei si calatoreste cu aeronava lui Tariceanu!

Iulia POPOVICI

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772416