Home : Stiri : 2005-06-01
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Un preot a cistigat aurul bisericii confiscat de comunisti

01.06.2005, Targu-Ocna, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3115   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
La doi ani si jumatate dupa ce a dat in judecata statul roman pentru drepturile unei biserici, un preot bacauan a cistigat procesul. Acum asteapta sa obtina contravaloarea aurului pe care comunistii l-au confiscat abuziv, in 1981, din biserica din Tirgu-Ocna. Parintele Constantin Genes a reusit sa obtina de la stat echivalentul in bani pentru bunuri in valoare de 80 milioane lei.

Slujitorul bisericesc nu ar fi recurs la acest gest daca nu ar fi fost tratat cu dezinteres de reprezentatii in teritoriu ai Bancii Nationale. „Le-am aratat actele din acele timpuri si i-am rugat sa faca o donatie parohiei pentru a compensa cele luate de comunisti. M-au refuzat, spunindu-mi ca nu sta la indemina lor sa faca asa ceva. Atunci i-am dat in judecata si, dupa doi ani si jumatate de procese cistigate si recursuri, am incheiat”, ne-a declarat preotul.

Totul a inceput in anul 2000, cind Constantin Genes a fost numit paroh la Biserica „Precista” din Tirgu-Ocna. Este un locas de cult vechi, ce dateaza din 1680, dar care a fost refacut pe la 1860. Interesat sa vada ce s-a intimplat cu bunurile din aur si argint ale bisericii, parohul de la „Precista” a descoperit mai multe documente, intre care si un proces-verbal, intocmit in anul 1981, din care reiesea clar ca autoritatile comuniste au confiscat tot aurul si arginul din biserica.

In asteptarea despagubirilor

Erau, in total, 135,7 grame de aur si 73,3 grame de argint. Atunci m-am dus la Banca Nationala a Romaniei din Bacau, am adus argumentele necesare si am prezentat documentele. Mi s-a raspuns ca s-a dat o recompensa unor deponenti ulteriori. Am intrebat ce inseamna acest lucru, dar nu mi s-a adus nimic spre lamurire”, spune preotul. Dupa doi ani si jumatate de lupta, parohul de la „Precista” a primit instiintarea ca a cistigat printr-o decizie definitiva si irevocabila. Preotul recunoaste ca, daca ar fi pierdut procesul, s-ar fi resemnat, dar „ramineam cu o amaraciune in suflet”. Culmea a fost ca totul s-a petrecut cu putin timp inainte ca Patriarhia Romana sa incheie cu Banca Nationala a Romaniei un protocol de transfer al obiectelor de cult confiscate abuziv de comunisti. Chiar si asa, el asteapta acum despagubirile din partea statului pentru ca, din banii pe care-i va primi, sa poata reface gardul din jurul bisericii si o casa praznicala.

Ovidiu Pauliuc

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3772475