Home : Stiri : 2005-10-07
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Papa Benedict al XVI-lea avea dosar STASI

07.10.2005, Germania - Ziua.ro Afisari: 3236   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Dosarul facut de STASI, politia secreta est-germana, cardinalului Ratzinger, actualul papa Benedict al XVI-lea, a fost dat publicitatii, relateaza BBC online. Din dosar reiese ca cel putin opt agenti est germani au avut ordin sa raporteze despre viata particulara si opiniile politice al lui Ratzinger, in anii razboiului rece. Se pare ca interesul fata de unul dintre cei peste 180 de cardinali ai bisericii romano-catolice a fost trezit de anti-comunismul profund al cardinalului Ratzinger precum si de suspiciunea lui fata de statele ateiste. Acestea au fost principalele motive pentru care el a devenit tinta politiei secrete est-germane mai ales ca Ratzinger avea o relatie lunga de prietenie cu cardinalul polonez Karol Wojtyla, viitorul papa Ioan Paul al II-lea.

In dosarul lui Ratzinger, acoperind doua decenii, agentii STASI noteaza printre altele ca acesta a fost socat de studentii de extrema stanga care i-au sicanat cursurile de teologie de la Universitatea din Tübingen.

Aceasta experienta l-a transformat dintr-un reformator al bisericii intr-un proemninet teolog cu vederi conservatoare, se spune in rapoartele STASI, adaugand-se ca astfel Ratzinger a devenit un opozant al clerului de stanga din America Latina.

Ratzinger era privit la Vatican ca unul dintre cei mai fermi adversari ai comunismului, se spune in alt raport, care avertizeaza ca Ratzinger ar putea lua o pozitie mai publica fata de comunism decat papa Ioan Paul.

Din documente reiese totodata ca Politia secreta est-germana era foarte doritoare sa gaseasca informatii compromitatoare despre Ratzinger, pe care sa le transmita Moscovei. Cu toate acestea, in pofida cautarilor in vechile arhive naziste, STASI nu a gasit nimic care sa il lege pe Joseph Ratzinger de al treilea Reich.

In ce priveste personalitatea lui, intr-un raport se noteaza ca "desi pare initial timid in conversatie, degaja un farmec care te castiga", noteaza un informator. Identitatea majoritatii celor care l-au spionat este inca necunoscuta, fiind dezvaluite doar nume de cod ca Aurora, Lorac, Gemse Louwe etc.

Unul din agenti Lichtblick a fost demascat ca fiind Eugen Brammertz, un parinte benedictin care a murit in 1987.

Cercetatorii arhivelor STASI estimeaza acum ca politia secreta est-germana a folosit 223 de persoane din bisericile catolica si protestanta pentru a furniza un flux regulat de informatii. (D.M.)

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3771424